İlaçta yaşanan sorununa ilişkin açıklama yapan THD Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, son zamanlarda piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili sıkıntıların çoğalmasının nedeninin uygulanmakta olan yanlış ilaç fiyat politikası olduğunu belirterek, ilaç fiyatlandırma politikalarının güncellenmesini istedi. Bulunamayan ilaç sayısının 700'ü geçtiği belirten Yılmaz, 'Bulunamayan ilaç sorunu çözülmek isteniliyorsa yılda 3 kez düşük zamla ilaç fiyatlarının düzenlenmesi lazım ki vatandaşlar ilaçsız kalmasın çünkü en pahalı ilaç bulunamayan ilaçtır' dedi.

İLAÇTAKİ KRİZ BÜYÜYOR

İlaçtaki kriz büyüyor. Dövizdeki yükselişten kaynaklı yüzlerce ilaç piyasada yok. Meslek örgütlerinin açıklamalarına göre piyasada bulunamayan ilaç sayısı 700'e ulaştı. İlaçtaki dışa bağımlılık ve döviz kurundaki artış da krizin giderek büyüyeceğini gösteriyor.

İLAÇ FİYATLANDIRMA POLİTİKALARI GÜNCELLENMELİ

İlaçta yaşanan sorununa ilişkin açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, son zamanlarda piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili sıkıntıların çoğalmasının nedeninin uygulanmakta olan yanlış ilaç fiyat politikası olduğunu belirterek, ilaç fiyatlandırma politikalarının derhal güncellenmesini istedi.

İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL

İlaç yokluğunun gittikçe büyüdüğü ve bu durumun sorumlusunun eczacılar olmadığı belirten Yılmaz, yaşanılan sıkıntının sebebi olarak ilaç fiyatlandırma politikaları olduğunu belirterek, 'İlaç yokluğunun sorumlusu eczacı değildir' dedi.

EN PAHALI İLAÇ BULUNAMAYAN İLAÇTIR!

Kalp, tansiyon, astım, şeker hastalarının kullandığı ilaçlar başta olmak üzere birçok ilacı şu an depolarda bulmakta zorlandıklarını söyleyen Yılmaz, 'Kalp, tansiyon, astım ilaçları gibi birçok ilacın tedarikinde güçlük çekiyoruz. Eczanelerde bulunamayan ilaç sayısı 700'ü geçti. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır' dedi.

BULUNAMAYAN İLAÇ SAYISI 700'Ü GEÇTİ

Bulunamayan ilaç sayısının 700'ü geçtiğine dikkat çeken Yılmaz, 'Eczanelerde bulunamayan ilaç sayısı ne yazık ki 100-200 derken 600-700'ü geçti. Bugün en basit çocukların kullandığı soğuk algınlığı şuruplarından hiçbir çeşidini bulamıyoruz. Yine birçok dolaşım sistemi ilaçları, kalp, tansiyon, astım gibi birçok ilacın tedarikinde güçlük çekiyoruz. Bu ilaçlarının hiçbirisini bulamıyoruz' dedi.

SEBEBİ İLAÇ ENDÜSTRİSİNİN DIŞA BAĞIMLI OLMASI

İlaçta yaşanan sorunun nedeninin ilaç endüstrisinin büyük oranda dışa bağımlı olmasını gösteren Yılmaz, 'Bunun esas sebebi Türk ilaç endüstrisinin büyük oranda dışa bağımlı olması. Bugün Türkiye'de tüketilen ilaçların yüzde 54'ü ithal, yüzde 46'sı yerli. Yerli dediğimiz yüzde 46'lık kesimin de hammaddesi de yurt dışından geliyor. Yani yerli ilaç dediğimiz ilaçlarda bile dışarıya bağlıyız. İlaç bulunamamasının temel nedeni de ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve döviz kurundaki dalgalanmadan kaynaklanıyor. Çünkü Türkiye'de ilaç fiyatları senede bir kere belirleniyor. Her yıl şubat ayında fiyatlar belirleniyor. Bir önceki yılının Euro kurundaki değişim göz önüne alınarak ilaç fiyatları belirleniyor. Geçen yıl Sağlık bakanlığı ilaç fiyatları için uygulanacak Euro kurunu 4.57 olarak açıkladı ama bugün Euro 14 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl açıklanan fiyat kararnamesinde Euro kurunun yüzde 60'ı esas alınır denildi ve Euro kuru 4.57 belirlendi. Bugün Euro kurunu 14. Euro kurunun yüzde 60'ı bile 8.4 TL üzerinden ilaç fiyatlarının yeniden düzenlenmesi demek. Bu da 4.57'den 8.4'e çıkması demek. Bu da ilaç fiyatlarına yüzde 80 oranına zamma denk gelmekte. Bu olur mu? Olmaz. Yüzde 80 oranında ilaca zam gelmesi söz konusu olamaz çünkü çok yüksek bir oran. Bizim aldığımız duyumla ilaç fiyatlarına yüzde 30 oranında zam geleceği yönünde. Bu zam krize çara olacak mı maalesef olmayacak. Bu oranda zam gelirse bu sorunun devam edeceğini öngörüyoruz. Bunun için bizim hızlı bir şekilde yerli ilaç sanayisini desteklememiz ve geliştirmemiz lazım' ifadelerini kullandı.

ŞU ANDA GRİP AŞISI YOK

Piyasada grip aşısının bulunmadığını belirten Yılmaz, 'Şuanda grip aşısı yok. Çok sınırlı sayıda geldi. 100 hastamızdan 5 tanesine grip asısı verebildik. Ne zaman geleceğini de bilmiyoruz' dedi.

İLAÇ FİYATLARI YILDA 3 KERE DÜZENLENMELİ

Bulunamayan ilaç sorunu çözülmesi için ilaç fiyat düzenlenmesinin yılda 3 kez yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, 'Bulunamayan ilaç sorunu çözülmek isteniliyorsa yılda bir kere yüksek zamla değil yılda 3 kere düşük zamla ilaç fiyatlarının düzenlenmesi lazım ki vatandaşlar ilaçsız kalmasın çünkü en pahalı ilaç bulunamayan ilaçtır' dedi.

BİZ ECZACILAR OLARAK İLAÇ ZAMMINA KARŞIYIZ

Eczacılar olarak ilaç zammına karşı olduklarını belirten Yılmaz, 'Biz eczacılar olarak ilaç zammına karşıyız. Biz eczacılar ilaca zam gelmesini istemiyoruz. Biz eczacılar ilacın ucuz olmasını ve bulunabilir olmasını istiyoruz. Vatandaşlar eczaneye geldiğinde ilaç yok demekten uyanıyoruz ve bunun altında eziliyoruz. O nedenle bunun mutlaka bir düzenlemeye alınması lazım' dedi.

2022 YILI ÇOK DAHA ZOR GEÇECEK

Vatandasın cebinden ilaç için daha fazla para çıkmaya başladığını belirten Yılmaz, 'Vatandasın cebinden ilaç için daha fazla para çıkmaya başladı, 2022 yılında daha da daha fazla çıkacak. 3 ay önce eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. Bu da vatandasın cebinden ödediği fark iki katına çıktı ve bu daha da artacak çünkü ödeme listesinden çıkarılan ilaç sayısı daha da artacak. Dolaysıyla önümüzdeki yıl çok daha zor geçecek' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR