Çok kiymetli okuyucularım Allah kısmet ederse 30 ocak 2015 tarihinde 25 günlük bir umre seyhatım olacak.

bütün doslarımdan helalik diliyorum benim hakkım varsa helal olsun.

Umre sözlükte “ziyaret etmek” anlamına gelmektedir. Dini bir kavram olarak da Ka’be’nin ziyaret edilmesidir ki bu ziyaret, ihramlı olarak tavaf ve say ile yapılan özel bir ibadet şeklidir.

İhram, kişiye nasıl ki bazı helal olanları haram kılmaktaysa, oruç da bazı helal olanları belli müddet yasak (haram) kılmaktadır.

 Allah’ın emrine boyun eğerek canını istediği şeylerden men edip nefsine gem vuran oruçlu, kendini terbiye etmiş olmaktadır.

 Çünkü kişi önceden kendisine musallat olan nefsini aklı ile yenerek onu hükmü altına almış, dinin haram kıldığı şeyleri yaptırmaktan ümidini tamamen kesmiştir.

 Zira oruçlu görür ki, oruç zamanında kimsenin hakkına tecavüz edilmediği halde faydalı olan yiyeceği, içeceği hatta helal olan kadına yaklaşmayı, sırf Allah’ın emrine uymak maksadıyla terk etmektedir.

 Bu durumda başkasının malını rızası olmadan alamayan bir kimse, Allah’ın mülkünde Cenab-ı Hakkın razı olmadığı hususları (haramları) nasıl işleyebilir ki? İşte ihram ve oruç bunları hatırlatmakta ve öğretmektedir.

Zira Cenab-ı Hak da hikmet sahibi olup, emrettiği her işte mutlaka güzellikler bulunmaktadır.

İbadetler nefis terbiyesi ile kötü huylardan arındırmaktadır.

İşte Oruç; nefse mâlik olma yönüyle, şefkat ve cömertlik hislerini ortaya çıkarırken, hac ve umre için girilen ihram niyeti ile kişi, büründüğü havluyla kabre girerken bürüneceği kefenin aynı olduğunu anlar ve yaşar.

Peygamberimiz (s.a.v) hac ve umrenin faziletini şöyle haber vermektedir: “Hac ve umreyi peş peşine yapınız. Çünkü bu ikisi, körüğün demir, altın ve gümüşteki pası yok ettiği gibi, fakirliği ve günahları yok eder.

Öncelikle hac ve umre, o şerefli yerlerde büyük peygamberleri hatırlama ve hatıralarını yâd etme yönüyle özel bir davettir.

İnsan bu âlemde, büyük bir sefere çıkmış yolcu gibidir. Bu yolculuk esnasındaki hac ve umre ise özel bir misafirliği ifade eder.

 

 Misafirlerin istekleri de reddedilmeyen dualar arasındadır.9 Hikmet sahibi Cenab-ı Hak, sanki hac ve umre ile kullarını özel olarak davet edip yüce kapısında yalvarmalarını ve himayesine girmelerini istemektedir.

7-007.jpg

EVET EVET MEMLEKET İSTERİM MEMLEKET

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

 

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Saygı sevgi ve muhabetlerimle duanıza muhtaç kardeşiniz