Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri son dönemlerin en önemli teknolojik adımını atmaya hazırlanıyor. Bu teknolojinin adı ise Metaverse, teknoloji ile ilgili olan insanların yakından bildiği bu olay, önümüzdeki yıllarda teknolojinin önde gelen firmaları tarafından insan hayatına dâhil edilecek. Peki, bu durum ne gibi sonuçlar doğuracak bunu göreceğiz.

Öncelikle bu yazımızda Metaverse adı verilen bu teknolojinin ne anlama geldiğini inceleyeceğiz. Metaverse olarak adlandırılan bu teknoloji, insanların sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik cihazlarını kullanarak internet üzerinden erişebilecekleri sanal dünyaları ifade ediyor. Bu teknolojik girişim Microsoft ve Facebook başta olmak üzere teknoloji devlerinin gündeminde yer alıyor.

Meraverse nedir?

“Meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.

1992 yılında konsept yazar NealStephenson tarafından “SnowCrash” romanında ortaya atılmış bu teknoloji artık günümüzde gerçekleşerek önümüzdeki yıllarda insanların hayatında kendisine yer bulacak. Birçok insan bunun gerçekleşmeyecek bir rüya olarak görse de çoğunluk bunun artık yaşanabileceği ve teknolojinin buna elverişli olduğunu düşünüyor.

Son zamanlarda adı sürekli skandallarla anılan Facebook şirketi de bu teknolojiyi geliştirerek insan hayatına dahil etmek adına adımlar atmayı planlıyor. Bu sayede bu teknolojinin yer aldığı pastadan pay almayı planlayan Facebook şirketi bunu ilk yapan şirketler arasında yer alabilmek adına çalışmalarını başlatmış durumda.

İlerleyen süreçte azınlık insanların söylediği üzeri bu teknolojinin bir rüyadan ibaret mi yoksa gerçekten dünya teknolojilerinin bunu başarması mümkün mü bunu hep birlikte görecek ve bazılarımız deneyimleyeceğiz