Türkiye, Suriye’de PKK’nın uzantısı olarak gördüğü ve YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu DSG’ye karşı "Barış Pınarları" harekatını başlattı.
*
Peki, ABD, AB ve BM’nin yanı sıra çok sayıda Batılı devletin karşı çıktığı ve Türkiye’yi hedef alan açıklamalar yapmasına sebep olan bu harekatın önemi nedir?
*
Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik harekatında önemli ayrıntılar var. Barış Pınarı Harekatı, dünya dengelerini Batı dünyasının aleyhine çevirecek türden bir harekat olup etkisi yıllar sonra anlaşılacak.
*
Daha şimdiden Washington’daki bütün dengeler alt üst oldu. Aynen S-400 meselesindeki gibi Türkiye’nin geri adım atacağını, eninde sonunda Türkiye’nin ABD ile uzlaşacağı gibi bir beklenti vardı.
*
Türkiye’nin kararlılığı görülünce de, aynen Münbiç’teki mutabakat gibi oyalama taktiğine girdiler.
*
Geçen hafta sonu harekatın ayak seslerinin duyulmaya başlamasıyla birlikte ABD’deki panik çok aleni bir şekilde ortaya çıktı.
*
Yıllardır işgal anlamında yatırım yaptıkları bölgeye Türk ordusunun girmesi, ABD’nin dünyadaki sözünün geçersiz olduğunu da gözler önüne serdi.
*
ABD Başkanı Trump’ın çelişkiler içeren açıklamaları ve üst düzey isimlerin çok sert bir şekilde NATO müttefiki Türkiye’yi ‘düşman’ tanımı içine oturtmaları, ABD ve NATO dengelerinin önümüzdeki dönemde ciddi bir şekilde tartışılacağını gösteriyor.
*
Graham Fuller’in bir süre önce yazdığı “Türkiye’yi kim kaybetti” yazısı, önümüzdeki dönemde ABD gündeminin birinci sırasında yer alacaktır. Evet, ABD Türkiye’yi kaybetti. Peki Türkiye nereye gidiyor?
*
Türkiye yeni bir dünyaya doğru ilerliyor. Bu dünya, bağımsız, dengeleri gözeten ve ulusal çıkarlarını koruyan bir dış politika. Ayrıca özelde Avrasya, genelde de Asya dünyası ile ilişkilerini kuvvetlendirecek.
*
Turkiye'nin bağımsız dış politikaya yönelmesinin küresel etkilerinden bir tanesi de Çin’in ekonomik ve siyasi anlamda dünya dengelerini değiştirecek Kuşak ve Yol Projesi’nin önünün açılması olacak.
*
ABD, bölgemizde kaosu derinleştirerek bölgeye yerleşmek ve bu projenin önünü kesmek istemişti. Ayrıca proje güzergahında çok sayıda bölgede de aynısını yapmıştı.
*
Bu stratejisinde PKK/PYD, DEAŞ gibi terör örgütlerini kullanmıştı. Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmasıyla bölge terör örgütlerinden temizlenecek. Uzun vadede, ABD’nin gayri meşru varlığı da
sorgulanacaktır.
*
Türkiye’nin, Kuşak ve Yol Projesi’nde önemli bir aktör olduğu hesaba katılırsa, harekat bir anlamda bu projenin önünü de açacaktır.
*
Ayrıca milli mücadele savaşıyla mazlum milletlere örnek olan Türkiye, bu çıkışıyla tüm Batı'nın karizmasını çizmiş ve başka bölgelerdeki hegemonyaların yıkılmasına çözüm yolu göstermiş olacaktır