Geçen yılın sonlarına doğru ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan bir virüs dünyanın birçok ülkesini etkisi altına aldı.

Bazı bölgelerde çok hızlı yayılırken bazı bölgelerde ise alınan önlemler ve o bölgenin durumuna göre ilerlemedi ve hatta azalmalarda oldu.

Bu konu tüm dünyanın gündemine oturdu çünkü hem maddi hem manevi tahribatlara sebep olmuştu.

Bu konuyla alakalı birçok önlem ve tedbirler alındı, kısıtlamalara gidildi kısıtlara ve talimatlara uymayanlara cezalar yazıldı ama artış olan bölgelerde bu tür kısıtlama ve cezaların hiçbir etkisi olmadı .

Cezalar caydırıcı olmalı, caydırmıyorsa başka yöntemler kullanılmalı, sadece maddi anlamda yazılan cezaların; malum süreçten dolayı etkilenmiş halka bir faydası olmadığı gibi dahada zor duruma düşüreceği kanaatindeyim.

Alınan önlemlerden bir tanesi esnek çalışma yöntemiydi birçok kamu kuruluşunda uygulandı ve maddi anlamda kamu çalışanları hiçbir zarar görmedi daha önceden tam çalıştıkları gibi ücretlerini aldılar.

Ama özel sektörde aylarca çalışamayan insanların birçoğu ciddi sıkıntılar yaşadı perişan oldu.

Özellikle sanayinin çok olduğu bölgelerde üretimin devam etmesi ve ekonominin çökmemesi adına birçok fabrika ve işyeri sokağa çıkma kısıtlaması olduğu zamanlarda bile tam mesai yapıp işlerine devam ettiler.

Kısıtlamaların yapılacağı tarihlerin aniden ilan edilmesi de eklenince vakaların eksilmesi beklenirken tam tersine artış sağlandı.

Maddi durumu sıkıntılı olan insanların bazılarına belirlenmiş bazı kriterler doğrultusunda bazı maddi destekler ve yardımlar sağlandı ama bu sadece ağrı kesici niteliğindeydi halkın sıkıntılarını giderecek ölçüde değildi.

Esnek çalışma ve kısıtlamaların yapıldığı dönemlerde özel sektörde çalışan insanlara da aynen kamuda çalışan insanlar gibi maaşları tam ödenmeliydi.

Tabiki tedbirler alınmalı caydırıcı yöntemlerle tahribat en aza indirilmeli, bu konuda topluma da büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir.

Gelinen noktada vaka sayısını belirlenmede ve değerlendirmede bölgenin nüfus ve geçim kaynakları neredeyse onlar göz önünde bulundurularak degerlendirilmeli.

Başta fabrika ve inşaatlarda çalışan insanların hijyen kurallarına ne kadar uyabileceği göz önünde bulundurulmalı, insaflı değerlendirmeler yapılmalıdır.

Olası ikinci dalgada bu yönde daha etkili kararlar alınmalı bu yönde uygulanmalar yapılmalıdır.