Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bünyesinde İlim, kültür ve sanat alanlarında önemli çalışmalara imza atan Kadın, Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) Gaziantep Şubesi tarafından uygulanan “3K Projesi” Gaziantep’in kanayan yarası olan eğitime, can suyu olacak. KAGEM Gaziantep Şube Müdürü Zehra Ünal, “3K Projesi”ni Referans Gazetesine değerlendirdi. 3K projesinin bir yolculuk olduğunu belirten Ünal, “3K kalem kelam ve kemal okumalarıdır. Kalem ile yazılan yazılardan kelam oluşuyor. Kelamdan kemale nasıl ereriz. Bu yolculuğu anlatan bir projedir. Bu proje kapsamında birinci dönemde 6 kitabın tahlilini yaptık. İkinci dönemle beraber toplamda 12 kitap tahlilini yapacağız” dedi.

3K BİR YOLCUUKTUR

3K’nın bir yolculuk olduğunu belirten KAGEM Gaziantep Şube Müdürü Akademisyen Zehra Ünal, “KAGEM Gaziantep Şube Müdürü Akademisyen Zehra Ünal, 2015 Aralık ayında Gaziantep’te şubemizi açtık. Özellikle ilim kültür ve sanat alanında biraz daha akademi boyutta çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Diyanet Vakfı’nın üniversite gençliğine, okuyan kesime, çalışan kesime biraz daha farklı alanlarda hizmet sunduğu bir alan. Biz bu anlamda 3K projesini devreye koyduk. 3K aslında bir sembol ismi. Yani 3K kalem kelam ve kemal okumalarıdır. Yani kalem ile yazılan yazılardan kelam oluşuyor. Kelamdan kemale nasıl ereriz. Bu yolculuğu anlatan bir projedir.” dedi.

OKUMA HALKALARI KURACAĞIZ

3K’nın amacı belli noktalarda okuma halkaları kurmak olduğunu dile getiren Ünal, “3K projesi için Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol anlaşması imzaladık. Bu protokol anlaşmasında özellikle yaptığımız faaliyetlerde okullar boyutunu yani liseler boyutunu paydaş olarak aldık. Bu ilk sene olduğu için sadece 6 lise okulu belirledik. Onun dışında KYK yurtları. TDV’ nin yurtları, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz. 3K’nın amacı belli noktalarda okuma halkaları kurmaktır. Yani okuma halkaları kurarak kişilerin okuma alışkanlığı, tahlil yeteneklerin artması, kitaptan okuduklarını birbirleriyle paylaşarak ne demek istedikleri, ne yapmak istedikleri aslında ortaya çıkacak bir grup çalışmasıdır 3K projesi. Sadece dinleyerek seminerler tarzı değil herkes kendisinden bir şeyler katarak katmaya çalışacağı bir projedir.” dedi.

3K’DA HER TÜRLÜ MESLEKTEN VAR

3K projesi içlerinde her türlü meslekten kişilerin bulunduğunu ifade eden Ünal, “3K projesinde biz ilk dönemimizi bitirdik. İlk dönemde yaklaşık 30 kişiye eğitici eğitim veriyoruz. Şuan eğitici eğitimde her 15 günde bir kitap bitiriliyor. Bir moderatör hocamız eşliğinde 15 günde bir o kitapların tahlillerini yapıyoruz. Bunun için de bu konuda uzman hocalarımızı davet ediyoruz. 3K projesi içlerinde her türlü meslekten kişiler var. Öğretmenler var, kuran kursu hocaları var. Hukukçular var. Öğrenciler var. Yani her türlü meslekten ama kitap okumayı kendisine artık adet edinmiş bu konuda biraz daha dertli olan kişileri belirledik. Bunlara kitap okumanın nasıl olacağı ilk önce bir tanıtımla anlatıldı. Nasıl iletişim kurulacağı anlatıldı. Sonra bu kitapların her biri 15 gün boyunca okuyorlar ve 15 günde bir gün buluşuyoruz ve moderatör eşliğinde yazar hakkında ve yazarın kitapta anlatmak istediği konusunda tahlil ediyoruz. Her 15 günün bitiminde bir kitap tahlili yapılırken bir kitap dağıtılıyor. Bunlarla ilgili mesela her bir kitapta bu yazarlarla bir şekilde yolları kesişmiş moderatör hocalar bulduk. Bunlar alanlarında uzman hocalar. 3K bu şekilde devam eden proje oldu.” ifadelerini kullandı.

