Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER), başta çimento, beton, seramik, cam gibi ürünler olmak üzere, inşaat maliyetini tetikleyen unsurların Ocak ayı başından itibaren çok fazla artış gösterdiğini açıkladı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ

GAİMDER yönetiminden yapılan açıklamada; ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi olan inşaat sektörünün ülke ekonomisi ve istihdamına katkısının tartışılmaz olduğuna dikkat çekilerek, alt sektörlerde dikkate alındığında, yüzbinlerce insanın istihdam edildiği inşaat sektörünün neredeyse durma noktasına geldiğine vurgu yapılarak 'Üretici ve tedarikçi firmaların zamlarının gözden geçirilmesini istiyoruz' denildi.

ANORMAL ARTIŞLAR VAR

Temel inşaat maliyetlerindeki artışların, sektörü sıkıntıya sokacak boyutlara ulaştığını ifade eden GAİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kanevetci ise 'Son 25 gün içerisinde beton ve çimentodaki fiyat artışı yüzde 30'u buldu. Bu artış camda yüzde 48, seramikte yüzde 50 civarında. Diğer emtialardaki artışları da dikkate aldığımızda bu farkların tamamı konut fiyatlarına yansımakta ve bu durum vatandaşın konuta erişimini zora sokmaktadır. Sektör temsilcileri olarak bizler hem sektörümüz olarak ekonomiye ve istihdama katkının sürdürülebilirliği adına, hem de vatandaşımızın barınma ihtiyacının kolaylaştırılabilmesi adına hükümetimizden ve devletimizden destek istiyoruz' dedi.

BİRİM FİYATLAR ERİDİ

Kanevetci 'Daha yeni açıklanan 2022 yılı birim fiyatlarına göre, C30 betonun metreküp fiyatı yüzde 25 müteahhitlik karı dahil 590 TL + KDV olmak üzere 696 TL iken, aradan 10 gün geçmeden piyasada beton fiyatı 645 TL'ye ulaşmıştır. Hal böyle olunca yeni açıklanan birim fiyatların pek çoğu yirmi gün geçmeden piyasa fiyatları karşısında erimiştir. ' dedi.

'BEYKENT İLE ŞİŞLİ'NİN BİRİM FİYATI AYNI!'

Yapı birim fiyatlarına 2022 yılında verilen artış yüzde elli mertebesindeyken zaten yüksek olan Yapı Denetim fiyatlarında da yüzde 80 oranında artış yapıldığını, bu artışın makul gerekçesini anlayamadıklarını söyledi. Kanevetci, inşaatta sigorta, proje, maliye, ruhsat harçlarının daima Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birim fiyatları üzerinden hesaplanırken, Yapı Denetim fiyatlarının farklı birim fiyattan hesaplanmasının yanlış olduğunu belirtti. Gaziantep üzerinden örnek veren Kanevetci 'Beykent veya Mavikent'te yedi katlı bir binanın birim yapı denetim bedeli ile İstanbul Mecidiyeköy, Şişli'de yapılan bir gökdelen aynı birim fiyattan hesaplanmaktadır. Bu konuyla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığımız'ın bir çalışma yapmasını talep ediyoruz.' diye konuştu.

'KONUTA ERİŞİM ZORLAŞMAKTADIR'

Kanevetci, sektör olarak aylardır maliyet artışlarına dikkat çektiklerini belirterek, gelinen noktada sadece konuta erişimin değil, kiralık daireye bile ulaşımın neredeyse imkansız hale geldiğini işaret etti. Kanevetci 'İnşaat sektörüne üretim ve tedarik sağlayan sektörlerin enflasyon ile dahi açıklanamayan fiyat artışları sadece sektörü zora sokmakla kalmamış olup, vatandaşımızın barınma ihtiyacını imkansız hale getirmektedir. Temel inşaat malzemelerindeki artışlarla ilgili döviz kurunun bahane edilme olasılığı hükümetimizin almış olduğu tedbirler ile ortadan kalkmış olup, döviz kuru geriye giderken malzeme fiyatlarındaki artış bir türlü durulmamaktadır. Haksız artışlar var ise, önüne geçilmesi için, hükümet düzeyinde bir araştırma yapılıp, hem sektörün hem de vatandaşın mağduriyetine yol açan artışlarla ilgili hükümetimizden destek talep ediyoruz. şeklinde konuştu.