AK Parti Hükümeti olarak her zaman esnafın yanında olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan,Perakende ticaret sektörüne yönelik ilk yasal düzenleme niteliği taşıyan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün değişen dinamik yapısına bağlı olarak sektörden gelen taleplerin karşılanması için belirli değişiklikler yapılması gündemimizdedir” dedi.

“Sektör cirosu yaklaşık 931 milyar TL’dir”

Perakende ticaret sektörünün, Türkiye'deki ticari faaliyetler bakımından oldukça önemli bir yer tutmakta olduğunu söyleyen Erdoğan, “Perakende ticaret sektörü İstihdama büyük oranda katkı sağlamaktadır. Türkiye'de bulunan 3,2 milyondan fazla işletmenin yaklaşık 733 bini perakende sektöründe faaliyet göstermekte olup, sektör cirosu yaklaşık 931 milyar TL’dir. Bu kapsamda perakende işletmelerin coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlere ayrılan yüzde 1’lik raf alanını 5 katına kadar artırma yetkisini planlamaktayız” diye konuştu.

“Esnafa 40,3 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırılmıştır”

Esnafa hibe ödeme yardımı yapılacağını dile getiren Erdoğan, “Esnafımıza; kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri karşılığında belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımı yapılacaktır. Özellikle esnaf ve sanatkâr işletmeleri ile mikro ticari işletmelere belli avantajlar sağlanması ve rekabet güçlerinin desteklenmesi için tedarik ve dağıtım kooperatiflerinin kuruluşlarının kolaylaştırılması, bu tür kooperatiflere işlerlik ve kurumsal kimlik kazandırılarak istikrarlı bir şekilde faaliyet gösterebilmelerinin desteklenecektir. Esnaf ve sanatkarın, yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli kredilerle desteklenmeye devam edilmekte olup, 2020 yıl içinde, geçen yıllardan devirler hariç 962 bin 302 esnaf ve sanatkara toplam 40,3 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırılmıştır” açıklamasında bulundu.

Hibe desteği 3 ay boyunca aylık 1000 lira olarak belirlenmiştir”

Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbir Paketi başta olmak üzere, çeşitli destek mekanizmalarının bugün Resmî Gazetede yayınlanarak hayata geçirildiğini söyleyen Erdoğan, “Sürecin gidişatına göre de yeni destekler hayata geçirilmeye devam edilmektedir. Doğrudan hibe desteği 3 ay boyunca aylık 1000 lira olarak belirlenmiştir. Buna ilave olarak, destekten yararlanan kişilerden iş yeri kira olanlara 3 ay boyunca, büyük şehirlerde 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 liralık kira desteği verilecek. Bu süreçte salgından etkilenen sektörlerde mücbir sebep kapsamında muhtasar ve KDV SGK primlerinin 6’şar ay ertelendiğini, pek çok faaliyet alanında KDV'nin yüzde18’den yüzde 8’e, yine bazı alanlarda yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini, iş yeri kiralamalarında stopajın yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmüştür. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borçları için de yapılandırma imkânı sağlanmış olup bu kapsamda yaklaşık 30 bin esnafımızın toplam 650 milyon TL tutarındaki gecikmiş borcu yapılandırılmıştır. Hükümetimiz esnaf ve sanatkarımızın korunması ve hızlı bir şekilde büyümesini sağlamak için geçmişte olduğu gibi bundan sonrada her zaman esnafımızın yanında olacaktır” dedi.