Döviz kurundaki dalgalanmanın sektörü etkilediğini belirten Kılınç, 'Alım gücü düştüğü için satış yapmakta zorlanıyoruz. Geçen yılın başında 180 TL olan promosyon uçak biletleri bu yıl 400 TL civarında satışa çıktı. Geçen yılın başında 6 bin TL olan otel fiyatları 12 binin üzerine çıktı. Bu artışlar tüketiciyi caydırdı. Şuanda acenteler olarak ciddi anlamda müşteri kaybımız oldu. Satışlarımız yüzde 60 civarında düştü' dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, SATIŞLARI DÜŞTÜ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, bölge turizminin ve acentalarının yaşadığı sıkıntı ve sorunları anlattı. Alım gücü düştüğünden dolayı seyahat acentelerinin satışlarının düştüğünü belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, 'Döviz kurundaki artışlardan dolayı 2021 yılında fiyatlar beklentimizin çok üzerinde olduğu için sıkıntılara neden olu. Satışlarımızda ciddi düşüşler var. Alım gücü düştüğü için satış yapmakta zorlanıyoruz. 2021'de fiyatların düşmesini beklerken otel, uçakta, akaryakıtta satın alma durumunda ciddi artışlar yandığı için fiyatlara da yansıdı. İnsanların da alım gücü düştüğü için organizasyonları tercih etmiyor. İnsanlar daha düşük maliyetli organizasyonlara katılım sağlamaya çalışıyorlar' dedi.

BİLET FİYATLARINA YÜZDE 60-70 ZAM GELDİ

Bilet fiyatlarına yüzde 60-70 zam geldiğini belirten Kılınç, 'Yurt içi uçak seferlerinde herhangi bir sıkıntımız yok. Yeni varyantlardan dolayı ciddi anlamda yurt dışındaki fuar ve organizasyonlardan iptaller gelmeye başladı. Yeni varyantlar yurt dışı bazında bizim sektörü etkiliyor. Son bir yılda bilet fiyatlarına yüzde 60-70 bandında zam geldi' dedi.

SATIŞLAR YÜZDE 60 DÜŞTÜ

Seyahat acentelerinin satışlarının yüzde 60 düştüğünü belirten Kılınç, 'Geçen yılın başında 180 TL olan promosyon uçak biletleri bu yıl 400 TL civarında satışa çıktı. Geçen yılın başında 6 bin TL olan otel fiyatları 12 binin üzerine çıktı. Bu artışlar tüketiciyi caydırdı. Şuanda acenteler olarak ciddi anlamda müşteri kaybımız oldu. Satışlarımız yüzde 60 civarında düştü' dedi.

İNSANLAR DAHA DÜŞÜK MALİYETLİ ORGANİZASYONLARA KATILIM SAĞLIYOR

Seyahat acenteleri daha çok günü birlik ve düşük maliyetli organizasyonlara yöneldiğini belirten Kılınç, 'Seyahat acenteleri daha çok günü birlik ve düşük maliyetli organizasyonlara yöneldi. İnsanlar daha düşük maliyetli organizasyonlara katılım sağlıyor. Fiyatlardan dolayı geçen seneki gibi daha konforlu ve lüks yerleri tercih edemiyor' dedi.

DÖVİZ KURUNDAKİ DALGALANMA SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

Döviz kurundaki dalgalanmanın sektörü etkilediğini belirten Kılınç, 'Döviz kurundaki dalgalanma bizi etkiliyor. Döviz kurundaki dalgalanma sektörde belirsizliğe yol açıyor. Bu belirsizlik de fiyatların sürekli dalgalanmasına neden oluyor. Otellerin satın alımları, transferleri, yakıt alımları bunların hepsi bir pakettir. Bu paketin içerisine girdiği zaman fiyatlar artış sağlanıyor. Döviz kuru düştüğünde de fiyatlar düşmediği için tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz. 2021 yılı bir nebze güzel geçti. Turizm sektörü biraz hareketli geçti ama 2022 yılında turizm sezonunun bu kadar güzel geçeceğini düşünmüyoruz' dedi.

BAHRİ UÇAR