Sabah saatlerinden itibaren Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turist kale ve çevresindeki tarihi mekanları ziyaret etti. Bol bol hatıra fotoğrafı çektiren turistler rehberlerinden de bölge hakkında bilgiler aldı. Bölgede bulunan çok sayıda müzeyi ziyaret eden turistler bölgedeki tarihi mekanlara hayran kaldı.

İstanbul’dan Gaziantep’teki akrabalarını ziyaret etmek için geldiğini belirten Suriyeli Ahmet Mustafa görünümüyle Halep Kalesi’ne benzeyen tarihi Gaziantep Kalesi'ni ziyaret ederek, bir nebzede olsa ülkesine olan özlemini giderdiklerini söyledi.

Kültür turizminin önemli merkezlerinden olan ve gastronomi alanı başta olmak üzere tarihi kalesiyle hanlarıyla, saraylarıyla, müzeleriyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Gaziantep hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı.

Gaziantep'in tarihi kalesinde ve çevresinde yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelinirken hafta sonu binlerce turist tarihi mekanları gezdi. Özellikle restore edilen tarihi mekânlar turistlerin gözde mekanı haline geldi.

Sabah saatlerinden itibaren Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turist kale ve çevresindeki tarihi mekanları ziyaret etti. Bol bol hatıra fotoğrafı çektiren turistler rehberlerinden de bölge hakkında bilgiler aldı. Bölgede bulunan çok sayıda müzeyi ziyaret eden turistler bölgedeki tarihi mekanlara hayran kaldı.

Turistler, aynı zamanda kale çevresinde satılan turistik eşyalar alarak esnafın yüzünü güldürdü. En çok geleneksel kültüre hitap eden yemeniler, bakır eşyalar, kente özgü Antep fıstığı, baklava, katmer kuruyemiş ve kurutmalık ürünler büyük ilgi gördü.

Bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gastronomi ve kültür şehri Gaziantep’e turistik amaçla gelen vatandaşlar İLKHA’ya konuştu.

Hafta sonunu fırsat bilen ve aileleriyle beraber kaleye gelen ziyaretçiler, kaleden memnun kaldıklarını ve kalenin kendilerini tarihe götürdüğünü, kalenin içindeki kurtuluş savaşını anlatan efektlerin ise çok güzel yapıldığını, yoğun bir kalabalık olduğunu ve kente hayran kaldıklarını söylediler.

Gaziantep’in tarihi yerlerini ve kentin simgesi konumundaki Gaziantep kalesini gezdiklerini ve herkesi mutlaka Gaziantep’i ziyaret etmesi gerektiğini belirten ziyaretçilerden Ömer Yıldız, Gaziantep’e ilk kez geldiğini belirtti.

Eşiyle birlikte Kayseri’den Gaziantep’in tarihi yerlerini ziyaret etmek için geldiğini belirten Ömer Yıldız, Gaziantep’e ilk kez geldiğini belirterek, “Kayseri'de esnaflık yapıyorum. Eşimle birlikte 2-3 günlük bir seyahate çıktık. Bu vesileyle Gaziantep'e geldik. Geze geze ve doya doya şehri keşfetmeye çalışıyoruz. Gaziantep Anadolu'da İslam medeniyetine beşiklik yapmış bir memleketimizdir, gözde bir şehrimizdir. Kurtuluş Savaşı'nın başlamasıyla birlikte bütün Anadolu insanına vatanın nasıl kurtarılması gerekliliği noktasında örnek olmuş bir şehirdir. Bu memlekette ilk ateş açan Şehitkâmillerimiz, Karayılanlarımız ve Şahinbeylerimiz gibi güzide insanların yetiştiği, o mücadeleyi bize aşılayan bir memleketimiz.” dedi.

Kentteki tarihi eserlerin birçoğunun müze haline getirilmiş olmasının şehre ayrı bir güzellik kattığını dile getiren Yıldız, “Gaziantep mimari konuda en üst seviye çıkmış. Özellikle camileri, medreseleri ve sosyal kurumlarıyla bir bütünü Gaziantep'te görmek mümkündür. Bu tarihi eserlerin birçoğu da müze haline getirilmiş. Bu tarihi yerlerin müze haline getirilmesi Gaziantep'e ayrı bir tat ve bir hava vermiş. Şu ana kadar gezmiş olduğumuz bütün noktalar da tarihi doya doya ve koklaya koklaya hissediyoruz. Gaziantep’in bu durumunun da ülkemizdeki diğer illere de örnek olacak bir şehir olması gerektiğine inanırım. Gaziantep’i görmeyen bir Anadolu insanı olmaması gerekliliğine inanıyorum. Her yörenin ve her ilimizin kendine göre has özellikleri vardır. Ama Gaziantep Anadolu'daki insanlarımızın değerlerini taşıyan bir şehirdir. Böyle bir halk yapısına sahip. Buranın halkı sıcakkanlı sevecen ve yardımsever bir topluluktan oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP BİZİ ŞAŞIRTMAYA DEVAM EDİYOR”

Sakarya’dan Gaziantep’e turistik ziyaret amaçlı geldiğini söyleyen Mehmet Öztürk, “Gaziantep'e daha önce birkaç defa gelmiştim. En son 20 sene önce gelmiştim. Bu benim ikinci seyahatim. Arkadaşlarla birlikte geldim. Yeni gelen arkadaşlarımız da var. Gaziantep bizi şaşırtmaya devam ediyor. Gaziantep’e her geldiğimde farklı bir yönünü keşfediyorum. Daha önce de gelmiştim. Ama kaleye gelmek ilk defa nasip oldu. Gastronomi turu için geldik. Gaziantep kalesi çok muhteşem. Açık olmayan bölümleri de açılırsa daha iyi olur. Gaziantep kalesi ülkemiz için de bir değerdir. Özellikle de Panorama müzesi çok etkileyicidir. Yine aynı şekilde tarihi mekânları çok güzel. 20 sene önce geldiğimde hanların tamamı bakımsızdı. Şimdi turizme kazandırılmış. Kendi şehrimde böyle güzel hanlar olmadığı için çok üzüntü duyuyorum. Gerçekten Gaziantep'teki hanlar çok güzel. İnşallah bu şekilde devam eder. Hem Türkiye hem de Gaziantep'e kazandırmaya devam eder emekleri geçenlere teşekkür ediyor, buradan herkesi Gaziantep'e davet ediyorum. Herkesin muhakkak Gaziantep'e gelmesi lazım.”çağrısında bulundu.

“GAZİANTEP’İ DİYETLERİN BOZULABİLECEĞİ BİR ŞEHİR OLARAK GÖRÜYORUM”

Sakarya’dan Gaziantep’e gelen bir diğer ziyaretçi Şeref Bey ise, “Gaziantep'e gezmeye geldim. Uzun süreden beri diyetteydim. Gaziantep’e beraber geldiğim arkadaşlarım Gaziantep’in diyeti bozacak bir şehir olarak anlattılar. Gaziantep'e geldiğimde diyeti bozdum. Gaziantep’i diyetlerin bozulabileceği ve mükemmel farklı lezzetlerin tadılabileceği bir şehir olarak görüyorum. Gaziantep'in tarihi mekanları çok güzeldi. Özellikle sanat eseri almak isteyenler ve yaşanmışlıkları görmek isteyenler Gaziantep’e gelmelidir. Ben de Gaziantep'e hayran kaldım. Gaziantep kalesi çok güzel. Dış cephesi de biraz daha farklılaştırılabilir. Kale gayet güzel hoşuma gitti.” şeklinde konuştu.

“GAZİANTEP KALESİ, ESKİ ÇARŞI VE TARİHİ MEKANLAR HALEP’E ÇOK BENZİYOR, HALEP’İ ANDIRIYOR”

İstanbul’dan Gaziantep’teki akrabalarını ziyaret etmek için geldiğini belirten Suriyeli Ahmet Mustafa da, görünümüyle Halep Kalesi’ne benzeyen tarihi Gaziantep Kalesi'ni ziyaret ederek, bir nebzede olsa ülkesine olan özlemini giderdiklerini söyledi.

Mustafa, “İstanbul'dan geliyorum. Ben daha önce Ege, Karadeniz ve İç Anadolu'da gezmiştim. Ama oraları Antep gibi görmedim. Yine daha önce Mardin'e ve Diyarbakır'a gittim burası gibi göremedim. Şehitlerimiz ve gazilerimiz olsun, özellikle de şehit edilen 14 çocuk beni çok etkiledi. Ben iki gündür Gaziantep'teyim. Ama halende daha bayağı gezilecek bir yer var. Gaziantep'in tarihi mekânlarını çok güzel buldum. Özellikle kalenin çevresi biraz Halep’i anımsatıyor. Gaziantep kalesi olsun, eski çarşı ve tarihi mekanlar olsun Halep’e çok benziyor, adeta Halep’i andırıyor.  Gelecekte ben burada yaşamayı düşünüyorum. Gaziantep halkı cana çok yakın özellikle dışarıdan gelen misafirlere iyi davranıyorlar. Yine kentin yemeklerini çok mükemmel buldum. Şu an sadece kaleyi ve eski çarşıları gezdim. Ama halen daha gezilecek yerler var. Türkiye’nin diğer illerinde yaşayanlar kesinlikle gelip Gaziantep’i görsünler.” diye konuştu. İLKHA