Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası'nın gelinen noktada formaliteye dönüştüğünü belirten BES Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek, '1990'lı yıllar itibariyle reform adı altında gündeme getirilen yasalarla temel bir hak olan sosyal güvenliğin adım adım tasfiyesini yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz' dedi. SGK haftasını kutlama olarak değil mücadele haftası olarak gördüklerini belirten Çiçek, 'BES olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sosyal güvenlik haftasını kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz, emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz' dedi.

BES, SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI NEDENİYLE AÇIKLAMA YAPTI

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Gaziantep Şubesi, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirildi. Şube binasında yapılan basın açıklamasını Büro Emekçileri Sendikası (BES) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek yaptı.

SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI FORMALİTEYE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası'nın gelinen noktada formaliteye dönüştüğünü belirten Büro Emekçileri Sendikası (BES) Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek, 'Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana her yıl 16 Mayısı kapsayan hafta 'Sosyal Güvenlik Haftası' olarak kutlanırken haftanın amacı sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak ifade ediliyor. Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan sosyal güvenlik haftası gelinen noktada formaliteye dönüşmüş, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmiyor' dedi.

SOSYAL GÜVENLİK ADIM ADIM TASFİYE EDİLİYOR

Sosyal güvenliğin adım adım tasfiye edildiğini ifade eden Çiçek, 'Anayasamızın 2. maddesinde sosyal devlet ilkesi, 60. maddesinde ise sosyal güvenlik hakkı tanımlanmıştır. Sosyal güvenliğin en temel tanımı toplumu hastalık, meslek hastalığı, işsizlik ve yaşlılık gibi sosyal ve ekonomik risklere karşı koruma altına alan bir sistemler bütünü olarak ifade edilirken, sosyal güvenlik sisteminin iki temel unsuru ise sağlık ve emeklilik hizmetleri olarak kabul ediliyor. 1990'lı yıllar itibariyle reform adı altında gündeme getirilen yasalarla temel bir hak olan sosyal güvenliğin adım adım tasfiyesini yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Asgari ücretin 1/3 gelire sahip olanın sağlık giderleri için GSS primi ödemek zorunda olduğu, muayene ve ilaç katkı paylarının miktarının her geçen gün arttığı sağlık hizmetlerinden yurttaşlarımızın parası kadar yararlandığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor' dedi.

KAMUSAL EMEKLİLİĞİN TASFİYE EDİLDİĞİ KOŞULLARDA SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLANIYOR

Kamusal emekliliğin tasfiye edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftasının kutlandığını belirten Çiçek, 'Yine sözde reformların yarattığı sayıları milyonları bulan emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun kanayan yarası haline geldi. 20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı. Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi, 2008 yılı sonrası işe başlayanlar için mezarda emeklilik az gibi, çalıştığı süre arttıkça emekli maaşı bağlanma oranının düştüğü bir ucube sistem dayatıldı. Kamusal emekliliğin tasfiye edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor' dedi.

İŞSİZLİK FONUNUN SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİ KOŞULLARDA SGK HAFTASI KUTLANIYOR

İşsizlik fonunun sermayeye peşkeş çekildiği koşullarda SGK haftasının kutlanmasına kamu emekçilerinin tepki gösterdiğini belirten Çiçek, 'İşsizlik fonunda toplanan paranın işçilerden çok patronlar için kullanıldığı, Türkiye İş Kurumu'nun siyasi iktidar tarafından arpalık olarak kullanıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Milyonlarca kadının emeğinin sömürüldüğü, merdiven altı atölyelerde kayıtsız, güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiği, ev içi emeğin yok sayıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Katıldığı bir televizyon programında sığınmacı Suriyelileri kastederek 'onları gönderirsek en fazla patronlar üzülür' diyerek, bir yandan kayıt dışı çalışmayı meşrulaştırmış, bir yandan da sığınmacılar konusundaki sahiplenmenin insani olmadığını gösterdiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Pahalı konut alanlara vatandaşlığın promosyon olarak verildiği, son olarak da 500 bin dolar Bireysel Emeklilik Sistemine yatırıp 3 yıl çıkmayanlara vatandaşlık verileceğine ilişkin bir düzenleme yapılacağının ifade edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Genelde kamu emekçilerini özelde SGK Emekçilerini %5'lik zamma mahkûm eden, en düşük SGK Emekçisinin maaşının Nisan ayı açlık sınırının altında bırakılmasına neden olan sözleşmelere imza atan, SGK Emekçilerinin taleplerinin hiç birini Toplu Sözleşme sürecinde gündeme bile getirmeyen, SGK yönetiminde kamu emekçilerini temsilen Memur Sen temsilcisinin yer aldığı, SGK Emekçilerinin hak kayıplarında bire bir sorumluluğu olan Memur Sen'in eylem kararları aldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor' dedi.

SGK HAFTASINI KUTLAMA OLARAK DEĞİL MÜCADELE HAFTASI OLARAK GÖRÜYORUZ

SGK haftasını kutlama olarak değil mücadele haftası olarak gördüklerini belirten Çiçek, 'Büro Emekçileri Sendikası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sosyal güvenlik haftasını kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz, emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz' dedi.

SGK EMEKÇİLERİ SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINI KUTLAMIYOR

SGK Emekçilerinin hakları için mücadele verdiğini belirten Çiçek, 'Döner sermaye, ikramiye, fazla mesai ücretleri 2012 yılından bu yana gasp edilen hakları ile ilgili aksi yönde Anayasa Mahkemesi kararı olduğu halde uygulanmayan SGK Emekçileri Sosyal Güvenlik Haftasını kutlamıyor. Kamu Emekçileri arasında neredeyse en düşük maaşa mahkûm edilen, sözleşmeli çalışanların kadro talebinin yok sayıldığı, mesleki birikimlerinin görülmediği, dışarıdan uzman kadrolar istihdam edilirken kurumda çalışanlara diğer kurumlarda olduğu gibi bu imkanın tanınmadığı koşullarda SGK Emekçileri Sendikamızın çağrısı yönünde yaptığımız eylem ve etkinliklere katılarak hakları için mücadele ediyor' dedi.

SGK EMEKÇİLERİNİN İNSANCA YAŞAM TALEPLERİ İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

SGK Emekçilerinin insanca yaşam talepleri için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Çiçek, 'Bizim de Sosyal Güvenlik Haftasını kutlayacağımız günler gelecek, kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkını kazandığımızda, SGK Emekçilerinin talepleri gerçekleştiğinde, SGK'nın demokratik bir işleyişe kavuştuğu koşullarda tüm emekçilerle birlikte Sendikamız da SGK haftasını kutlayacak. Dini imanı para olan bir anlayışı reddediyor, bireysel çıkarı değil toplumsal dayanışmayı esas alan bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemi için mücadelenin yanı sıra SGK Emekçilerinin insanca yaşam talepleri için mücadelemizi yükselterek sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR