Burun akıntısı, baş ağrısı gibi nezle ve grip belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösterdiğinden hemen herkesin aklında aynı soru yer ediniyor: Korona mıyım grip mi? Grip ile COVID-19 semptomlarının birbirine benzer olduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşe Ateş Tarla, 'Covid-19 da, grip de benzer semptomlar veriyor. Hangisinin olduğunu bilmemiz için test yapılması lazım. Hem Covid-19 için hem de grip hastalığı için hızlı test yapılması lazım. Yani PCR dışındaki hızlı testlerin de Türkiye'de yaygınlaşması gerekiyor' dedi.

KORONA MIYIM GRİP Mİ?

Son zamanlarda havaların değişkenlik göstermesi grip ve nezle salgınını da beraberinde getirdi. Burun akıntısı, baş ağrısı gibi nezle ve grip belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösterdiğinden hemen herkesin aklında aynı soru yer ediniyor: Korona mıyım grip mi?

Geçtiğimiz yıl Covid-19 vaka sayısının artışı, normal şartlarda kış aylarında görünen grip ve nezle salgınının geride kalmasına neden olmuştu. Artık yavaş yavaş kış sezonuna girerken koronavirüs vakalarındaki azalmanın ve kısıtlamaların da esnetilmesiyle birlikte nezle ve grip salgını yeniden gündeme geldi. Pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, hatta tat ve koku kaybı gibi belirtiler Covid-19 ile benzerlik gösterirken, herkesin tereddütte kaldığı bir konu ortaya çıktı: Korona mıyım yoksa grip mi?

COVİD 19 İLE GRİBİ AYIRMANIN TEK YOLU TEST YAPTIRMAKTIR

Grip ile COVID-19 semptomlarının birbirine benzer olduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşe Ateş Tarla, 'Covid-19 da grip de benzer semptomlar veriyor. Hangisinin olduğunu bilmemiz için test yapmamız lazım. Hem Covid-19 için hem de grip hastalığı için hızlı test yapılması lazım. Çünkü bunu ayırt edebilmenin tek olu test yapılmasıdır. Bu dönemde bu artışın hangisi olduğunu ayırt edilebilmemiz test ile mümkün ama test merkezlerimiz azaldı, aşılarımız çok çok düştü, insanlar aşılanmıyor ve kış mevsimi geldi. O yüzden bu gribal semptomların hangisine ait olduğunu anlayabilmemiz için ne yazık ki pandemi olduğumuz için test yapılması gerekiyor ve testin bir de hızlı yapılması lazım. Yani PCR dışındaki hızlı testlerin de Türkiye'de yaygınlaşması gerekiyor. Çünkü başka bir yöntemi yok' dedi.

HEM GRİP HEM COVİD-19 ARTIYOR

Son dönemde gribal semptomlarda bir patlama yaşandığını belirten Tarla, 'Son dönemde bir patlama yaşanıyor ama bu artışın Covid-19 mu grip mi olduğunu ancak test ile anlayabiliriz. Havalar soğudu ve herkes kapalı alanlara kapandı. AVM girişlerinde aşı sorgulaması var ama kafe ve diğer mekanlarda herhangi bir aşı sorgulaması yok. Bu da doğal olarak hem grip hem Covid-19 yayılmasını artıyor. Bu yayılma artıkça da bu semptomlara başvuru sayısı artıyor' dedi.

AŞILANMA ORANI DÜŞÜK

Aşılanma oranının halen düşük olduğunu ifade eden Tarla, 'Pandeminin başından beri gerçek vaka sayılarını öğrenemedik. Şuan açıklanan vaka sayıları bile dünyada en yüksek rakamlar arasında. Aşılanma yapılmasına rağmen vaka sayıları bu rakamlardaysa demek ki bir yerlerde ciddi bir hatalar var. Ölüm oranlarımız çok yüksek. Ve test merkezleri düşmesine rağmen bu sayılara ulaşıyorsak demek ki ya insanların hastanelere ulaşma sıkıntısı var ya gerçekten de tespit edemiyoruz. Aşılanma oranımız düşük olunca da bunların hepsi katmanlı olarak devam ediyor' dedi.

AŞILANMA POLİTİKASININ İYİ UYGULANMASI GEREKİYOR

Aşılanma politikasının iyi uygulaması gerektiğini belirten Tarla, 'Aşılanma politikasını iyi uygulamamız gerekiyor. Sadece Sağlık bakanlığın aşınızı olun demesi yetmez bütün bakanlık ve birimlerin aşı politikası koyması gerekiyor. Bunu ulaşılabilir ve yaygın asılanma noktasına getirmemiz gerekiyor. Örneğin 18 yaş altı için ebeveyn onayı gerekiyor. Ebeveyn onayı E-nabızdan gerekiyor ama buna ulaşılması zor oluyor' dedi.

BAKANLIK HİÇBİR BELGE AÇIKLAMIYOR, İNSANLAR GÜVENMİYOR

Asılanma oranımız çok düşük. Bakanlık hiçbir belge açıklamıyor ve insanlar güvenmiyor. İnsanlar güvenmeyince yaptırmıyor. Nerelerde aşılanma fazla, nerelerde az, nerelerde covid-19 hastası az ve ya fazla bunların hiçbirini ne yerelde ne ulusalda paylaşmıyor. Bu paylaşılmazsa bakanlığın yaptığı uygulamaya vatandasın katılım oranı düşer. Vaka sayıları düşürülmesi için aşılanma politikası oluşturulması lazım ikincisi PCR testinin yaygınlaştırılması lazım. İnsanlar bu ikisinden kaçıyor ve bulaş oranı artırıyor. Bunlar bakanlık düzeyinde yapılması gerekiyor. İnsanların kapalı alanlarda maske kullanımını devam ettirmek gerekiyor' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR AŞILARINI YAPSIN VE KURALLARA UYMAYA DEVAM ETSİN

Vatandaşların aşılarını yapmaları ve salgın kurallarına uymaya devam etmeleri gerektiğini belirten Tarla, 'Vatandaşların öncelikle aşılarını yapmaları lazım ve 6 ayı geçenler üçüncü aşılarını yapmaları lazım. Aşının yanı sıra maske kullanımına da dikkat etmeliler, kapalı alanlarda fazla durmamalılar ve Covid-19 semptomları gösterdiklerinde test yapmaları lazım' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR