Meclis toplantısında Tugay arazisiyle ilgili önemli bir madde geçti. İlgili madde CHP'lilerin red oyuna karşın oy çoğunluğuyla kabul edildi. İlgili maddeye ilişkin açıklamada bulunan Toprak, 'Bizim orada yapmak istediğimiz şey şuanda askeriyenin yapılı olan alanlarda sadece imar planı yapılarak konut yapılmasına müsaade edilecek. Ağaçların hiçbir tanesine dokunulmadan vatandaşlarımızın kullanımına açılacak. Bu kadar önemli bir iş ve proje siyasete alet edilmemeli ama maalesef hep siyasi davranılıyor' dedi.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'nın İkinci Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında gerçekleşti. Meclis, yoklama alınması ile açılırken, bir önceki birleşim tutanağının okunup kabul edilmesiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda gerçeklesen Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'nın İkinci Birleşiminde 45 madde görüşüldü.

TUGAY ARAZİSİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR MADDE MECLİSTEN GEÇTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı toplantısında Tugay arazisiyle ilgili önemli bir madde geçti. İlgili madde CHP'lilerin red oyuna karşın oy çoğunluğuyla kabul edildi. İlgili maddeye ilişkin açıklamada bulunan Toprak, Tugay arazisi içerisindeki ağaçların hiçbirine dokunulmayacağının altını çizdi.

BU PLANI YAPARSANIZ TARİH SİZİ YARGILAR

İlgili maddeye itiraz eden CHP'li Yılmaz Kireç, Tugay arazisi alanında yapılan imar plan değişikliğine tepki gösterdi. Kireç, '5. Zırhlı Tugay arazisinde yürütmeyi durdurma kararı var. Yargı kararları yok sayılarak yeniden plan değişikliği yapılarak anayasal suç işlendi. Bu alanın yapılaşmaya açılmasının kamu yararına aykırı olduğunu, alanın Dülükbaba ormanı ile birleştirerek, halkın kullanımına açık yeşil alan olması gerekiyor. İmarın hukuka aykırı olduğu için birçok STK itiraz etti ve dava açıldı. Dolayısıyla mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Fakat tekrar bir plan değişikliği yapılarak yürütmeyi durdurma kararını tanımadılar. Yürütmeyi durdurma kararı idareye verilen bir emirdir. İşlem iptal edilmeden yeni karar alınamaz. Bu alana konut yaptıracaksınız, ama iptal kararına karşın nasıl yapacaksınız? Bu planı yaparsanız tarih sizi yargılar, tüm STK'lar ile birlikte bir araya gelinmeli' dedi.

BU KADAR ÖNEMLİ BİR PROJE SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

CHP'li Kireç'e cevap veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Osman Toprak ise, 'Tugay arazi şehir merkezinin içerisinde kaldı. Şehir merkezinde askeri alan olarak belirlenen, tel örgü ile çevrili, vatandaşların girilmesine müsaade edilmeyen yeşil alanların vatandaşların kullanımına açacak Millet Bahçesi belki de Türkiye'de ki en büyük millet bahçelerinden bir tanesini yapmak adına biz bu projeyi bu planlamayı yapıyoruz. Bundan önceki meclis toplantılarında da dile getirmiştim. Bizim orada yapmak istediğimiz şey şuanda askeriyenin yapılı olan alanlarda sadece imar planı yapılarak konut yapılmasına müsaade edilecek. Ağaçların hiçbir tanesine dokunulmadan vatandaşlarımızın kullanımına açılacak. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu kadar önemli bir iş ve proje siyasete alet edilmemeli ama maalesef hep siyasi davranılıyor. Geçmiş dönemde bir sivil toplum kuruluşunun başkanlığında ağaçlandırılmamış boş olan alan planlanırken sanki ağaçlık alanların imara açılıyormuş gibi, oradaki ağaçlar kesiliyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı ama vatandaşlarımız ferasetlidir. Bizlere güveniyor. Bizlerin ne yapmak istediğini çok net biliyor' dedi.

YENİ BİR PLAN YAPIYORUZ

Mahkemenin kararı doğrultusunda yeni bir plan yaptıklarını belirten Toprak, 'Yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili yanlış bilgilendirildiğinizi özellikle belirtmek istiyorum. Yürütmeyi durdurma kararı verilen konu geçmişte yapılmış olan planlama ile alakalı verilmiş olan meclis kararı. Yeni bir plan yapıyoruz. Dolaysıyla buna itirazı olan, yapılan planın hukuka aykırı olduğunu düşünen kişi yeni kararla ilgili yeni dava açar. O süreçte yeniden durdurma veya iptal kararı verilmesi halinde biz de zaten mahkemenin kararına uymak zorundayız' dedi.

MAHKEME KARARINA UYGUN PLANLAMA YAPILDI

mahkeme kararına uygun olarak planlama yapıldığını belirten Toprak, 'Milli Savunma Bakanlığının yapmış olduğu itiraz aslında mahkemenin söylemiş olduğuyla çelişiyor. Mahkeme yürütmeyi durdurma veya iptal gerekçesi planlamanın tamamının bütüncül düzenlenmesi gerektiği yönündeydi. Bizim yapmış olduğumuz planlama da mahkeme kararına uygun olarak planlama yapıldı. Hem mahkemenin vermiş olduğu kısımları hem de 5. zırhlı tugay komutanlığının itirazlarını karşılayacak şekilde yeni bir planlama yapıldı. Proje sonucunda hem tugay şehir dışına taşınmış olacak hem de milletimiz yeni bir millet bahçesine kavuşmuş olacak' diye konuştu.

OY ÇOKLUĞUYLA MECLİSTEN GEÇTİ

İlgili madde CHP'lilerin red oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN GAGEV'E 5 MİLYON TL KAYNAK

Gündem dışı 3 maddenin teklif kararı olarak alındığı meclis toplantısında; GAGEV'e 5 milyon TL destek verilmesi kararı oy birliğiyle onaylandı.

45 maddenin görüşüldüğü Meclis birleşimi sonrası 5 maddeden oluşan 2022 yılı GASKİ Genel Kurulu'nun 1'inci Olağan Toplantısı'nın 2'nci birleşimi yapıldı. BAHRİ UÇAR