6 KİTABIN TAHLİLİNİ YAPTIK

3K projesi kapsamında ilk dönemde 6 kitabın tahlilini yaptıklarının altını çizen Ünal, “3K projesi kapsamında bu dönem ilk kitap olarak Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” kitabını aldık. Bunu 30 kişiye biz dağıttık. Sonra bu kitabı her biri 15 gün boyunca okudu ve 15 gün sonra bir moderatör hocamız eşliğinde buluştuk. İlk önce yazar hakkında Sezai Karakoç kimdir nedir hangi davadadır. Ve ondan sonra ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’nde neler söylemiştir. Bunu tahlilini yaptık. Daha sonra ise sırasıyla Cemil Meriç’in “Bu Ülke”, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Son Devrin Din Mazlumları’, Nuri Pakdil’ in ‘Batı Notları’, Nurettin Topçu’ nun ‘Türkiye'nin Maarif Davası’ kitabını ve en son olarak da Aliya İzzet Begoviç’ in ‘Tarihe Tanıklığım’ kitabını işleyip tahlil yaptık. Yani biz toplam bu dönemde 6 kitap okuduk. Üzerinde tahlil yapıldı. Ve beraber istişaresi yapılarak bitirildi.” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP’TE SIKINTI YAŞIYORUZ

Ünal, “Bunlarla ilgili mesela her bir kitapta bu yazarlarla bir şekilde yolları kesişmiş moderatör hocalar bulduk. Tabi bu tür hocalarımız bulurken biz Gaziantep’te biraz sıkıntı yaşıyoruz. Mesela Maraş bize bu noktada iyi veri kaynağı oldu. Gelip burada eğitim verip gittiler. Bunlarla ilgili de özellikle belgeseller izliyoruz önce. O bize çok önemli güzellik kattı. Yayınlanmış güzel belgeselleri izliyoruz. O belgesellerde yazarlar hakkında görsel şeyler de gördüğümüz için daha kalıcı oluyor. Ondan sonra kitap okuyoruz.” diye konuştu.

500 KİŞİ BU KİTAPLARI OKUYACAK

Projenin sonunda toplamda 500 kişiye bu kitapları okumuş ve tahlil etmiş olacağını belirten Ünal, “Yani biz toplam bu dönemde 6 kitap okuduk. Üzerinde tahlil yapıldı. Ve beraber istişaresi yapılarak bitirildi. Tabi bu sadece okunup bitirilen bir proje olmadı için bunlar eğitici eğitimi. Şimdi biz okullarla görüşmeler yaptık. Liseler boyutunda. Hepsinin uygun olan saatlerinde bir 20 kişilik okuma halkalarını okullardan belirledik. İkinci dönem başı itibarı ile bütün okullarda bu halka genişleyecek. Hocalarımızı oralara göndereceğiz. Bu yetiştirdiğimiz 30 kişilik hocalardan her okula iki kişi göndereceğiz. Biz bu projenin sonunda toplamda 500 kişiye bu kitapları okumuş, tahlil etmiş ve yazar hakkında bir şeyler öğrenerek kazanım elde etmiş olmalarını sağlamış olacağız. Bu bir senelik proje. İnşallah bu projenin dahilinde gelecek senelerde daha büyümesini sağlayacağız.” dedi.

FARKINDALIK KAZANDIRACAĞIZ

3K projesinde toplamda 12 kitap bitirileceğini dile getiren Ünal, “Bu projeye bu dönemde başladık. Bundan dolayı bu ilk uygulamamız olacak. Bu dönem 6 kitap bitirdik. İkinci dönemde de 6 kitabımız var. O kitaplar da aynı şekilde okunacak. Toplamda bu dönem içinde 12 kitap bitirimi sağlanacak. Bu şekilde 3K projemizi hem burada yetişmiş 30 kişilik eğitici eğitimi ile hem de bunları sahaya saldığımızda orada oluşturulan halkalarla farkındalık kazandıracaktır. İnşallah bizlere çok faydalı olacak.” ifadelerini kullandı.

OKUMA KÜLTÜRÜMÜZE CAN SUYU OLACAK

Okuma kültürüne bir nebze can suyu katmak için çalıştıklarını vurgulayan Ünal, “Gençler arasında yapılan araştırmalarda bu tür yazarlarla hiç karşılaşmadığını görüyoruz. Gerçekten bu kitaplar çok piyasada dönen kitaplar. Çok okunuyor zannediyorduk. Bu kitaplar çok biliniyor ama inanın çoğu kitabı bu şekilde okumadıklarını ifade ettiler çoğu da yazarların bu program ile tanıdıklarını gördük. Evet gençler arasında bir kitap okuma var ama okunan kitaba baktığınızda daha çok bilim kurgu ve fantastik tarzı. Kitap okunuyor gibi görünüyor gençler arasında ama okunan kitapların durumuna baktığınızda bu tür kitaplar hiç okunmuyor. Diğer kitaplar da okunmalı ama Sezai Karakoç’un kitabını alan genç çok az bulunuyor. Daha çok fantstik ve roman tarzına yöneliyorlar gençler. Onun için bu noktada amacımız bu davaya gönül vermiş edebiyat kalemi güçlü olan fikri güçlü olan şahısları gençlerimizle buluşturmaktır aslında. Okuma kültürümüze bir nebze can suyu katmaktı. İnşallah faydalı olacaktır.” dedi.

TARİHTEN İBRET ALMAMIZ GEREKİYOR

Tarihten ibret alınması gerektiğinin altını çizen Ünal, “Ama tabi ki bizim için önemli olan illa bu fikir kitapların okunması değil ama Türkiye’ye fikir sunmuş bu yazarların bilinmesidir. Aliya İzzet Begoviç ‘Tarihe Tanıklığım’ kitabında yaşadığı sıkıntıları şuan aynısını yaşayan bir toplumu görüyoruz. Yani ‘Tarihe Tanıklığım’ kitabında Bosna’da o yaşanmış zulmü, yaşanış şeklini, o dönemde Müslümanlar üzerinde oynanan oyunları şimdi aynısını görüyoruz. Onun için bu kitapların okunması şöyle bir faydası var. Her şey deneyerek olmuyor hayatta. Biz her şeyi deneyerek öğrenecek olursak yaşımız yetmeyecek. Bazen tarihten ibret almamız gereken noktalar var. İşte gençlerimize bunu aşılamak istiyoruz. Ben gençlikten ümitliyim. Mesela gençler sabırsızlıkla iki de bir bizi arıyorlar okullardan. Hocam ne zaman başlıyor diye. Gençler ısrar ediyor. Orada bu kitapları anlatırken sunarken sadece bilgi vermek değil Yeter ki kalplerine dokunalım.” dedi.

ALGI YÖNETİMİ ÜZERİNDE DURULACAK

“Medya Ve Kişisel Gelişim Atölyesi” projesinden de bahseden Ünal, “3K projesinde özellikle okullara girerken birde medya ayağı var onu da mutlaka dahil etmemiz lazım. Medya ve kişisel gelişim atölyesi ile beraber giriyoruz. Yani okullara sunduğumuz iki tane projemiz var. Birincisi 3K okumaları diğeri medya ve kişisel gelişim. Yani okula gittiğimizde 2 grup kuracağız. 20 kişilik medya ve kişisel gelişim grubu, 20 kişilik okuma grubu. Beni en çok heyecanlandıran birsi de medya ve kişisel gelişim projesi. Ne yapılacak bu medya ve kişisel gelişimde. İlk önce algı yönetimi üzerinde durulacak. Medyanın insanlar üzerinde etkisi, medyanın gücü ters tarafa kullanıldığında ne tür bir felaketlere yol açıldığı öğreteceğiz. Onun için biz ne söylersek söyleyelim dijital bir çağdayız. Sosyal medyaya bir görüntü atıldı mı sizin bütün inşa etmeye çalıştığınız o yapı yıkılabiliyor. Biz hemen gördüğümüze inanıyoruz. Göz her zaman gerçeği görmez. Bunu işte gençlerimize anlatmak istiyoruz. Yani okullara bu 2 proje ile adım atmayı düşünüyoruz. Bunun meyvelerini daha çok gelecek dönemlerde göreceğiz inşallah.” diye konuştu. BAHRİ UÇAR