2 Gün sürecek sempozyum 3 oturumdan oluşacak. 'Antep Savunması', 'Batı Anadolu'da Millî Mücadele', 'Güney Cephesi' konu başlıklarından yola çıkılarak Millî Mücadele'nin yerel düzeyde daha ayrıntılı incelenmesi sağlanacak. Oturumlarda Türkiye'nin dört bir yanından gelen tarihçi ve akademisyenler yer alacak.

MİLLİ MÜCADELENİN ANLATILMASI VE YAŞATILMASI ÇOK ÖNEMLİ

25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'nde gerçekleşen etkinliğin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Sempozyuma katkı sağlayan bütün paydaşlara teşekkür ederek şunları kaydetti: '6 bin 317 şehidimiz var. Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin şehit olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Bunun anlatılması ve yaşatılması çok önemli. Bu toprakları bize emanet eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize, sağlık sıhhat diliyorum.'

TARİHÇİLERİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIĞI BİLGİLER, YENİ BİR DİLLE AKTARILMALI

Millî Mücadeleye Yerel Bakışlar Sempozyumu'nu önemsediklerini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erdem Güzelbey, 17-19 Aralık'ta Gaziantep'in Kurtuluşu'nun 100'üncü yılı münasebetiyle bir sempozyum organize edeceklerini dile getiren Güzelbey, programdaki katılımcı kadrosunun aynı şekilde Gaziantep'te misafir etmek istediklerini söyledi. Güzelbey, 'Millî Mücadele bilindiği üzere 3 cepheden oluşur. Gaziantep'te Güney Cephesi'nde yer alıyor. Mücadele süresince birçok cami, yapı ne yazık ki yok oldu. Biz de bu harabe şehirden bugünlere gelirken verilen örnek vatanseverlik tavrını sanayimizle, yereldeki iş birliğimizle güçlendirerek Gaziantep'i bugünlerimize getirdik. Büyükşehir Belediyesi olarak yereldeki diğer kurum ve kuruluşlarımızla yaptığımız iş birliği ile 25 Aralık Panorama Müzesi hayat buldu. Tabi bu müze, bir günde gerçekleşmedi, yaklaşık 10 yıllık bir süreçte bu yapıya kavuştu. Tarihçilerimizin, sempozyumlarla açığa çıkardıkları bilgileri yeni bir dille anlatmamız gerekiyor. Görsel ve teknoloji dili kullanılarak insanımıza ulaşmamız edindiğimiz tecrübeyi aktarmamız noktasında toplumumuza daha büyük yararlar getirecektir. Gaziantep'te bunu bu müzeyle başardığımızı düşünüyoruz. Çünkü şu anda müzeye olan ziyaretçi sayımız bin civarına ulaşmış durumda. Bir Gaziantepli olarak Millî Mücadele'de vefat etmiş, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum' şeklinde konuştu.

MİLLİ MÜCADELE DE VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ BUGÜNDE AYNI RUHLA SÜRDÜRECEĞİZ

Milli Mücadele ruhunun öneminden bahsederek konuşmasına başlayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, 'Tarihten ders çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Şuan ülke olarak iyi bir noktadayız. Bu millet, milli mücadeleyle ayakta kalan bir millettir. Bugün de yarın da milli mücadele ruhunu diri tutup ayakta kalacağız. Bugün ekonomiye yapılan saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Dün topraklarımıza saldırarak bu milletin önünü kesmeye çalışanlar bu gün de ekonomimize saldırarak ülkemizin önünü kesmeye çalışıyorlar. Dün milli mücadele de verdiğimiz mücadeleyi bugünde aynı ruhla sürdüreceğiz. Yükselen Türkiye'nin önünü durduramayacaklar' ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ, MÜCADELENİN YEREL DÜZEYDE DAHA AYRINTILI İNCELENMESİ

Türkiye Bilimler Akademisi Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise şunları aktardı: 'Bugün burada Türk Millî Mücadelesinin 100'üncü yılını idrak etmekteyiz. 2 yıl önce 19 Mayıs'ın 100'üncü yılını kutladık. Devletimiz, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti sırasına dayanarak devamlılık ilkesinin sürdürebilir kılındığının güzel bir örneğidir. Bu projede emeği geçen paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Millî Mücadeleye Yerel Bakışlar projesi, Türkiye Bilimler Akademisi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi iş birliğinde yürütülen bir projedir. Bu organizasyonda Millî Mücadele'nin yerel düzeyde daha ayrıntılı incelenmesi konusunda yol izlemekte. Basma kalıp ya da yüzeysel ortalama tespit ve değerlendirmelerin ötesindedir.'

MİLLİ MÜCADELE BİZİ BİZ YAPAN GEÇMİŞİMİZİN ÖNEMLİ BİR KESİTİDİR

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı: 'Toplumsal bilinç, insanları birlikte hatırlayıp birlikte unutmaları yönünde inşa edilir. Sadece kendi yaşadıklarını hatırlayan birey, belki fert olabilir ama şahsiyet olamaz. Birlikte hatırlamayan insanlar aile ve millet olamazlar. Millî Mücadele bizim birlikte hatırladığımız tarihimizdir. Bizi biz yapan geçmişimizin, önemli bir kesitidir. Farklılıklarımızın bizi ne kadar ayrıştırsa da Millî Mücadele kavramı üzerinde buluşulur. Millî Mücadele yalnızca bir tarihin olayı değildir. Millî mücadele aynı zamanda kültürel ve siyasal bir kavramdır' diye konuştu.

MİLLİ MÜCADELE, TARİHİMİZİN HİÇBİR DÖNEMİYLE KARŞILAŞTIRILAMAZ

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Doç. Dr. Mustafa Göleç konuşmasında şunları aktardı: 'Millî mücadele konulu Türkçe literatür, dönemin ağırlıklı olarak siyasi ve askeri gelişmelerden ibaret bir süreç olarak anlatıyor. Ancak milli Mücadele'nin toplumsal ve yerel boyutları, yeterince değerlendirilmiş değil. Anadolu'nun dört bir yanından şehirlerimiz, halkımızın farklı kesimleri bu mücadeleye bir şekilde katılmış, Millî Mücadele'nin doğrudan veya dolaylı olarak şahitleri olmuşlardır. Ülkemizin her köşesinden evlatlarını cepheye gönderen anne ve babaların, kardeşlerin, eşlerin, çocukların hafızaları yaşanan ama ne yazık ki hakkıyla yazılamayan bir tarihin kaynaklarıdır. Onlar, nüfusları azalan, ekmekleri eksilen, yaşadıkları yerler harabeye ve viraneye çevrilen yine de bu varoluş mücadelesini canları ve mallarıyla büyüten insanlarımızdır.'

Program, açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Cezmi Eraslan başkanlığında 'Antep Savunması' konulu birinci oturumuna geçildi.