GESOB binasında hizmete başlayan BİLMER'in açılısında konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, amaçlarının kayıt dışı işletme ve çalışanların kayıt altına alınması olduğunu ifade etti.

BİLMER'in ilkini Gaziantep'te açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Özcan, 'Bunun gibi 10 tane olacak Türkiye'de. 2022 yılı sonuna kadar 9 ofis daha açacağız. Burada amaçladığımız hedef kişi sayısı en az 10 bin ve 2 bin 400 kayıt dışı işletmenin bu rehber ve programlarla kayıt altına alınmasını hedefliyoruz' dedi. Projenin devam edeceğinin sözünü aldıklarını belirten GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, 'Bu projenin çok başarılı olacağına inanıyoruz' dedi.

BİLMER'İN İLKİ GAZİANTEP'TE AÇILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu iş birliğinde "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi" kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KFW) tarafından finanse edilen bilgi merkezi, GESOB binasında hizmete başladı.

BİLMER'İN İLKİNİ GAZİANTEP'TE AÇTIK

Açılışta konuşan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, amaçlarının kayıt dışı işletme ve çalışanların kayıt altına alınması olduğunu ifade etti. BİLMER'in ilkini Gaziantep'te açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Özcan, 'Bunun gibi 10 tane olacak Türkiye'de. 2022 yılı sonuna kadar 9 ofis daha açacağız. Burada amaçladığımız hedef kişi sayısı en az 10 bin ve 2 bin 400 kayıt dışı işletmenin bu rehber ve programlarla kayıt altına alınmasını hedefliyoruz. Her gün duyuyorsunuz, 'Kayıt dışı bir esnaf gelip dükkanımın önünde dükkan açıyor, vergi vermiyor.' deniliyor. İşte bu BİLMER sayesinde kayıt dışı çalışmayı kayıt altına alarak düzgün çalışmasını sağlıyoruz' dedi.

TÜRKİYE HER ANLAMDA ÜRETEN BİR ÜLKE POZİSYONUNDA

Açılışta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl da, Türkiye'nin her anlamda üreten bir ülke pozisyonunda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin son yıllarda ciddi göç aldığını dile getiren Akyıl, 'Ülkemiz daha önce insan kaynağı bakımından kaynak ülke, 1990-2000'li yıllarda bir geçiş ülkesi olarak görülürken, 2000'li yıllardan sonra bölgemizdeki gelişmelerden sonra hedef ülke konumuna geldi. Bunu hepimiz hissediyoruz. Ülkemizi Avrupa'ya geçiş olarak kullanan göçmenlerin yarısına yakını ülkemizde kaldı. Dolayısıyla 2000'li yılların başından itibaren ülkemiz bunu hissetti ve ilk olarak 2003 yılında ülkemizde yabancıların yoğunlaşması üzerine yabancıların çalışma izni hakkında kanun düzenlendi' dedi.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA SADECE GAZİANTEP'İN DEĞİL TÜRKİYE'NİN BİR GERÇEĞİ

Açılışta konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül de, kayıt dışı çalışmanın sadece kentin değil Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirtti. Kayıt dışı üretimle ilgili mücadelenin sürdüğünü belirten Gül, bu ve buna benzer projelerle birlikte göç edenlerin iyi eğitilerek iş gücüne kalifiye eleman olarak sunulmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti. Vali Gül, 'Kayıt dışı sadece Gaziantep'in değil Türkiye'nin bir gerçeği ama burada kararlı ve ilkeli olmak gerekiyor. Nedir ilkeli olmak? Ben kayıt dışı üretim yapayım ama komşum yapmasın dediğinde bu sorunu çözemeyiz. Kayıt dışı çalışma, üretim yapma bir kul hakkıdır. Başkası için ne istiyorsanız kendiniz de aynı kurallara uymanız lazım. Gaziantep'in bu kültürü var. Gaziantep üreten bir şehir ve bu anlamda da köklü bir sanayi geçmişi var ama hem iç göç hem dış göçle birlikte çok sayıda insanlar şehre geldi. Bunun da iyi yönetilmesi lazım. Bu ve buna benzer projelerle özellikle iyi eğitilmesi, iş gücüne kalifiyeli eleman olarak sunulması çok büyük önem arz ediyor. Projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum' dedi.

KENTTE KAYIT DIŞI ÜRETİMLE İLGİLİ MÜCADELE SÜRÜYOR

Kentte kayıt dışı üretimle ilgili mücadelenin sürdüğünü belirten Gül, 'Kayıt dışı üretimi birçok bölüme ayırabiliriz ama temelinde şu var. Birincisi hiç kaydı olmayanlar. Yani maliye, belediyeye hiçbir yerde kaydı yok. İkincisi maliyeye kaydı var ama belediyeye aydı yok. Üçüncüsü maliye ve belediyeye kaydı var ama çalıştırdığı kişilerin hepsi sigortasız. Dördüncüsü de maliye ve belediyeye kaydı var, sigortalı eleman çalıştırıyor ama aldığı ve sattığı ürünler kayıt altında değil. Bunların hepsi kendi içerisinde birer sorun ve hepsi haksız rekabet. Bunu gerek SGK boyutuyla, gerek belediye boyutuyla, gerek asayiş boyutuyla takip etmek lazım. Gaziantep'te şuan SGK'nın denetimleri başladı. Özellikle kayıt dışı işçi çalıştıranlarla ilgili ciddi bir kontrol yapılıyor. Maliye ve belediye zaten denetimlerini sürdürüyor' dedi.

KAYIT DIŞI SORUNUNUN ŞEHRİN GÜNDEMİNDEN KALKMASI GEREKİYOR

Kayıt dışı sorununun şehrin gündeminden kalkması gerektiğini belirten Gül, 'Aslında önemli fırsatlarımız da var. Berberde, lokantada, pastanede çıraklar çalışıyor ve bunarda çırak, kalfa ve usta ilişkisi var. şimdi devletin sunduğu imkanlarla bunların hiçbirinin kayıtsız çalışmasına gerek yok. Haftanın bir gün okula gidecek, diğer günler işyerinde çalışacak ve bunun karşılığında asgari ücretin üçte biri oranına para alacak ve aldığı bu paranın üçte ikisini devlet ödeyecek. Aynı zamanda da sağlık sigortası olacak, kalfalık ve ustalık belgesini alacak, liseyi bitirdiğinde meslek lisesi diploması olacak ve kendi iş yerini kurmak istediğinde de KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL düşük faizli kredi imkanı verilecek. Dolaysıyla 8. Sınıfı bitirmiş ve piyasada çalışmak istiyorum diyen kişiler eğitimden kopmamış olacak, kayıt dışı çalışmamış olacak ve üzerine de diploma, ustalık belgesi, iş yeri kurma imkanı ve asgari ücretin üçte biri oranında da para kazanma imkana kavuşmuş olacak.

Bu çok önemli bir imkan. Yabancılar için çalışma izi konusunda elektronik ortamda müracaat edildiğinde çalışma izni alabiliyor. Bizim ciddi anlamda işçiye ihtiyacımız var. Çalışma izninin verilmemesi bunların çalışmaması anlamına gelmiyor. Evet bu insanlar 10 yıldır burada ve bu insanlar çalışıyor. Kayıt altında çalışmaları rekabet koşullarını eşitler, kurumsallaşmayı sağlar, kamu üzerindeki yükü azaltıyor. Burada bu sorunu bir kurumun tek başına çözme imkanı yok. İşvereniyle, çalışanıyla, kurum ve kuruluşlarıyla herkesin kendi alanında yapacağı çalışmalarla bu sorunun şehrimizin gündeminden kalkması gerekiyor. Aksi takdirde aynı ürünü birisi kayıt dışı birisi kayıt altında ürettiğinde arada bir maliyet farkı oluyor. Aynı müşteriye sattığınızda da farklı sosyal problemleri kendiliğinden getiriyor. Herkes ticaret yapabilir, herkes çalışabilir ama kurallara uymak şartıyla, kayıt altında olmak şartıyla. Eşit şartlarda üretim mekanizmasının devam etmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.

PROJEYİ BAŞARIYLA TAMAMLAYACAĞIZ

Açılışta konuşan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, 'Bizim amacımız herhangi bir maddi kaynak sağlamak değil. Bir projeyi başarıyla bitirmek bizim için en büyük kaynak. Onun için projelerimizin tamamında eksilen bütçeyi kendi bütçemizden karşılayarak eksiği tamamlıyoruz. Projeyle Suriyeli ve Türk vatandaşlarımızın kayıt dışı çalışan yerlerde çalışmalarını yaparak projemizin 12 aylık sürede başarıyla tamamlamış olacağız' dedi.

