Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu kanunun bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Buna göre söz konusu Kanun ile vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılacak.

Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamı ve vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’si silinecek.

Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacak.

Kanun kapsamında öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacak.

Öte yandan peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 90 indirim yapılacak.

Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında yüzde 25 indirim yapılacak.

Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında yüzde 12,5 indirim yapılacak.

Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenebilecek.

Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenebilecek, vadesi 31 Aralık 2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçlar silinecek.

7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçlar ve 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçlar yeniden yapılandırılabilecek.

Bu imkanlardan faydalanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor.

Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların (para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar) 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacak ve vergi incelemesi yapılmayacak.