Oda ziyaretleri kapsamında kentteki odalara yönelik ziyaretlerini devam ettiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer ve beraberindeki heyetle birlikte Şehitkamil Ziraat Odası'nı ziyaret etti.

Sıcak ve samimi bir ortamda geçen ziyarette Göçer ve heyetini Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve yönetimi karşıladı.

Ziyarette genel olarak tarım, çiftçilik ve çiftçilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntılar konuşulurken Göçer, HÜDA PAR'ın tarım ve hayvancılık ile ilgili projelerini anlattı.

Çiftçilerin sorun ve taleplerini birinci ağızdan dinleyen Göçer, HÜDA PAR'ın konu ile ilgili programı hakkında Yiğit'e bilgi verdi.

Ziyarette açıklamalarda bulunan Göçer, girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı çiftçilerin ciddi anlamda sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.

Tarımın öneminin her geçen gün arttığına dikkat çeken Göçer, tarımın korunması ve sürdürebilmesi için çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Çiftçinin üretim yapabilmesi için desteklenmesi ve maliyetlerinin ucuz olması gerektiğini ifade eden Göçer, çiftçiliğe ve çiftçiye sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Göçer, tarımın öneminin her geçen gün arttığı böylesi bir dönemde çiftçinin üretim yapabilmesi için desteklenmemesini yanlış bulduklarını ifade ederek tarımın Gaziantep'te ihtiyacı karşılayacak noktaya gelmesinin mevcut politikalarla gerçekleşmesinin çok zor olduğunu vurguladı.

Çiftçiliğin cazibesinin artırılması ve çiftçinin korunması gerektiğini belirten Göçer, çiftçinin üretim yapabilmesi için kazanabilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde beslenmenin öneminin de arttığına dikkat çeken Göçer, gıdanın sosyal ve ekonomik açıdan öneminin önümüzdeki dönemde daha sık gündeme geleceğini ifade etti.

'Çiftçi hazine gibi korunmalıdır'

Çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini belirten Göçer, 'Çiftçiye gerekli yardımlar yapıldığı zaman çiftçinin ürün ekmeme gibi bir durumu yoktur. Çiftçi gerçekten hazine gibi korunmalıdır. Çünkü ülkenin üretim ihtiyacını gerçekleştiren çiftçidir. Bu konuyu ciddi manada dile getirmemiz gerekmektedir. Elbette bugün yapılmayan bir şey varsa yarın yapılmayacak manasına gelmiyor. Özellikle ziraat odalarında ülkenin bel kemiği olan üretimin desteklenmesi gerektiğini her platformda dile getirmemiz lazım. Sebebi ise çiftçi korunmadığı zaman hep beraber aç kalıyoruz. ' dedi.

'Köylere ziraat mühendisleri atanmalıdır'

Vatandaşların verimli bir şekilde tarım yapabilmeleri için birçok alanda teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Göçer, bilinçli tarımın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

Parti programımızda da belirttiğimiz gibi köylere nasıl ki öğretmen ve imam atanıyorsa, 3-5 köy birleştirilip, bu köylere ziraat mühendisler de atanmalıdır. Gerekirse bu mühendisler ziraat bünyesinden atanmalıdır. Çiftçinin daha planlı çalışabilmesi için bunların yapılması gerekiyor. Bunun iki şeye faydası olur. Birincisi işsizliği önlemiş oluruz. İkincisi de köylü daha çok para kazanıp daha çok iş, daha çok üretim yaptığından dolayı mühendisinde maaşı çıkar ve devlete hiçbir yükü olmaz. Şimdiden toprak analizleri yapıp nerede hangi ürün daha iyi yetişiyorsa o ürünün üzerinde durmalıyız.'

Çiftçinin üreteceği ürün kadar hiçbir ürünün stratejik olmadığını ifade eden Göçer, 'Biz pandemiden önce, 'ileride dünya çapında gıda stratejik bir öneme sahip olacak, hatta ve hatta kimyasal silahtan daha önemli olacak' demiştik. Çünkü siz aç bıraktığınız bir toplumdan her türlü şeyi beklersiniz. Bu yüzden insanlığı doyurmamız lazım. Bunun içinde önemli olan çiftçilerdir.' diye konuştu.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de yüksek girdi maliyetlerinden, çiftçiye ve çiftçiliğe yeterince sahip çıkılmamasından yakındı.

HÜDA PAR heyetine ziyaretlerinin yanı sıra tarıma, çiftçiye ve çiftçiliğe önem vermelerinden dolayı teşekkür eden Yiğit, girdi maliyetlerinin aşırı derecede yükselmesinin ve çiftçilere yeterince destek verilmemesinden dolayı çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade etti.

Yüksek girdi maliyetlerinden dolayı çiftçinin üretim yapamadığını belirten Yiğit, yüksek maliyetlerden dolayı üretimin azaldığını ve köylerden şehre göçün arttığına dikkat çekti.