Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan enflasyon rakamlarından önce 1800 dolar civarında işlem gören ons altın, tahvil faizlerindeki yükseliş ve ABD'de ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte haftayı yüzde 2'nin üzerinde kayıpla tamamladı.

Perşembe günü ABD'de açıklanan perakende satış rakamları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerinin piyasa beklentilerinin çok üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte dolarda güçlenme eğilimi hız kazanmış ve bu durum ons altın fiyatlarında geri çekilmeyi beraberinde getirmişti.

Perşembe günü ons altın, 1795 dolardan 1745 dolar seviyesine kadar düşerek 50 dolarlık bir geri çekilme kaydetmişti.

KRİTİK HAFTADA GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA

Bu hafta para ve emtia piyasaları tarafından yakından takip edilecek veri gündemi ise oldukça yoğun olacak. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı gerçekleştirilecek. Ekonomik tahminlere ilişkin verilerin açıklanacağı toplantıda Fed'in faiz kararı belli olacak.

23 Eylül'de ise piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararında olacak.

Piyasalar tarafından Fed'in faiz kararında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell, cuma günü 'Pandemi İyileştirmesine İlişkin Perspektifler' başlıklı sanal Fed dinlemeleri etkinliğinde açılış konuşması yapacak. Powell'ın burada varlık alımlarına yönelik sözle yönlendirme yapması bekleniyor.

Piyasalarda varlık alım programına ilişkin azaltıma erken bir tarihte başlanması bekleniyor.

'Doların patronu ABD Merkez Bankası'ndan gelecek olan politika hamleleri para ve emtia piyasaları tarafından hayati önem taşıyor.

GRAM ALTIN YÜKSELİYOR

Geçtiğimiz hafta perşembe günü ons altında yaşanan geri çekilmelerin etkisiyle gram altın fiyatlarında da sert düşüş gözlenmişti. Bu gelişmeyle birlikte gram altın fiyatı, perşembe günü 487 liradan 478 liraya kadar düşmüştü. Dolarda gelişen güçlenmenin etkisiyle cuma günü toparlanma kaydeden gram altın, haftayı sınırlı yükselişle 487 liradan tamamladı.

Güne 487 lira seviyesinden başlayan gram altın, önceki kapanışının yüzde 0.67 üzerinde 491 lira seviyesinden işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 484 lira, en yüksek ise 491 lira seviyeleri görüldü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun son yaptığı açıklamada manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonu öne çıkarması bu PPK toplantısını daha önemli hale getirdi.

Gıda fiyatlarındaki artış ve arz kısıtlarının enflasyonda kısa vadeli oynaklıklara neden olduğunu belirten Kavcıoğlu bu nedenle manşet enflasyondan ziyade, arındırılmış ana eğilimi ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerine ağırlık vereceklerini belirtti.

Bu açıklamadan önce dolar/TL 8.35-8.40 aralığında seyrediyordu. Geçen cuma itibarıyla ise 8.64'e yükseldi.

Dolar bu kritik haftaya 8.67 liradan başladı.

KAYNAK: HABER7