Pitbull cinsi iki köpeğin Asiye Ateş'e saldırması üzerine pitbull köpekleri yeniden gündeme geldi. Pitbull cinsi köpek beslemek ve sahiplenmek normalde yasak ve 7 bin 82 lira da cezası var. Ancak buna rağmen sokaklarda ağızlarında ağızlık ve boyunlarda tasma olmadan pitbull cinsi köpekler sahipleri tarafından rahat bir şekilde gezdiriliyor.

Ayrıca sokaklarda yaşayan başıboş köpekler de özellikle okula giden çocuklarda ve erken saatlerde işe giden insanlarda tedirginliğe neden olurken, her geçen gün giderek sayıları artan başıboş köpekler ve pitbull cinsi köpeklere bir çözüm bulunması isteniyor.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, başıboş sokak hayvanlarının ve sokakta dolaştırılan hayvanların yaptığı saldırıların her geçen gün daha fazla insana zarar verdiğini ve can güvenliklerini tehlikeye attığını söyledi.

Göçer, açıklamasının başında dün site bahçesinde oyun oynarken pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonucunda ağır yaralanan ve hastanede tedavi altına alınan Asiye Ateş'e ve ailesine "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Sokak hayvanlarına çözüm bulunması gerektiğini belirten Göçer, "Sahipsiz sokak hayvanlarının şehir merkezlerinde ve toplu yaşam alanlarında artan yoğunluğu, insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır. Özellikle sahipsiz köpeklerin gerçekleştirmiş olduğu saldırılar birçok vatandaşımızın yaralanmasına ve kimisinin ölümüne yol açmıştır. Bu durum aynı zamanda sahipsiz hayvanlar için de ciddi bir tehlikedir. Zira önemli bir kısmı arabaların altında kalarak veya farklı sebeplerle telef olmaktadır. Tüm kısırlaştırma önlemlerine rağmen sayıları hızla artan sokak köpekleri, özellikle park, bahçe, mezarlık ve bazı tenha alanları sahiplenerek sürü psikolojisi içerisinde zaman zaman saldırgan bir tutum alabilmektedirler. Bu nedenle gece saatlerinde yürüyüş yapan, hava aydınlanmadan işe giden, sabah namazı için camilere ulaşmaya çalışan vatandaşlar tedirgin olmakta, özellikle çocuklar saldırıya uğramaktadır. Son olarak şehrimizde iki pitbull cinsi köpeğin Asiye Ateş adında küçük bir kız çocuğuna saldırması, sorunun vahametini gözler önüne sermektedir." dedi.

Sokak köpekleri toplumsal tehdit haline geldiğini belirten Göçer, "5199 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik, sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından kalıcı olarak meskûn mahallerden uzaklaştırılmasını ve daimî barınaklara alınmalarını yasaklamaktadır. Dünyanın gelişmiş şehirlerinde sokaklarda sahipsiz bir hayvana, hele ki bu hayvanlar sebebiyle yaşanan saldırılara, can kayıplarına ve trafik kazalarına rastlamak mümkün değildir. Hem insanlar hem de sokak hayvanları için ciddi sorun haline gelen mevcut duruma çözüm bulma anlamında; sokak hayvanlarına meskûn mahallerden uzakta daimi barınak ve yaşam alanları inşa edilmelidir. İlgili mevzuat da bu doğrultuda revize edilmelidir." ifadelerini kullandı.