Kıdem tazminatı alt ve üst limiti asgari ücret ve memur maaşlarına göre belirleniyor. Önümüzdeki ay başlayacak asgari ücret görüşmeleri ve yılbaşında memur maaşlarına yapacak zam ile kıdem tazminatının hem alt hem de üst limiti artacak.

Aynı işyerinde en az bir yıl çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar ve tazminatları en son aldıkları aylık brüt ücrete göre hesaplanır.

GÖRÜŞMELER ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK

Kıdem tazminatında bir önemli husus ise alt ve üst limitin belirlenmesi. Kıdem tazminatında alt limit brüt asgari ücrete göre hesaplanırken, üst limit memur maaşlarına göre belirlenir. Ocak 2021 yüzde 21,56 zam yapılan asgari ücret brüt 3 bin 577 TL'ye yükselmişti. Bu da kıdem tazminatının alt limiti anlamına geliyor. Yeni asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlaması beklenirken kıdem tazminatı alt limitinin de yapılacak zamma göre artması bekleniyor.

'CİDDİ BİR ARTIŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Bugün itibariyle Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon asgari ücretli bulunurken, hem siyasiler tarafından yapılan açıklamada hem de çalışanların beklentilerine göre asgari ücrete ciddi bir artış yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, vatandaşların asgari ücretin yetersizliği nedeniyle sanayideki işlere yönelmediğini belirterek, 'O zaman biraz artış gerekiyor. Ciddi bir artış olacağını zannediyorum' açıklamasını yapmıştı.

YÜZDE 25 ORARINDA ZAM BEKLENİYOR

Asgari yapılacak zam aralık ayında toplanacak asgari ücret komisyonun alacağı karar ile belirlenecek. Genel beklenti asgari ücrete en az yüzde 25 oranında zam yapılması yönünde. Buda brüt asgari ücretin 4 bin 520 TL'ye çıkması anlamına geliyor. Bu durumda yaklaşık 8 milyon çalışanın kıdem tazminatını artırmış olacak.

ÜST LİMİTİ MEMUR MAAŞLARI BELİRLİYOR

Kıdem tazminatında üst limit ise memur maaşlarına göre belirleniyor. Memur maaşlarındaki artışlar dikkate alındığında kıdem tazminatı üst limiti ocak ve temmuz ayları olmak üzere 6 ayda bir güncelleniyor. Geçtiğimiz temmuz ayında üs limit 8 bin 284 TL olarak belirlenmişti. Ocak itibarıyla memura yüzde 5 toplu sözleşme zammı verilecek. Ayrıca yine ocak itibarıyla geriye dönük 6 aylık enflasyon, yüzde 3'ü ne kadar aştıysa o fark da maaşa eklenecek ve böylece memur maaş katsayısı bulunacak.

ÜST LİMİTİN 9 BİN TL'Yİ AŞACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Öte yandan Merkez Bankası'nın tahminlerine göre yılsonunda yüzde 7'lik bir enflasyon farkı olması bekleniyor. Bu da ocak ayında yüzde 12'lik bir zam anlamına geliyor. Bu beklenti gerçekleşirse kıdem tazminatında üst limitin 9 bin 250 TL'ye yükseleceği tahmin ediliyor.

EMEKLİLİK HAKKI KAZANANLAR OCAK-TEMMUZ AYLARINI TERCİH ETMELİ

Uzmanlar, prim gün sayısına göre emeklilik hakkı kazanarak (3600 gün, 4500 gün veya 7000 gün) işten ayrılacakların daha fazla tazminat hakkı kazanmak için ocak-temmuz aylarında tazminatlarını almalarını öneriyor.

KAYNAK: HABER7