Kasaplar Derneği Başkanı Rüzgar, İLKHA muhabirine, salgına rağmen uzun bir zamandır beri ete zam yapılmadığını söyledi.

Ramazan ayında ete zam yapılacağı söylentilerinin kendilerini rahatsız ettiğini, ete zammın yapılmasını istemediklerini belirten Rüzgar, hayvan eksikliğinin getirdiği sıkıntılardan dolayı çoğu zaman kırmızı ete zam yapıldığını anlattı.

'Ramazan ayında ete zam geleceğini zannetmiyorum' diyen Rüzgar, sadece mevsimi nedeniyle ve Ramazan'a denk geldiği için süt kuzusunda 3-4 lira gibi bir fiyat artışının olabileceğini belirtti.

'Zammın gelmesini asla istemeyiz'

Rüzgar, 'Uzun zamandan beridir ete zam yapılmamış. Diğer ürünlere oranla zam yemeyen tek ürün ettir diyebiliriz. Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber 'Et zam alacak mı?' sorusu vatandaşların kafasını kurcalıyor. Şunu samimiyetle söylüyorum: Biz kasaplar olarak zam kelimesinden rahatsızız. Zammın gelmesini asla istemeyiz. Ama gel gör ki elimizde olmayan bir durum var. Sonuç olarak bizde günlük olarak hayvanlarımızı hayvan pazarından alıyoruz. Hayvanlar pahalı olduğu zaman kasaplar da mecbur olarak zam yapmak zorunda kalıyor.' dedi.

'Süt kuzusu bu sene Ramazan'a denk geldi'

Süt kuzusunda bir artışın yaşanabileceğini dile getiren Rüzgar, 'Ramazan ayında zam geleceğini zannetmiyorum fakat şunu da diyebilirim ki: Şu anda süt kuzularının tam mevsimidir. Süt kuzusu kesen bir kasap elbette ki pahalıya alacağı için ete çok az zam yapması lazım. Şu an genel olarak et fiyatları şöyle: Kuzu dana 50-55 TL arasında gidip gelirken süt kuzusu kesen bir kasap 55-60 arasında satması gerekir. Ancak bu şekilde kasabı kurtarır. Süt kuzusu bu sene Ramazan'a denk geldi. Ramazan ayıyla hiçbir alakası olmayan bir durumdur. Ramazan'a denk geldiği için ister istemez süt kuzusu biraz fiyat artışı olacak.' diye konuştu.

'Alım gücü olmayan insanlar için elbette zor'

Kendilerinin de et fiyatlarının düşmesini istediğini vurgulayan Rüzgar, konuşmasına şöyle devam etti:

'Dana etine zam geleceğini zannetmiyorum, o yerinde sayacak. Yine geçen senenin kuzusu da aynı şekilde 50-55 TL arasında olacak. Ama bu senenin yeni çıkan süt kuzusu elbette 3-4 lira fark edecek. Bu durum alım gücü olmayan insanlar için elbette zor. Ama et birkaç senedir hep yerinde sayıyor. Zammın gelmesini elbette ki istemiyoruz. Şu anda etin fiyatının düşmesini istiyoruz. Tabi bu da elimizde olmayan bir durumdur.'

'Herkesin evine et almasını istiyoruz'

Alışveriş merkezlerine göre kasaplarda et fiyatlarının çok iyi olduğunu söyleyen vatandaşlar da şu an için et fiyatlarından memnun olduklarını belirtti.

Herkesin gönül rahatlığıyla evine et alabilmesini isteyen Tarık Kırca, 'Tabi ki herkes evine et alamıyor. Orta düzeydeki insanlar az buçuk da olsa evine et alabiliyor. Uzun zamandır mahalle kasabından alışveriş yapıyorum. Fiyatlardan memnunuz. Büyük marketlere göre fiyatları çok iyi. Et fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Herkesin evine et almasını istiyoruz. İnşallah et fiyatı bu şekilde kalır, yükselmez.' ifadelerini kullandı.

'Fiyatlama yaparken biraz daha empati yapmalarını istiyoruz'

İnsanların gönül rahatlığıyla et yiyemediğini belirten Fatih Atiç ise şunları kaydetti: 'Şu anda büyük marketlere oranla alışveriş yaptığımız kasabımızdan memnunuz. Burada et fiyatları gayet makul. Büyük marketlerde bu tür etlere yanaşamazken burada gönül rahatlığıyla etlerimizi uygun fiyata alabiliyoruz. Tabi alım gücü düştü, eskisi gibi değil. Şartlar biraz daha ağırlaştı. Gönül ister ki herkes alışveriş yapsın ancak insanlar zor şartlarda kısmen de olsa et alabiliyor. Eskisi gibi insanlar gönül rahatlığıyla et yiyemiyor. Fiyatlama yaparken biraz daha empati yapmalarını istiyoruz. Herkesin bu nimetten faydalanmasını bekliyoruz'