Bölgede 150 bin dekar arazide üzüm hasadına başlandığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, rekoltenin yanı sıra fiyatların da çiftçileri memnun etmediğini söyledi. Üzüm fiyatına tepki gösteren Çolak, 'Tüccarlar 2.30 liradan üzüm alım fiyatı açıklamış. Bu fiyatlar çiftçilerimizi gerçekten derinden üzdü. Çifti bu fiyata üzüm satarsa 2-3 ay sonra kepçeyi götürüp bağını sökmek zorunda kalacak. Devletin biran önce buna el atması lazım' dedi. Üzüm fiyatının 5 liranın altında olmaması gerektiğini belirten Çolak, 'Bugünkü girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda bu fiyatın aşağısı çiftçiyi kurtarmaz' dedi.

GAZİANTEP'TE ÜZÜM HASADI BAŞLADI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım merkezlerinden Gaziantep'teki üzüm hasadı başladı ancak ne rekolte ne fiyatlar çiftçiyi memnun etti. 150 bin dekar arazide üzüm hasadına başlandığını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, rekoltenin yanı sıra fiyatların da çiftçileri memnun etmediğini söyledi.

ÇİFTÇİ YETİŞTİRDİĞİ ÜZÜMÜ SATAMIYOR

Bölgede yaklaşık 150 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını ve bu yıl üzümde düşük rekolte beklediklerini ifade eden Çolak, 'Gaziantep'te üzüm hasadı başlamak üzere hatta erken yetişen Kilis karası üzümü hasadı başladı. Gaziantep'te 150 bin dönüm alanda dikili bağ var. 150 bin dekarlık alanda yıllık ortalama 100-115 bin ton civarında rekolte elde ediliyor. Ancak tekel fabrikası kapandıktan sonra dikili bağların yüzde 70'ı sökülmek zorunda kaldı çünkü çiftçi yetiştirdiği üzümü satacak yer bulamıyor. Daha önce üzüm yetiştiren çiftçi tekel fabrikasına götürüp günün piyasasına göre satabiliyordu ama şimdi üzüm alan bir yer yok Gaziantep'te' dedi.

FİYATLAR ÇİFTÇİLERİMİZİ DERİNDEN ÜZDÜ

Tüccarlar tarafından açıklanan üzüm fiyatına tepki gösteren Çolak, şunları kaydetti: Şimdi sadece 3-4 tüccar üzüm alıyor ve onlar da kafasına göre fiyat belirliyor. Aldığımız duyuma göre bu tüccarlar 'çiftçi mecburen bana gelecek' diye 2.30 liradan alım fiyatı açıklamış. Bu fiyatlar çiftçilerimizi gerçekten derinden üzdü. Çiftçimiz bu isin için çıkılamaz duruma gelmiştir. Açıklanan 2.30 liralık fiyatı bırakın mazot, gübre parasını isçilik maliyetleri bile dahi çıkartmaz. Çifti bu fiyata üzüm satarsa 2-3 ay sonra kepçeyi götürüp bağını sökmek zorunda kalacak. Devletin biran önce buna el atması lazım. Devletin üzüm alımı yapması lazım.'

ÜZÜM FİYATININ 5 LİRANIN ALTINDA OLMAMASI GEREKİYOR

Üzüm fiyatının 5 liranın altında olmaması gerektiğini belirten Çolak, 'Bugünkü girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda üzüm fiyatının 5-6 liranın aşağısında olmaması gerekiyor. Bu fiyatın aşağısı çiftçiyi kurtarmaz. 5 liranın altında satılan üzümden çiftçi hiçbir şekilde para kazanamaz ve üretime devam edemez. Böyle olunca da elimizde olan 150 dönümlük alan önümüzdeki yıl yarı yarıya düşecek. Devletin çiftçiye sahip çıkıp acilen üretim amaçlı destek paketleri açıklanıp çiftçinin hesabına yatırılması gerekiyor' dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ ÜZÜMLERİNİ ERKEN HASAT ETMESİNLER

Üzüm yetiştiren çiftçilere çağrıda bulunan Çolak, 'Üzüm yetiştiren çiftçilerimiz üzümlerini erken hasat etmesinler, biraz beklesinler. İnşallah biraz fiyatlar artırılırsa o zaman üzümlerini vermelerini istiyoruz' dedi.

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKILMASI LAZIM

Çiftçiye sahip çıkılması gerektiğini belirten Çolak, 'Diğer ürünlerde olduğu gibi üzümde de çiftçinin sahibi yok. Çiftçi 3-5 tüccarın eline düşmüş. Tüccarlar bu üzümün mutlaka satılacağını biliyor çünkü çiftçi 1-2 hafta içinde mutlaka hasat etmek zorunda. Çiftçinin mecburen üzümü satacağını düşünen tüccarlar böyle 2.30 liralık komik rakamlar açıklamış. Çiftçi üzümü kesmeyiz, tarlada kalsın diyor. Çünkü isçiliğini çıkartmaz diyor. Bugün bir ekmek 4 lira olmuş üzüm fiyatı 2.30 lira. Hangi markette 2-3 liraya üzüm var acaba? Tüketici 10 liradan aşağı üzüm alamıyor. Çiftçinin elinden 2.30 liradan alınan üzümler 4 katına tüketiciye ulaşıyor. Buradaki fiyat farkına mutlaka el atılması lazım. Burada çiftçiye sahip çıkılması lazım. Böyle giderse Gaziantep'te dikili bir bağ kalmayacak. Çiftçi sadece yiyeceği kadar bırakacak, satmak için yetiştirdiği bağları sökecek' dedi.

BAĞLARIN YÜZDE 60-70'I SÖKÜLDÜ

Gaziantep'teki bağların yüzde 60-70'ı söküldüğünü belirten Çolak, 'Tekel fabrikasının kapanmasının ardından bağların yüzde 60-70'ı söküldü. Şuanda Gaziantep'te 150 dönüm dikili bağ alanı var. Eğer tekel fabrikası kapatılmamış olsaydı bu alan 450 bin alana çıkmıştı çünkü Gaziantep'te bağcılık çok iyi durumdaydı. Ancak çiftçi bin bir zorlukla yetiştirdiği üzümü satabilecek bir bulamadığı için tüccarlara kahredip gidip bağlarını söktüler. Ben kendim de dikili bağları söktüm' dedi.

MİLLETVEKİLLERİ ÇİFTÇİLERE SAHİP ÇIKMALI

Milletvekillerine çağrıda bulunan Çolak, 'Bağcılık gerçekten zor şartlarda yetiştiriliyor. Girdi maliyetleri çok arttı. Mazot, gübre, ilaç, budama, işçilik çok arttı. Girdi maliyetleri bu kadar yüksek iken, birçok girdi maliyetleri yüzde 200-300 artarken çiftçinin ürünü neden yükselmiyor? Burada da Gaziantep milletvekillerine büyük iş düşüyor. Gelip üzüm yetiştiren çiftçileri mutlaka dinlemeler lazım. Çiftçinin sesinin meclise ve bakanlığa taşımaları lazım. Tüm çiftçilerimiz mağdur ama üzüm yetiştiren çiftçilerimiz daha da mağdur durumda. Çiftçiye sahip çıkılmazsa, bu şekilde giderse Gaziantep'te gelecek yıl yiyecek üzüm bulamayız çünkü üzüm bağları sökülmekle baş başa bırakılmış durumda' dedi.

ÜZÜMDE TABAN FİYATI AÇIKLANMASI LAZIM

Üzümde taban fiyatı açıklanması gerektiğini belirten Çolak, 'Üzüm güzel bir geçim kaynağı ve bölgemizde kaliteli üzümler yetiştiriliyor. Üretime teşvik için devletin üzüm fiyatında taban fiyatı açıklaması ve alım yapması lazım. Çiftçi de önünü görürse daha çok üretim yapar ve ekili alanlar da daha çok çoğalır' dedi.

SULU TARIMA GEÇMEMİZ ARTIK ŞART OLDU

Hububat ve fıstıkta olduğu gibi üzüm bağlarının da kuraklıktan etkilendiğini belirten Çolak, 'Her yıl bir önceki yıldan daha kurak geçiyor. Fıstık, zeytin, bağ; hububata göre biraz daha kuraklığa dayanıklılık gösterebiliyordu ama her yıl kurak gidince bu ürünler de bir yere kadar kuraklığa dayanabiliyor. Şuan kuraklıktan dolayı üzüm, fıstık ve zeytin bahçecilerinde aşırı derecede verim kaybı yaşanmakta. Şahinbey bölgesinde 55 bin hektar alan arazi var ama bu arazinin sadece yüzde 12'i sulanabiliyor. Bizim bu alanlarını en az yüzde 50-70'lere çıkarmamız lazım. Bunu yapacak olan da devletimizdir.

Devletimize burada çok büyük iş düşmekte çünkü Gaziantep toprakları gerçekten çok verimli topraklardır. Bunun için Fırat suyunun yönünü biran önce Gaziantep'e çevirerek sulu tarıma geçmemiz artık şart oldu. Aksi takdirde kuraklık devam ettiğinde fıstık ağaçları da kuruyacak, zeytin de kuruyacak, üzüm bağları da kuruyacak. Devlet destek vermediği takdirde, sulu tarıma geçilmediği zaman bu yıl üretilen ürünleri 3 yıl sonra bulamayabiliriz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR