Asgari ücret bu yıl gıda enflasyonundaki astronomik artışlar ve peş peşe gelen kur şokları nedeniyle her zamankinden daha önemli hale geldi. Asgari ücret zam görüşmelerine ilişkin açıklama yapan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, '2021 yılında Türkiye'de A'den Z'ye kadar her şeye zam geldi. Döviz kuru, akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve temel gıda maddeleri gibi birçok kalemde artışlar olurken sabit kalan sadece asgari ücret oldu. Tespit edilecek asgari ücret, hem 2021 yılının kaybını telafi etmeli hem de 2022 yılında rahat bir nefes aldırmalı' dedi.

ASGARİ ÜCRETTEKİ ZAM TARTIŞMALARI BU YIL ERKEN BAŞLADI

Her yıl Aralık ayında belirlenen asgari ücret konusundaki zam tartışmaları bu yıl erken başladı. Asgari ücret zammı son günlerde milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor. Adım adım yılın sonuna doğru yaklaşırken yeni senede asgari ücret zam görüşmeleri beklenmeye başlandı.

HEM İŞÇİ HEM DE İŞVEREN KESİMİ TALEPLERİNİ DE ORTAYA KOYDU

Gelecek yılın asgari ücretini belirleyecek görüşmeler aralık ayında başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili ülke çapında araştırma yaptırıyor ve bununla ilgili maliyet hesaplarını gözden geçiriyor. Asgari ücret pazarlığına sayılı günler kala hem işçi hem de işveren kesimi taleplerini de ortaya koydu.

BEKLENTİ ASGARİ ÜCRETTEKİ VERGİ YÜKÜNÜN AZALTILMASI

Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı. Net 2 bin 825 lira olan ücretin işçi ve işveren kesimini memnun edecek bir seviyeye çıkarılacağıyla ilgili beklenti artmış durumda. İşçi ve işveren asgari ücretteki vergi yükünün azaltılması konusunda hemfikir.

İŞVEREN VERGİ YÜKÜNÜN HAFİFLETİLMESİ İÇİN 'FEDAKARLIK' BEKLİYOR

Yüksek enflasyona bağlı zayıflayan alım gücünün iyileştirilmesi adına bu yıl asgari ücret zammı kritik bir önem taşırken, iş dünyasının önde gelen temsilcileri, enflasyon üzerinde bir zam oranıyla asgari ücrette artışa gidilmesi konusunda birleşiyor. Ancak işverenler, asgari ücretteki işveren payında devletten destek adımları bekliyor.

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ YÜKSEK

2020 Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 14'tü. Asgari ücrete 2021'de geçerli olmak üzere yüzde 21.56 oranında zam yapılmıştı. Yani enflasyonun 7.5 puan üzerine çıkılmıştı. Böylece asgari ücrete yapılan zam enflasyonun üzerinde gerçekleşmişti. Bu da 500 liralık artışa denk geliyordu. 2021 Ekim itibarıyla da yıllık enflasyon yüzde 19.89 oldu. Kasımda da artışın sürmesi bekleniyor. Yine enflasyonun 8-10 puan üzerinde bir zam yapılırsa toplam zam yüzde 30'u bulabilir. Bu da asgari ücretin net 3 bin 500'ü aşması anlamına geliyor. Tam rakam aralıkta ortaya çıkacak.

ASGARİ ÜCRET BU YIL DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ

Asgari ücret bu yıl gıda enflasyonundaki astronomik artışlar ve peş peşe gelen kur şokları nedeniyle her zamankinden daha önemli hale geldi.

GENİŞ BİR KESİMİ İLGİLENDİRİYOR

Ayrıca asgari ücret yalnızca asgari ücret alanları ilgilendirmiyor. Öncelikle asgari geçim indiriminden dolayı tüm çalışanlar az ya da çok asgari ücretten etkileniyor. Bunun yanı sıra, işsizlik maaşı bağlananlar, 65 yaş aylığı alanlar, herhangi bir işte çalışmadıkları için Genel Sağlık Sigortası GSS) primini kendi ödeyenler, isteğe bağlı sigortalılar, erken emekli olmak için borçlanma yapmak isteyenler, sosyal güvenlik primi ödeyen işverenler ve Bağ-Kur'lular ile bireysel emeklilik sistemine (BES) para yatıranlar yeni belirlenecek asgari ücretten doğrudan etkileniyor.

ARALIK SONUNA DOĞRU 2022 YILININ ASGARİ ÜCRETİ BELİRLENECEK

Asgari ücret zammı tüm çalışanların 2022 yılı maaşlarını etkileyecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Aralık başında toplanacak ve ay sonuna doğru 2022 yılının asgari ücretini belirleyecek.

İNŞALLAH EMEKÇİLERİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK BİR ÜCRETTE MUTABIK KALINIR

Asgari ücret zam görüşmelerine ilişkin açıklama yapan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, 'Türk-İş konfederasyonumuz 2022 asgari ücret ilişkin çalışmalarını yaptı. Bununla ilgili hükümet ve işveren sendikası de piyasa araştırmasıyla asgari ücretin boyutlarını çerçevelendirmeye çalışmakta. İnşallah en kısa zamanda Aralık sonu beklenilmeden emekçilerin beklentilerini karşılayacak bir ücrette mutabık kalınır ve asgari ücret kamuoyuna paylaşılır' dedi.

2021 YILI TOLERE EDİLEREK 2022 ASGARİ ÜCRETİN TESPİT EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ

2021 yılında yaşanan artışlara dikkat çeken Sarıca, '2021 Ocak ayı itibariyle gerçekleşen 2 bin 825 lira asgari ücret yıl boyunca bu rakam üzerinden devam etti ancak yıl içerisinde Türkiye'de A'den Z'ye kadar her şeye zam geldi. Bazı kalemlerde 2 kat artışlar yaşandı. Döviz kurunda, akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve temel gıda maddeleri gibi birçok kalemde artışlar olurken sabit kalan sadece asgari ücret oldu. Maliyet artışlarından dolayı piyasadaki fırsatçılık da devre girilerek anormal artışlar yasandı. 2021 yılının da tolere edilerek 2022 asgari ücretinin insanca yaşayacak bir ücrette tespit edilmesini bekliyoruz' dedi.

ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASI GEREKİYOR

Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini belirten Sarıca, 'Asgari ücret ve sabit ücretlerin vergi dışı bırakılması gerekiyor. Talebimiz ve beklentimiz asgari ücreti aşan ücretlerin vergiye tabi tutulmasıdır. Ayrıca Gelir vergisi dilimleri arasındaki artışların da milli gelire göre endekslenmesi ve milli gelir oranında arttırılmasını talep ediyoruz. Asgari ücretlilerden kesilen vergi ocak ayı itibariyle yüzde 15 ile başlıyor. 2021 yılında 24 bin TL'yi bulduğunda yüzde 20 bandına giriyordu. Asgari ücret vergi dışı bırakıldığında asgari ücretle geçinmek zorunda olanlara bir nebze de olsa katkı sağlanmış olunur' dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMASI GEREKİYOR

Emekli maaşlarının da en az asgari ücret kadar olması gerektiğini belirten Sarıca, 2 bin 825 liraya çalışanların bir de emekliler boyutu var. Emekliler de gerçekten çok zor şartlar altında yasıyorlar. Bugün 2 bin 825 TL asgari ücretle çalışıp bunun üzerinden vergi ve SGK primi ödüyorlar ancak emekli olduklarında bin 500 lira gibi bir ücretle karsı karsıya kalıyorlar. Bu sürdürülebilir bir emeklilik politikası değil. Emekli maaşlarının da en az asgari ücret kadar olması gerekiyor' dedi.

TEMEL TÜKETİM MADDELERİNDE KDV VE VERGİLER KALDIRILMALI

Temel tüketim maddelerinde KDV ve vergilerin kaldırılması gerektiğini belirten Sarıca, 'Temel gıda maddelerinde KDV'nin kaldırılması, elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi tüketim kalemlerinde de KDV ve vergilerin kaldırılmasını veya düşürülmesini talep ediyoruz' dedi.

ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ HALİNE GETİRİLİYOR

Asgari ücretin geçmişte belirleme ücreti olarak kullanıldığını şimdilerde ise geçim ücreti haline geldiğini belirten Sarıca, 'Asgari ücret en az ücret demektir ama bu yaşam ücreti haline getiriliyor. Özel sektörü, kalifiye ve kişinin yeteneklerine göre bu ücretin üzerinde ücret vermeye davet ediyoruz. Çünkü bu asgari ücret genç mühendislerin değil hiçbir vasfı olmayan bir insanın alacağı en düşük ücreti ifade etmekte. Ama bugün baktığımızda özel sektörde çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılıyor. Bunların işverenler tarafından pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulması gerekiyor' dedi.

2022 YILI ASGARİ ÜCRETİNİN BİRAN ÖNCE KARARA BAĞLANMASI GEREKİYOR

Türk- İş'in 1 ay süren pazarlık sürecinin 10 günde tamamlanması çağrısını anımsatan Sarıca, 'Asgari ücreti tespit etmenin ince eleyip sık dokumanın bir hali kalmadı. Fiili durum ortada. Bundan dolayı birkaç toplantı yapmaya gerek yok. Döviz kurundaki artışlar, akaryakıt, doğalgaza, elektrik, temel gıda maddeleri gibi tüm kalemlerdeki artışlar ortada. Dolaysıyla 2022 yılının asgari ücretinin biran önce karara bağlanması gerekiyor. Bu hem işverenlerin 2022 yılının program ve planlarını yapmada önlerini görmesine vesile olacak hem de asgari ücretle çalışan emekçilerin psikolojik bir rahatlama yasamalarını sağlayacak' dedi.

HEM 2021 YILININ YARALARINI SARMALI HEM 2022'DE RAHAT BİR NEFES ALDIRMALI

Tespit edilecek asgari ücretin hem 2021 yılının kaybı telafi etmesi hem de 2022 yılında rahat bir nefes aldırması gerektiğini belirten Sarıca, 'TÜİK'in açıkladığı enflasyon 19.89. Döviz kurundaki artışları da eklediğimiz enflasyon otomatikman yüzde 24-25'lere çıkmakta. Ancak 2021 yılının yasadığı erozyonu telafi edilerek 2022'ye ilerlemek gerekiyor. Asgari ücrete gelecek yüzde 20-25'lik zamlar 2021 yılının tahribatının tamiratı olacak. Şuanda 2022 yılının enflasyonu hakkında öngörüde bunmak çok zor. Yani şuan tespit edilecek asgari ücret, hem 2021 yılının yaralarını sarmalı hem de 2022 yılında rahat bir nefes aldırmalı' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR