Devletin sektöre destek vermesi gerektiğini belirten Savaş, 'Birkaç büyük işletmenin dışında kırtasiye sektöründe kar eden çok nadir. Devletin sektöre destek vermesi lazım. Bir kriz daha çıktığında bunların çoğu kapanacaktır. Sektörün ayakta kalması için devletin kira yardımı, kredi kolaylıkları sağlaması lazım' dedi.

KIRTASİYE VE KİTAP SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA

Koronavirüs pandemisinin en büyük sıkıntıya yol açtığı sektörlerin arasında kitap ve kırtasiyeciler de yer alıyor. Pandemi sürecinde yüz yüze eğitime ara verilmesi, özel eğitim ve kırtasiye sektörlerinde nakit sıkıntısı doğurdu. Yaşanan iş kaybı sonucu vadeli ödemelerini yapmakta dahi zorlandığını belirten sektör temsilcileri, destek taleplerini her fırsatta yineliyor.

SEKTÖRÜN DESTEK TALEPLERİNİN KARŞILIK BULMASI LAZIM

Salgın sürecinin kitap ve kırtasiye sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, kitap ve kırtasiyeci esnafın zor günler geçirdiğini belirtti. Zor bir süreçten geçtiklerini belirten Savaş, ciddi zorluklar yaşayan sektörün destek taleplerinin karşılık bulmasının elzem olduğunu ifade etti.

DEVLETİN SEKTÖRE DESTEK VERMESİ LAZIM

Devletin sektöre destek vermesi gerektiğini belirten Savaş, 'Kitapçılar sürekli ölümleri gördükleri için bu normalleşmeyi bir nimet sayıyorlar ama bu işin çok iyi olduğunu göstermiyor. Birkaç büyük işletmenin dışında kırtasiye sektöründe kar eden çok nadir. Devletin sektöre destek vermesi lazım. Kredi kolaylığı sağlanması gerekiyor. Kitap ve kırtasiyen devam etmesi gerekiyor çünkü bu sektör toplumun kültürel yüzleridir. Bir kriz daha çıktığında bunların çoğu kapanacaktır. Sektörün ayakta kalması için devletin kira yardımı, kredi kolaylıkları sağlaması lazım' dedi.

FİYAT ARTIŞLARI KAÇINILMAZ OLUYOR

Zor bir süreçten geçtiklerini belirten Savaş, 'Kırtasiye malzemelerin yüzde 75'i ithal ürünler. Bütün ürünler dövizle geldiği için fiyat artışları kaçınılmaz oluyor. Dar gelirli aileler çocukların kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyor. Bu aileler devlet tarafından gözetilmesi lazım. Yardım yapıldığı zamanda sadece bir yerden temin edildiği için diğer bütün esnafın elinde mal kalıyor. Halbuki bu ailelere birer kupon verilerek istediği yerden almaları sağlansa sektörde faaliyet gösteren küçük işletmeler ayakta kalır' dedi.

FİYATLAR EN AZ YÜZDE 50 ARTTI

Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının en az yüzde 50 arttığını belirten Savaş, Fiyatlar en az yüzde 50 arttı. Zaman zaman yüzde 75'lere varan zamlar oldu. Bunları göz ardı etmemek lazım. Bu zamlar büyük bir külfet getirdi. Dar gelirli aileler bu zamların altında ezildi. Bir kurşun kalem 1-1.5 lira arasındaydı simdi 2-2.5 lira arasına yükseldi. 50 kuruşluk silgiler 1 liraya, 1 liralık silgiler 1.5-2 liraya satılır hele geldi. 50 kuruşluk kalem açacağı 1lira oldu. 1 liralık defterler 1.5-2 lira oldu. İnşallah bu fiyat artışlarının önüne geçilir' dedi.

DEVLETİN SEKTÖRE YÖNELİK BAZI İYİLEŞTİRMELER YAPMASI GEREKİYOR

Devletin sektöre yönelik bazı iyileştirmeler yapması gerektiğini belirten Savaş, 'Eğer devlet tarafından desteklenmezse sektörün geleceğini iyi görünmüyor. AVM, büyük marketlerle rekabet ediyor ancak bunlarla rekabet edilmesi mümkün değil. Eninde sonunda birçok küçük isletme kapatmak zorunda kalacaktır. Bunun iççin devletin biran önce sektöre yönelik bazı iyileştirmeler yapması gerekiyor. bu anlamda yerel yönetimler ve hükümete büyük görev düşüyor' dedi.

KENTTE YAPILAN KİTAP FUARLARINA BİR KOTA KONULMASI LAZIM

Kentte yapılan kitap fuarlarına da bir kota konulması gerektiğini belirten Savaş, 'Şehrimizde yapılan kitap fuarlarına bir kota konulması lazım. Fuara katılan firmaların hepsi dışarıdan geliyor. Yüzde 10'u yerli firma kotası konulması lazım ve Belediyeler, Üniversitelerin destek vererek şehirdeki firmaların fuara katılımları sağlanması lazım. Bu buradaki firmaların ayakta kalmasını sağlayacaktır' dedi.

OKUMA KÜLTÜRÜ AŞILANMALI

Gaziantep'te okuma kültürünün aşılanması gerektiğini de belirten Savaş, 'Gaziantep'in her şeyi güzel ama bir sıkıntısı var. Gaziantep kitap okumayı sevmiyor. İnşallah yerel yönetimlerin gayretleriyle bunun aşılacağını ümit diyoruz çünkü eğitimdeki çıtanın yükselmesi için insanların daha fazla okuması lazım. İyi bir kitap okuyucusu okuduğunu hemen anlar bu da sınav sistemine yansır. Sınavlarda okuduğunu anlayan çocuklar daha iyi karar verir ve sınavdaki başarısı da yükselir.

HER EVDE KİTAP OKUMA SAATLERİ YAPILMASI LAZIM

Her evde kitap okuma saatlerinin yapılması gerektiğini belirten Savaş, 'Ebeveynler çocuklara kitap okuyun demesinler onlar kitap okuduğunda zaten çocuklar anne ve babalarını taklit eder. En büyük düsturumuz bu olmalı. Yani anne, baba ve büyüklerin çocuklara örnek olması için evde kitap okuma saatleri yapmaları lazım. Böylelikle kitabın hayatının bir parçası olduğunu çocuklara göstermeleri gerekir. Burada en büyük çaba yetişkinlere düşüyor' diye konuştu. BAHRİ UÇAR