PROJENİN DEVAM EDECEĞİNİN SÖZÜNÜ ALDIK

Projenin devam edeceğinin sözünü aldıklarını da belirten Küsbeoğlu, 'Projenin devam edeceğinin de sözünü aldık. En çok Suriyeli'nin yaşadığı kentlerin başında Gaziantep geliyor. Bu projenin de çok başarılı olacağına inanıyoruz. İlk etapta burada 255 kursiyerimiz olacak. Bunların 6 aylık çalışmalarında SGK ve maaş ücretlerinin yüzde 50'sini ILO karşılayacak. Kursiyerler işin hem pratiğini hem de teorisini öğrenecekler. İşverenler sadece asgari ücretin yüzde 50'sini ödeyecek. Gezici aracımız da 12 ay boyunca Gaziantep'i tarayacak. Kayıt dışı çalışanların oda ve sicil kaydı ücretlerini de ILO karşılıyor' dedi.

TESK OLARAK PROJENİN ORTAĞI OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

Açılışta konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan, 'Suriyeli misafirlerimize birçok alanda yardım eli uzattığımız gibi ülkemizde olan uyum sürecinin daha sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için gerekli çalışmaları yapıyoruz ve yapılan çalışmalara da gerekli desteği sağlıyoruz. TESK olarak böyle bir projenin ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz. TESK bu alanda büyük projeler gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye de devam edecek. Ülke olarak öncelikli yatırım alanımız en büyük servetimiz olan gençler ve yetişmiş insan gücü olmalıdır. Türkiye'nin gelecek vizyonunda belirlediği hedeflere ulaşabilmesinde en temel unsur insan kaynaklarına yapılacak yatırım olacaktır. Bu çerçevede Türkiye'nin küresel ölçekte rekabet edebilmesi için insan kaynağının eğitimi, insana yakışır iş imkanların yaratılmasında nitelikli bir mesleki ve teknik eğitim önemli rol oynayacaktır' dedi.

TESK OLARAK İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Programın amacının kayıt dışı istihdamın yarattığı sorunlarla başa çıkabilmek olduğunu belirten Özkan, 'Programımızın diğer bir amacı ise kayıt dışı istihdamın yarattığı sorunlarla başa çıkabilmektir. Ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısının karşılaştığı en temel sorunların başında kayıt dışı istihdam gelmektedir. Kayıt dışı istihdam ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde bağımsız olarak günümüzde sosyal ve ekonomik yapının en temel sorunlarından biridir. Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı son 10 yılda yüzde 30-40 arasında. Neredeyse istihdam oranın yarısına kadar yakın olduğunu göz önüne alınırsa bu durum kayıt dışı istihdamın Türkiye'nin sosyal, kültürel ve ekonomi yönden gelişmesinin önünde en büyük engel olarak durmaya devam etmesi anlamına gelmektedir. Programın kayıt dışı istihdama karşı mücadeleye yapacağı katkıya ve geçici koruma altındaki Suriyelilerle beraber kendi vatandaşlarımızın da insana yakışır istihdam şartlarına ulaşmalarına hizmet edeceğine inanıyorum. Bu konuda TESK olarak başta kamu kurumları olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazırız' diye konuştu.

GESOB BİLMER AÇILDI

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü iş birliğinde uygulanan ve KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi' kapsamında Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği bünyesinde kurulan "Bilgi Merkezi Ofisi" (GESOB BİLMER) yapılan açılış programı ile faaliyetlerine başladı.

GESOB BİLMER HAKKINDA

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) bünyesinde kurulan Bilgi Merkezi (GESOB BİLMER), esnaf ve sanatkar işletmelerinin ve çalışanlarının kayıt altına alınmasını teşvik ediyor ve bu işletmelere yönelik hizmetlerde niteliğin artırılmasını amaçlıyor. GESOB BİLMER, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ortaklığında ILO Türkiye Ofisi tarafından uygulanan proje kapsamında kuruldu. KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi' kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) iş birliği ile kurulan GESOB BİLMER, esnaf ve sanatkar işletmelerine danışmanlık hizmeti de sunarak, saha ziyaretleri ile bu işletmelerin sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor. BAHRİ UÇAR