Kısıtlamalarda kapanmaya zorlanan küçük esnafın sattığı ürün çeşitlerini de satarak çok geniş ürün yelpazeleri bulunan zincir marketler ile esnafın rekabet edemediğinden bahseden Prof. Dr. Filiz; 'Perakende sektöründe faaliyet gösteren esnafımız ürün çeşitliliği çok geniş olan zincir marketlerle rekabet edememektedir. Salgın sebebiyle kısıtlama süreçleri marketlerin cirolarını artırırken küçük esnafı bitirmiştir. Kendi rızıklarını kazanarak ayakta kalmak için uğraşan esnafa katkı sağlamak adına zincir marketlerin ürün yelpazesi gözden geçirilmeli, gıda dışı ürünlerin satışı kesinlikle engellenmelidir. Bu konuda birkaç ilde hıfzıssıhha kurullarının almış olduğu kararlar gayet yerinde olmuştur. Ayrıca tam kapanma sebebiyle berberler, kuaförler, servisler, kahvehaneler, kırtasiyeciler, ayakkabı tamircileri, yevmiyeciler günlük kazançlarıyla zar zor evini geçindirmek için mücadele edenler bu süreçte ne yapacaklar, nasıl geçinecekler? diye sordu.

Prof. Dr. Filiz: 'Fatura Ödemelerini Erteleyin…'

Esnafı rahatlatacak farklı çözüm önerileri de sunan Prof. Dr. Filiz; 'fatura ödemelerinin makul bir süreye ertelenmesi bu mağduriyetlerini bir nebze de olsa giderecektir, ancak esnaflara maddi destek verilmesi şarttır, bu da devlet olmanın gereğidir. IMF raporlarına göre, pandemi harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı Türkiye'de yüzde 1,5'tur. Buna göre, ülkemizin dünya ülkeleri arasında pandemi desteğinde en alt sıralarda yer aldığını üzülerek belirtmek istiyorum.' dedi.

Prof. Dr. Filiz'in konuşmasından tam beş gün sonra İçişleri Bakanlığının 4 Mayıs tarihinde yayınladığı Market Tedbirleri Genelgesiyle kapanma sürecinde zincir marketlerin sattığı ürünlere kısıtlama getirildi.