İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı Çocuk Hakları Bağlamında Adalete Erişim ve Pandemi Süreci Zirvesi’nde konuşan Başkan Şahin, dünyada yaşanan birçok göç ve savaş gibi toplumsal olaylardan en fazla anne ve çocukların etkilendiğini belirterek, “Bu bağlamda birlikte çok yol gitmemiz lazım. Her zaman çocuk ve annenin yanında olarak onların bu etkilendikleri olayları aşmalarını sağlamamız lazım” diye konuştu. Bahsedilen bu çalışmadaki yapılması gereken en önemli şeyin ise uygulama olduğunun üzerinde duran Başkan Şahin, “Bu bağlamda şehirlerimizi her an her şeye hazırlamalıyız. Şehirlerimizi bu bakış açısıyla geleceğe hazırlamalıyız” dedi.

Hamilelik sürecinde ya da doğum sonrasında, anne, anne çalışıyorsa bakıcı ve çocuk için eğitimin son derece önemli olduğunu da konuşmasına ekleyen Başkan Şahin, “Hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında anneye ve eğer anne çalışıyorsa çocuğumuza bakan bakıcıya verilmesi gereken eğitim son derece önemli bir yer tutuyor. Çünkü dünyaya gelen bu yeni hemşerilerimizin yetiştirilmesi oldukça önemli” dedi. Yeni çocuğu olmuş ailenin maddi durumunda herhangi bir yetersizlik görülmesi durumunda aileye maddi destek vermekten de çekinmediklerini belirten Başkan Şahin, “Ailenin maddi yetersizliklerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz ve bu bağlamda aileler için yeni projeler geliştiriyoruz” dedi.

Bebek ölümlerinin son yıllarda artması konusunu ele alan Başkan Şahin, “Annenin durumu nedir ve anne için verilmesi gereken destek nedir? sorusunu kendimize sorduk ve bebek ölümlerinin önüne geçmek adına, hamile olan her kadın için evine her gün bir bardak süt gönderiyoruz” dedi.  Süt üretimini yaparak bu evlere her gün süt gönderdiklerini belirten Başkan Şahin, “Bu sürecin ardından ise bebeğin doğması ile birlikte hayata merhaba diyen yeni hemşerimizin eğitimi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Henüz bebeklik dönemlerinde bebeğin bakımı ve yetiştirilmesi adına aileye eğitimlerin verildiğini söyleyen Başkan Şahin, “Kırsalda yaşayan annelerimiz için anne otelimizi açtık ve eğitime kolay bir erişim sağlanması için bunu yaptık” dedi.

Bebeklik sürecinden çocukluk sürecine geçilmesinin ardından da çocuğa verilen eğitimin devam ettiğini söyleyen Başkan Şahin, “Çocuklarımızın eğitimi bizler için son derece önemli bu amaçla neredeyse her mahalleye mahalle kreşleri, her parkın içine çocuk kütüphaneleri ve çocuklarımızın yeteneklerini göz önünde bulundurarak her zaman yeni bir kurs açıyoruz” diye konuştu. Çocukların yetenekleri doğrultusunda eğitilmesi gerektiğinin üzerinde duran Başkan Şahin, “Bu bağlamda çocuğa dair yetenek taramaları ve bunun sonucunda ise ailenin bilinçlendirilmesini sağlıyoruz” dedi. Gaziantep’in göç alan büyük bir şehir olduğunu ve bunun da bazı sorunları beraberinde getirdiğini belirten Başkan Şahin, “Göç alan illerin temel sorunu, çocuk gelin ve çocuk işçilik ve bu sorunun önüne geçmek için bütün sosyal desteği sağlıyoruz” diye konuştu.

İlerleyen süreçte eğitim anlamında önemin asla azalmadığını ve tam gaz devam ettiğini söyleyen Başkan Şahin, “Kurduğumuz GASMEK’lerde çocuklarımızın eğitimini ücretsiz olarak sağlıyor ve bu şekilde eğitimde fırsat eşitliğini sağlıyoruz” dedi. En başlarda GASMEK’lerde sadece 1 kişinin tıp kazandığını belirten Başkan Şahin, bu yıl ise GASMEK’te eğitim görüp tıp kazanan öğrenci sayısının 120’yi gördüğünü belirtti. Bununla birlikte Dene Yap Atölyelerinde çocuklara bilimsel eğitimin de oldukça sağlıklı bir şekilde verildiğini belirten Başkan Şahin, “Çocuklarımızın bilimsel anlamda gelişimlerini daha iyi sağlamak adına Dene Yap Atölyelerinde eğitimlerimiz devam ediyor” dedi.

Pandemi süreci ve pandemi sürecinde çocukların eğitimi üzerinde oldukça fazla duran Başkan Şahin, “Pandemi süreci çocuklarımız ve aileler için yeni zorluklarla birlikte yeni fırsatlar da getirdi. Bu bağlamda Bizler de çocuklarımızın eğitimden geri kalmaması ve fırsat eşitliğinin sağlanması adına, bir program hazırladık. Sabah sporlarından tutun akşam masallarına kadar bütün önemli eğitimlerini sağlıyoruz” dedi. Pandemi sürecinde dijitalleşmenin ve akıllı şehirlerin son derece önemli olduğunu da dile getiren Başkan Şahin, “Bu bağlamda ise fırsat eşitliği, çocuklarımızın eğitimlerinden geri kalmaması ve kitap okumanın da oldukça önemli bir şey olmasından kaynaklı olarak dijital kütüphaneler kurduk” dedi.

Her zaman büyüklerin çocuklara bir şeyler söylediğini fakat çocukların da dinlenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, “Çocuk meclisleri bizim için son derece önemli. Bu sebeple çocuk meclislerinde çocukları dinlemeli ve onların neler istediklerini önemsemeliyiz” dedi. Okulların açılmasının ardından “Temiz Okul Projesini” önemsediklerini ve bunun üzerine çalışarak okulların bütün eksiklerinin tamamlandığını söyleyen Başkan Şahin, “Pandemi sürecinin ardından okulların açılması ile birlikte okullar için 6 milyon TL’lik bir bütçe ile valiliğimiz ile birlikte çalışarak okullarımızın bütün temizlik ihtiyaçlarını giderdik ve bununla birlikte pandemi sürecinde ne yapılması gerektiği üzerine aile ve çocuklarımıza eğitimler verdik” diye konuştu.