Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 18 aylık dönemde 8 bin doktorun kamudaki görevinde istifa ettiğini açıkladı. Söz konusu açıklama sonrası gözler Gaziantep'e çevrildi. Kentteki pahalılık ve hasta yoğunluğu nedeniyle kentte kalmak istemedikleri biliniyor. Hekimlerin ise performans sistemi dayatması, 5 dakikada bir hastaya bakım şartının getirilmesi, mobbing ve salgın nedeniyle artan iş yükü sonrası istifa ettikleri, özel hastanelere geçtikleri ileri sürüldü.

180 AYDA 150 KADAR HEKİM İSTİFA ETTİ

Hekimlerin istifasına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, kamu hastanelerinde görev yapan 150 kadar hekimin 18 aylık dönemde görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

'HEKİMLER TÜKENDİ'

Hekimlerin yaşadıkları sıkıntıları anlatan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, 'Pandemi döneminin başından bu yana sağlık çalışanları ve hekimler, yoğun şekilde hasta bakıyorlar. Artık sağlık çalışanlarında büyük bir tükenmişlik var. Hekimlerin özlük haklarında emekliliklerine yansımayan performans ödemeleri var. Maaşınızın bir kısmı ek ödeme olarak alıyorsunuz bu da emekliliğe yansımıyor. Pandemi döneminde daha yoğun şekilde hasta bakmaya başladık.'

'5 DAKİKADA BİR HASTAYA BAKIYORUZ'

Hekimlerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Tarla, 'Geçtiğimiz hafta Şahinbey Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ettim. Hekimlerin yoğun şekilde hasta baktığını gördük. Asistanlar ayda 10 kez nöbet tutuyor ve nöbetin ardından izin yok. Bakıldığında asistanlık döneminde başlayan bir yoğunluk olduğu ve bunun da tükenmişlik sendromuna yol açtığını görüyoruz. Hekimler 5 dakikada bir hastaya bakmak durumunda. Bu da yoğunluğun daha da artmasına ve hekimlerin kamudan ayrılarak özel hastanelere geçiş yapmasına neden oluyor.

'GENÇ HEKİMLER YURT DIŞINA GİTMEYİ TERCİH EDİYOR'

Özel hastanelerde de ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Tarla, 'Özel Hastanelerde de hekimlerin üzerinde ciro baskısı oluşuyor. Kamudaki o yoğunluk bir müddet sonra hekimlerin depresif, tükenmiş bir hale gelmesine neden oluyor. Bir süre sonra ise hekimler, kamudaki görevlerinden istifa ediyorlar. Genç hekimler ise yurt dışına gitmeyi tercih ediyorlar. Bize ulaşan bilgilere göre, Gaziantep'te de 150 civarında hekimin kamu görevinden istifa etti. Bu hekimlerin özel hastanelere geçiş yaptığı bilgisi geliyor' diye konuştu.