Gaziantep'in Yavuzeli ilçesindeki Türkiye'nin en büyük cam terasının yapıldığı tarihi Rumkale'ye olan ilgi her geçen gün artıyor. Önümüzdeki yıllarda Rumkale'yi yüzbinlerce kişinin ziyaret etmesi tahmin edilirken kalenin en güzel göründüğü alana yapılan cam terasın tamamlanmasının ardından ziyaretçi sayısının katlanarak artması bekleniyor.

Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Fırat Nehri ve Rumkale'yi karşıdan gören sarp kayalıklar üzerinde inşa edilen Türkiye'nin en büyük cam terasında son aşamaya gelindi.

Türkiye'deki en önemli kaleler arasında gösterilen, Fırat Nehri ve Merzimen çayının kesiştiği noktada yer alan Rumkale'ye her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Muhteşem bir coğrafyanın tam ortasında konumlanan ve tarihi de binlerce yıl öncesine kadar uzanan Rumkale, eşsiz manzarasıyla ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bıraktırıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarihi ve turistik alanları arasında yer alan Rumkale, doğası ve güzel manzarasıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Geçmişi antik döneme kadar uzanan Rumkale'de günümüzde görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer alıyor.

Fırat nehri ve Merzimen çayının kesiştiği noktada yarımada gibi konumlanan Rumkale, aynı zamanda da Şanlıurfa'nın dünyaca ünlü sakin şehri Halfeti'ye de oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Bünyesinde barındırdığı tarihi yapıların yanı sıra Fırat nehri boyunca uzanan doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Rumkale'yi hafta sonunun yanı sıra hafta içi de birçok kişi ziyaret ediyor.

Ziyaretçilerin daha çok tekne turu ile gezdiği Rumkale'de gün boyu vakit geçirme fırsatı bulan yerli ve yabancı turistler, keyif dolu vakit geçiriyor.

Rumkale'ye olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Turizm Rehberi Vahap Yazgan, Rumkale ve çevresinin bünyesinde barındırdığı tarihi yapıların yanı sıra Fırat Nehri boyunca uzanan doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Rumkaleye son zamanlarda yoğun bir ilginin olduğunu belirten Yazgan, Rumkale'nin doğal güzelliği içerisinde kendini koruyan ender mekanlardan biri olduğunu ifade etti.

'Rumkale yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor'

Rumkale'nin çevresinde herhangi bir yapılaşma olmadığından dolayı son zamanlarda hem yurt içinden hem de yurt dışından çok fazla turisti ağırladığını belirten Yazgan, 'Son zamanlarda Rumkale yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Yakın zamanda faaliyete girmek üzere olan cam terasımız var. Cam terası bitmek üzere ve cam terasın faaliyete girmesiyle daha bir ilgi odağı haline gelecektir. Hem tepeden kuşbakışı manzarası hem de doğanın o muhteşem güzelliğiyle Rumkale'yi görmek isteyen turistlerimize cam teras özel bir görüntü sağlayacaktır. Turistlerimiz doğanın içerisinde Rumkale ile birlikte Fırat Nehri'ni seyredecek. Cam terasın Rumkale'ye katacağı büyük bir katkı olacaktır.' dedi.

Su sporları festivalinin Rumkale'nin tanıtımına katkı sağladığını belirten Yazgan, bu yıl 2500 sporcunun farklı branşlarda ödül ve madalya için mücadele ettiğini belirtti.

Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Rumkale'ye büyük bir ilgi gösterdiğini ifade eden Yazgan, ilgi ve verilen destekler sayesinde Rumkale'nin her geçen gün biraz daha kendini geliştirdiğini ve güzelleştirdiğini söyledi.

'Yurt dışından çok sayıda turist geliyor'

Rumkale'nin gelen turistler sayesinde daha da güzelleştiğini ifade eden Yazgan, şunları söyledi:

'Özellikle son zamanlarda Rumkale yurt dışından çok fazla ilgi almaya başladı. Yurt dışından Rumkale'yi görmek için bireysel veya grup halinde gelen ziyaretçilerimiz oluyor. Ziyaretçilerimiz hem burada geçmişten kalan Rumlara ait Kilise, Manastır ve tarihi doğal yapıyı hem de baraj ile birlikte suların altında kalan tarihi cami, Rumkale'nin çevresini görmek ve önceleri insanların yaşadığı doğal mağaraları görmek istiyorlar.'

'Kamp turizmi arttı'

Son zamanlarda doğaseverlerin Rumkale çevresinde kamplar kurduklarını ve kamp turizminin de bir hayli arttığını bildiren Yazgan, 'Rumkale'yi karşıdan izlemek ve tepeden görmek isteyenler için burada çok muazzam bir alan oluştu. Böylece Rumkale; hem doğal güzelliğini koruyor hem de yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimiz için büyük bir ilgi odağı oluşturmaya devam etmektedir.' diye konuştu.

'Rumkale Türkiye'nin en güzel gezilecek mekanlarından bir tanesidir'

Rumkale'nin herkesin mutlaka görmesi ve gezmesi gerektiğini belirten ziyaretçilerden Ökkeş Koyuncu da, 'Turistik anlamda Türkiye'deki birçok şehri gezdim. Fakat Rumkale bana göre Türkiye'nin en güzel gezilecek mekanlarından bir tanesidir. Gerek geçmişteki kültürel yönlerinden dolayı gerekse de yaşam tarzından dolayı insanların mutlaka Rumkale'yi görmesi gerekir. Rumkale hep 'saklı Cennet ve bahçe' olarak adlandırılıyordu. Gerçekten Rumkale 'saklı bir Cennet ve bahçe'dir. Şanlıurfa'daki Göbeklitepe son zamanlarda gündemde yer almaktadır. Fakat bana göre Türkiye'nin en güzel mekanı Rumkale'dir. Çünkü Rumkale'de bir tarihi var. Rumkale gerek suyu gerek çevresindeki tarihi bakımından dolayı dünyanın en zengin kültürel değerlerinden bir tanesidir. İnsanların mutlaka burayı görmesi gerekir.' dedi.