Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur katılım sağladığı toplantıda çiftçilerin sorunları, sıkıntıları ve çözüm önerileri ele alındı.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, 2021 yılının çiftçiler açısından çok zor geçtiğini belirtti, pandemi ve kuraklıktan dolayı zorlu bir yılı geride bıraktıklarını dile getirdi. 'Genel Başkanımız geçtiğimiz günlerde çiftçilerin yaşamış olduğu sorunları yetkililere iletti. 2022 yılına girdik, lakin halen kuraklık devam ediyor ve bu bizi çok endişelendiriyor. Dolayısıyla kuraklığa karşı bir önlem alınması gerekiyor' dedi.

Kuraklığa dayanıklı ürünlerin ekilmesini öneren Yiğit, 'Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vermiş olduğu yüzde 50 hibe desteklerine çiftçilerin başvurmalarını ve artık sulu tarıma geçilmesini istiyoruz. Çünkü çiftçimiz yüksek maliyetler nedeniyle para kazanamıyor. Yarım kalan barajların bir an önce tamamlanarak faaliyet geçilmesi önem arz ediyor. Gaziantep çiftçisinin Fırat suyuyla buluşturulması için geç kalındı. O nedenle çiftçi vakit kaybedilmeksizin Fırat suyuyla buluşturulmalı' şeklinde konuştu.

Başkan Yiğit, Pandemi döneminde tarımın ve çiftçinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti. 'Tarım olmazsa olmazımız. Çiftçilerimize ne kadar destek verirse o kadar geri dönüşü olur. Maliyetler ne kadar yüksek olursa olsun çiftçi ekmek zorunda ancak maliyetlerdeki artışların düşürülmesi ve ona göre üretilen ürünlere de değerinde fiyat verilmesi lazım. Çünkü çiftçi tarlasına küstürülürse büyük bir tehlike bizi bekliyor' uyarısını yaptı.

Ziraat Bankası şubelerinin çiftçilere üvey evlat muamelesi uyguladığını sözlerine ekleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Gaziantep ve bölgede ocak ayının ikinci yarısı ile şubat ayının ilk yarısında üst gübreyi atmamız lazım ama hiçbir çiftçimizin alım gücü yok. Bir torba gübre bugün 700 lira olmuş fakat çiftçinin bu gübreyi mutlaka atması lazım, çünkü toprak ve tohumu gübreye alıştırdık. Bu gübreyi atamadığımız da ürün kalitesi ve rekolte düşecek, raflar boş kalacak. Bir an önce gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz' ifadelerine yer verdi.

Başkan Çolak, çiftçiye mutlaka destek verilmesi gerektiğinin altını bir kez daha kalın harflerle çizdi. 'Çiftçiye, Gayrisafi Millî Hasılanın yüzde 1'i verilmesi lazımken yüzde 0,33'ü veriliyor. Dolayısıyla hükümet çiftçiye borçlu. Mazotun litresi 13 liraya yükseldi. Yatlara verilen mazot fiyatının çiftçilere de verilmesini istiyoruz. Çünkü insanları, canlıları duyuran çiftçi. Devletin çiftçinin yanında olması gerekiyor ki çiftçi üretebilsin' değerlendirmesini yaptı.

Mazot ve gübre desteklemelerinin zamanında verilmemesini eleştiren Çolak, 'Gaziantep çiftçisine ekim ayında para lazım oluyor. Ekim ayında destek verilmiyorsa hiç olmazsa ocak ayında üst gübre atılacak zamanda verilmesi gerekiyor. Ama Şubat ve Marta aylarında ödeme yapılıyor. Destek mart ayında verilince çiftçiye bir fayda sağlamıyor' dedi.

Şahinbey Bölgesi'nin sadece yüzde 10'unda sulu tarımın yapıldığına dikkat çeken Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Kullanmadığımızdan yer altı kuyularını kapatmış durumdayız, Elimizi elektrik şarteline attığımız an cebimizdeki paranın tamamı gidiyor. Böyle giderse tarladan elimizi ayağımızı çekmek durumunda kalacağız. Neden; elektrik fiyatları aşırı yükselmiş durumda. Sonuç olarak elektrik zammının geri çekilmesi ve çiftçiye de elektrik konusunda destek verilmesi lazım. Bu destek verilmezse, çiftçiyi üretime tekrar döndüremez ve üretim yapması için imkan sağlanmazsa ülke olarak büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağız.'

Çolak, 'Hayvancılık alanında ilimizde çok sayıda çiftlik bulunuyor, ancak yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar dolayısıyla üreticilerimiz çiftçiliklerini boşaltmak durumunda kalacak. Kesimhaneleri ziyaret ettiğimizde süt ineklerinin kesime gittiklerini görmekteyiz. Bu da hayvancılığın geleceği için büyük bir tehlike demek. Bunun önüne geçilmesi ve yem fiyatlarının da düşürülmesi önemli. Aksi takdirde önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kesilecek kurban bulamayacağız ve kurban ithal etmek durumunda kalacağız' uyarısında bulundu.

Elektrik borçlarının yeniden gözden geçirilmesini isteyen Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, 'Mazot ve gübre fiyatları acilen düşürülmeli. Çiftçi, '2 hafta sonra gübre alacağım ama fiyatlar yüksek olduğundan alamıyorum' diyor. Gerekirse çiftçilere destek verilmesin ama mazot ve gübre fiyatları düşürülsün.

Ziraat bankası gibi özel bankaların da çiftçiye kredi kolaylığı sağlamasını istiyoruz' talebinde bulundu.

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Türkiye'de sarımsağın yüzde 25'inin Araban'da üretilmediğini hatırlattı. 'Sarımsak da su, gübre ve ilaçla yetişen bir ürün. GAP bölgesine bağlı olan illerde yüzde 45 devlet destekli elektrik kullanılıyor. Çiftçiye indirimli elektrik verilmesi lazım. Geçen sene bir ton buğday satıp bir ton 200 kg gübre alıyorduk ama 4 ton buğday satsak bile bir ton gübre alamıyoruz. Çiftçi nasıl üretim yapacak? Çiftçiden elektrik, gübre ve ilaçta KDV alınmazsa destek de verilmesin. Çünkü verilen destek bir depo mazot bile etmiyor. Gemi ve yatlara nasıl KDV'siz mazot veriliyorsa Çiftçiye de KDV'siz mazot verilmeli. Fırat ilçemizin topraklarından geçiyor ama çiftçi Fırat suyunu kullanamıyor. Araban çiftçisinin Fırat suyuyla buluşturulması gerekiyor. Çünkü Araban ovası çok verimli bir ova. Çiftçinin su sorununu çözecek imkanlar var, fuzuli harcamaların yüzde 5'i çiftçilere aktarılsa çiftçinin tüm sorunları çözülür' diye açıklama yaptı.

Çiftçinin en büyük sorununun maliyet artışları olduğunu dile getiren Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, 'Mazot, gübre, ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Marketlere fiyat indirimi yapılmaya çalışılıyor ama bu çok yanlış. Çünkü marketten fiyat indirimi olmaz, indirimin topraktan, mazot, gübre gibi girdi maliyetlerin düşürülmesiyle olur. Bu girdileri düşürmezsek marketlerdeki fiyatları aşağıya düşüremeyiz, sadece kendimizi kandırmış oluruz' dedi.

Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, konuşmasını şöyle tamamladı: 'Oğuzeli bölgesinde patlıcan, biber yetiştirildiği için çiftçiye su lazım. Yarım kalan barajlarımızın tamamlanıp faaliyete geçirilmesi elzem. Tüm çiftçilerin ortak sorunu mazot, gübre ve elektrik. Çiftçiler mazotu ucuza alamazsa üretim yapamaz. Çiftçiler artık 'Devlet bize destek vermesin sadece mazot ve gübreyi KDV'siz versin' diyor. Devletin mazot, gübre ve elektrik fiyatlarını önce düşürmesi gerekiyor.'