20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeniyle açıklama yapan Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, iklim değişikliği ve tarımda kullanılan ilaçlar (pestisit) nedeniyle arı ölümlerine dikkat çekti. Türkiye'de zirai ilaçlar nedeniyle her yıl 600-700 bin arı kovanı kaybettiklerine dikkat çeken Koca, 'Arıları korumak geleceğimizi korumaktır. Zirai ilaçlarla ilgili herkesin mücadele etmesi gerekiyor' dedi. Arıların doğa ve insan sağlığı için önemine vurgu yapan Koca, zirai ilaçların gece yapılması çağrısında bulundu.

KOCA, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ZİRAİ İLAÇ NEDENİYLE ARI ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Arıcılar Birliği, 20 Mayıs Dünya Arı Günü kutlamalarını bu yıl 'Arıları Koru Gençliği Yaşat' sloganıyla Tokat'ta gerçekleştirdi. Arıları korumanın önemine dikkat çekmek amacıyla bu programı gerçekleştirildiğini belirten Koca, iklim değişikliği ve tarımda kullanılan ilaçlar (pestisit) nedeniyle arı ölümlerine dikkat çekti.

'ARILARI KORU GENÇLİĞİ YAŞAT'

20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeniyle açıklama yapan Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, bu yılki kutlamaların 'Arıları Koru Gençliği Yaşat' sloganıyla Tokat'ta gerçekleştirildiğini belirterek, 'Yaşamın devamlılığı için arıların önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıylabu yıl 12.'si kutlanan 'Dünya Arı Günü' Tokat'ta kutlandı. Dünya Arı Gününün arıcılarımıza, ülkemize ve bütün dünyaya hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

EKOSİSTEMİN GELECEĞİ ARILARIN KANATLARINDA

Arıların doğa ve insan sağlığı için önemine vurgu yapan Koca, 'Dünya Arı Gününde arıların doğa ve toplum için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Arılar 8 ürün üretmenin yanı sıra doğadaki bitkilerin yüzde 85'nin tozlaşmasını sağlamakta ve dünyanın ekolojik dengesinin temelini oluşturmakta. Yani arıların bitkilerin verimliliği artırıp ve sürekliliği sağlamak noktasında çok önemli bir değeri var. Hava, su gibi arıların da doğanın ekolojik dengesi için son derece büyük bir önemi var. Bu son zamanlarda bilim insanların yaptığı arattırmalarla da ortaya konulmuştur. Bal, polen, propolis, arı sütü gibi faydalı ürünler veren arılar için Dünya Arı Gününün kutlanması son derece önemli' dedi.

ZİRAİ İLAÇLAR NEDENİYLE HER YIL 600-700 BİN ARI KOVANI KAYBEDİYORUZ

İklim değişikliği ve tarımda kullanılan ilaçlar (pestisit) nedeniyle arı ölümlerine dikkat çeken Koca, Türkiye'de arıcılığa zaman zaman önem veriliyor ama zirai ilaçlar ilgili ciddi sorunlar yaşanıyordu. Çünkü zirai ilaçlar arı ölümlerine sebep olmakta. Son dönemde zirai ilaçların için gerekli adımların atılması sevindirici bir durum ancak Türkiye'de genelinde zirai ilaçlardan kaynaklı 400-500 bin arı kovanı kaybettik. Bununla beraber daha önümüzde pamuk tarlalarında yaşanan arı ölümleri de var. Toplamda her yıl 600-700 bin arı kovanı kaybediyoruz. Bu sayı arı kovanlarının yüzde 10'nuna denk gelmekte. Bu aynı zamanda kalan kovanlarında da verim düşüklüğüne neden olmakta. Her yıl aynı şeyi tekrar tekrar yaşıyoruz. İnşallah bundan sonra bunu yaşamayız' dedi.

ARILARI KORUMAK GELECEĞİMİZİ KORUMAKTIR

Arıları korumamızın geleceğimizi korumak olduğunu vurgulayan Koca, 'Arıları korumamızgeleceğimizi korumaktır. Zirai ilaçlarla ilgili herkesin mücadele etmesi gerekiyor. Çünkü bunu doğayı koruma görevi olarak görüyoruz' dedi.

ZİRAİ İLAÇLARIN GECE YAPILMASI GEREKİYOR

Zirai ilaçların gece yapılması önerisinde bulunan Koca, 'Zirai ilaçların gece yapılması gerekiyor ve çiftçilere bunun önemi anlatılması lazım. Çiftçilerimizin mutlaka aksam ezanından sonra zirai ilaçlarını yapması gerekiyor. Çünkü gündüz yapılan zirai ilaçlar doğaya ve arılara ciddi zarar vermekte. Çiftçilerimizin zirai ilaçları gece atmalarını rica ediyoruz çünkü arıların ölmemesi için bütün insanlık için son derece önemli' dedi.

GAZİANTEP'TE ARICILIK HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR

Gaziantep'te arıcılık sektörünün her geçen gün geliştiğini belirten Koca, 'Gaziantep'te arıcılık her geçen gün gelişiyor. Kentteki arıcılar her geçen gün artıyor. Bu yıl da 'Zahter Bal'ın coğrafi işaret tescilini aldık. Bu Gaziantep'teki arıcılık sektörüne önemli katkı sağlayacak. Arıcılık sektörün daha da gelişmesi için elimizden geleni yapıp daha iyi bir noktaya geleceğiz. Gaziantep arıcılık alanında iyi bir seviyeye geldi ama daha da ileriye gitmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Pandemi dolaysıyla ara verdiğimiz temel arıcılık ve profesyonel arıcılık eğitimleri vermeye devam edeceğiz. Arıcılık eğitim kurslarına şuana kadar 150 başvuru yapıldı. Bu arıcılarımıza eğitimler vereceğiz inşallah. Temel arıcılık, profesyonel arıcılık, kovan bası bal verimi artırılması, arı hastalık ve zağarlıklarla ilgili eğitimler verilecek' dedi.

GAZİANTEP'TE 500 TON BAL REKOLTESİ BEKLİYORUZ

Gaziantep'te bal hasadının yaklaştığını dile getiren Koca, 'Gaziantep'te 'Gaziantep'te nektar akımı başladı. Yaklaşık 45 gün sonra bal hasadına başlayacağız. Bal hasadı eylül ayına kadar devam edecek. Son yıllardaki iklim şartları değişikliği arıcılık sektörü üzerinde çok olumsuz etkileri söz konusu oluyor. Geçen yıl 420 civarın bal rekoltesi elde ettik. Bu yıl Gaziantep'te 500 ton bal rekoltesi tahmin ediyoruz' dedi.

ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ YENİ ARI ÜRÜNLERİ FİYATLARINA YANSITILACAK

Artan girdi maliyetlerinin aracılık sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Koca, artan girdi maliyetleri yeni arı ürünleri fiyatlarına yansıtılacağını belirtti. Koca, 'Girdi maliyetleri 3-5 kat arttı. Arıcılarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı zor bir süreçten geçiyor. Bal hasadı iyi olursa belki arıcılarımız bunu telafi eder ama artan girdi maliyetleri yeni arı ürünleri fiyatlarına yansıtılacak. Yeni zahter balın fiyatının 250 TL olması bekleniyor' diye konuştu. BAHRİ UÇAR