Piyasada bulunmayan ilaçlar konusunda açıklama yapan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, 'Eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacılar değil' dedi. Eczanelere baskın yapılmasının doğru olmadığını belirten Demirci, 'Temel sorun ekonomideki olumsuz gelişmelerdir. Burada eczanelere baskın yapılması doğru bir şey değil. Bu yöntemle bu sorunu çözemezsiniz. Eğer bu anlayışla devam edilirse ve ilaç üretimindeki sıkıntı giderilmezse kasım ayındaki sıkıntı aralık ayında daha fazla olacaktır, ocak ayında daha da derinleşecektir' dedi. Piyasada bulunamayan ilaç sayısının her gün arttığını belirten Demirci, ilaç fiyat kararnamesinin de şubat ayına kalmaması gerektiğini belirtti.

İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞİYOR

TL'nin değer kaybetmesi ithal girdiyle üretim yapan sektörlerde sıkıntılara yol açtı. TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu ithal girdiyle üretim yapan tüm sektörler zam yapmak durumunda kaldı. Üretim maliyetlerinin artması nedeniyle üretim düşerken, piyasada ilaç bulmak da zorlaşıyor. İlaç sektörünü de etkileyen bu durum nedeniyle başta çocuklar için kullanılan ilaçlar olmak üzere birçok ilaç bulunamıyor.

ECZANELERE 'İLAÇ' DENETİMİ

Sağlık Bakanlığı, piyasada bulunmadığı iddia edilen ilaçlara yönelik ecza depoları ile bazı eczanelerde denetim gerçekleştirdi.

ECZANELERDE BULUNMAYAN İLAÇLARIN SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL

Piyasada bulunmayan ilaçlar konusunda açıklama yapan Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, "Eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacılar değil' dedi.

TEMEL SORUN EKONOMİDEKİ OLUMSUZ GELİŞMELERDİR

Kamuoyunun gündeminde olan ilaç sorununa dair açıklama yapan Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, 'İlaç sıkıntısının eczanelerden kaynaklanmadığını herkes biliyor. Bunu Sağlık Bakanlığı da biliyor, ilaç firmaları da biliyor, vatandaş da biliyor. Türkiye'de kullanılan ilaçların büyük bir bölümü ithal, ayrıca ürettiğimiz yerli ilacın hammaddesinin büyük bir bölümü de ithal. Ekonomideki olumsuz gelişmeler, kriz, dolardaki aşırı yükselme ilaç bulunmama sorununu tetikledi. Temel sorun ekonomideki olumsuz gelişmelerdir. Üretim ve tedarik kaynaklı ilaç yokluğunun sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir" dedi.

2021 YILININ BAŞINDAN BU YANA FİYATI ARTMAYAN TEK ÜRÜN İLAÇ

2021 yılının başından bu yana fiyatı artmayan tek ürünün ilaç olduğunu belirten Demirci, 'Türkiye'de Merkez Bankası faiz indirimi yapmaya başladığından bu yana döviz kuru yükseliyor ve ekonomimiz ciddi anlamda sıkıntı içerisinde. Bu yükselişten bu yana Türkiye'de her şeyin fiyatı arttı. 2021 yılının başından bu yana fiyatı artmayan tek ürün ilaç. Şimdi siz ilacı diğer ekonomideki gelişmelerden bağımsız tutamazsınız. Hele ithal girdi oranın yüksek oldu yerde hiç bağımsız tutamazsınız. Ayrıca ilaç üretiminde kullanılan hammaddelerin, şişesinden diğer ambalaj maddelerine kadar her şeyin fiyatı artıyor' dedi.

ECZANELERE BASKIN YAPILMASI DOĞRU DEĞİL

Eczanelere baskın yapılmasının doğru olmadığını belirten Demirci, 'İlaç fiyatlandırmasında 2021 yılı için geçerli olan sabit euro kuru 4.57 lirayı çok geçti. Bu rakamı şuan ki güncel euro kuruna göre güncellediğimiz zaman 2022 yılı için geçerli olacak sabit euro kuru 8 lirayı geçiyor. Hangi rakamda anlaşacaklar bilemiyoruz. Burada kalkıp ilaç var mı yok mu diye gidip eczanelere baskın yapılması doğru bir şey değil. Bu yöntemle bu sorunu çözemezsiniz. Eğer bu anlayışla devam edilirse ve ilaç üretimindeki sıkıntı giderilmezse kasım ayındaki sıkıntı aralık ayında daha fazla olacaktır, ocak ayında daha da derinleşecektir. Onun için ilaç sanayisi ile oturup, ilaç zammını konuşup, ithalat kısmını planlamak lazım. Çünkü ilaç sıradan bir ürün değil. İlaç insan sağlığına direk hitap eden bir ürün. İlaç olmazsa olmaz bir üründür' dedi.

SORUN İLAÇ ÜRETİMİNDEN KAYNAKLANIYOR

Sorunun ilaç üretiminden kaynaklandığını belirten Demirci, 'Yapılan denetimler yapılabilir ama ilaç yokluğunun nedeni eczaneler değildir. Bunu herkes biliyor. Eczanelere baskın yapılması yanlış bir şey. Eczacı olan bir ilacı niye hastaya vermesin. Bu sorun ilaç üretiminden kaynaklanıyor. Sağlık bakanlığı ile ilaç sanayisinin biran önce bir araya gelip bu sorunu çözmeleri gerekiyor' dedi.

BULUNAMAYAN İLAÇ SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Piyasada bulunamayan ilaç sayısının her gün arttığını belirten Demirci, 'Soğuk algınlığı, diyabet ilaçları gibi bir bölüm ilaç hiç yok. Türk Eczacılar Birliği, çocuk hastalıkları ilaçları başta olmak üzere 645 ilacın tedarikinde sıkıntı yaşandığını açıkladı. Bu rakam giderek artıyor. Eczacılık mesleğini yaptığımız günden bu yana böyle bir şey görmedik, böyle bir zorluk yasamadık. Sorunu yok saymak ve çözümü başka yerde aramak çözüm değildir. Buradan bir yere varılamaz' dedi.

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ŞUBAT AYINA KALMAMASI LAZIM

İlaç fiyat kararnamesinin şubat ayına kalmaması gerektiğini belirten Demirci, 'İlaç fiyat kararnamesi şubat ayına kalmaması lazım. Biran önce bunu konuşmalılar çünkü her şeyin fiyatı her gün değişiyor. Bazı ürünler sabah ayrı fiyat öğlen ayrı fiyat ama ilaç böyle olmaz. İlaç kamusal bir üründür ve bir mevzuat içerisindedir. İlaç zammı yılda bir defa belirleniyor. Yönetmeliği güncelleyip yıl içerisinde birkaç defa ilaç fiyatı belirlenebilir. İlaç fiyatlarının şuan piyasanın koşullarına uygun hale getirilmesi gerekiyor çünkü piyasada ilaç yok' dedi.

İLACI SIRADAN BİR ÜRÜN GİBİ GÖRMEMEK LAZIM

İlacın sıradan bir ürün olmadığını belirten Demirci, 'Bir defa ilacı sıradan bir ürün gibi görmemek lazım. İlaç olması gereken elzem bir üründür. İlaç bazı harcama kalemlerinde olduğu gibi kısıntı yapılacak bir yer değil. Devlet bazı yerlerde kısıntı yapıp burayı açması lazım' dedi.

SOĞUK ALGINLIĞI İLAÇLARINI BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

Soğuk algınlığı ilaçlarını bulmakta güçlük çektiklerini de belirten Demirci, 'Kış mevsimindeyiz. Soğuk algınlığın, gribin, nezlenin pik yaptığı bir dönemdeyiz ama soğuk algınlığı ilaçlarını bulmakta hem çocuklar için hem büyükler için güçlük çekiyoruz. Grip aşısı da yok. Geçen seneki gibi yine gelmedi. Aralık ayının ortalarına doğru gelecek diyorlar ama grip aşılarının normal şartlarda ekim ayında yapılması gerekiyor. Bu da yanlış' dedi.

BAHRİ UÇAR