Gaziantep'te yaşam mücadelesi veren Suriyeli aile, görme engelli kızı için kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Suriye'nin Halep şehrinde yaşayan ve ülkelerindeki olaylardan kaçarak 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan 6 çocuklu Hasan Ali ve Rafie El-İsa çiftinin 16 yaşındaki Beyen El-İsa isimli kız çocukları, görme engelli olarak dünyaya geldi. Engeli nedeniyle çevrelerinde olup bitene tepki veremeyen genç kız, annesinin yardımı olmadan hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor.

Kızının bu durumu karşısında çok çaresiz kaldığını belirten anne Rafie El-İsa, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kızı için kendilerine uzanacak bir yardım eli beklediğini belirtti.

Doğuştan görme engelli olan ve durumu ise her geçen gün kötüleşen kızının en azından sağ gözünün görebilmesi için kornea nakli olması gerektiğini belirten anne Rafie El-İsa, yetkililere ve hayırseverlere seslenerek, kızının ömür boyu kör kalmasını istemediğini söyledi.

"Kızımın gözü neredeyse dışarı çıkacak"

Kızının bir an önce kornea nakli olması gerektiğini belirten anne Rafie, "Kızım görme engelli olarak dünyaya geldi. Suriye'de onu tedavi ettirmek için elimizden geleni yaptık. Ama doktorlar şu an yaşı küçük olduğu için en azından 15 yaşına kadar beklememiz gerektiğini söylediler. Şu an ise kızımın gözü neredeyse dışarı çıkacak. Biz 2 yıl önce Suriye'de neyimiz varsa bırakıp geldik. Durumumuz da olmadığı için Türkiye'de hastaneye götürdük. Burada biraz tedavi ettiler. Ama durumu kötü olduğu için ameliyat olması gerektiğini söylediler. O da ancak özel hastanelerde oluyormuş. Bizim de özel hastaneye gidecek gücümüz yoktur." dedi.

Çocuğunu tedavi için Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesine götürdüğünü ve çocuğu için gerekli olan kontrollerinin burada yapıldığını, ancak görme yetisini kaybettiğinden dolayı kornea nakli gerektiğini belirten anne Rafie, "Ben de kızımın artık görmesini istiyorum. Kızım doğduğundan beri ona hep ben bakıyorum. Çünkü kendisi görmediği için çok üzülüyor. Bu şekilde hep benim yanı başımda oturuyor. Çocuğumun gözlerini açılması için sürekli dua ediyorum. Benim çocuğumun da diğer çocuklar gibi hayatını mutlu olarak sürdürmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kızını sürekli hastanelere götürdüğünü ve kör kalmaması için hep çabaladığını ifade eden anne Rafie, şöyle konuştu: "Kızımın gözü, doğduğundan beri bu şekilde. İki gözü de görmüyor. Hem Suriye'de hem de Türkiye'de kızımı doktorlara çok götürdüm. Sürekli hastaneleri gezdim. Yıllardır kızım için çabalıyorum. Ama bir türlü bir sonuç alamıyorum. Her şey maddiyata dayanıyor. Kendi ülkemizde olsaydık belki bir çaresini bulur kızımı ameliyat ederdim. Şu an nakil için sıra bekliyoruz. Sıra ne zaman gelir Allah bilir. Allah'tan ümit kesilmez. Gücüm yetmiyor. İnşallah sesimiz duyulur ve bize bir yardım eli uzatılır."

"Kızımın normal insanlar gibi yaşamasını istiyorum"

Kızının tedavisi için maddi durumlarının olmadığını ve bu sıkıntıdan dolayı da kızını tedavi edemediğini belirten anne Rafie, "Allah rızası için bize yardım etsinler. Kızımın görmesini istiyorum. Ben de kızımın normal insanlar gibi yaşamasını istiyorum. Bunun için gerek hayırseverler gerekse Türkiye devletinden bir yardım bekliyorum. Çocuğum çok acı çekiyor ve gerçekten zor durumda. Bizi kabul edecek hastaneye çok müteşekkir olacağız. Allah'tan ümidimizi kesmedik." diye konuştu.

Gözlerinin görmesi için ameliyat olmak istediğini belirten Beyen El-İsa da "Ben de diğer arkadaşlarım gibi görmek istiyorum. Bunun için de ameliyat olursam gözlerim inşallah görecek. Bunun için de bana yardımcı olurlarsa onlara dua edeceğim." dedi. 

İLKHA