Sütte yapılan zamdan memnun olduklarını belirten Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, son bir yılda artan yem maliyetlerine karşın Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatlarına yapılan zammın hayvan üreticilerine nefes aldırdığını belirtti. Yeni süt zammının dişi hayvan kesimini de bir nebze olsa engelleyeceğini belirten Türkman, 'Yem maliyetleri son 1 yılda yüzde 100 arttı. Maliyetler üreticinin üzerinde büyük bir sıkıntı. Süte yapılan bu zam üreticiye nefes oldu' dedi.

ÇİĞ SÜT FİYATINA YÜZDE 47 ZAM YAPILDI

Ulusal Süt Konseyi, artan maliyetler sebebiyle tavsiye edilen çiğ süt satış fiyatını 3.20 TL/litreden 4.70 TL/litreye yükseltti. Böylece satış fiyatına yüzde 47 zam gelmiş oldu. Yeni fiyat 8 Aralık'tan itibaren geçerli olacak.

Konsey'in sitesinde yer alan açıklamada "Çiğ süt üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 29.11.2021 tarihinde toplanmıştır. Bu kapsamda 08 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4.70 TL/litre olarak belirlenmiştir." denildi.

SÜT ZAMMI ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunun 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirlemesi üreticiyi memnun etti.

SÜT ZAMMI HAYVAN ÜRETİCİLERİNE NEFES ALDIRDI

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, son bir yılda artan yem maliyetlerine karşın Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatlarına yapılan zammın hayvan üreticilerine nefes aldırdığını belirtti.

YEM MALİYETLERİ SON 1 YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Yem fiyatlarının üreticilerin en yüksek girdi maliyetleri arasında yer aldığına dikkat çeken Türkman, son bir yılda yem fiyatlarının yüzde 100 arttığını belirterek, 'Biz isteriz ki süt fiyatları artmasın, insanların alım gücü hiç düşmesin ve herkes temel gıda maddelerinden olan süt ve süt ürünlerine ulaşabilsin ancak bugün özellikle yem maliyetleri son 1 yılda yüzde 100 arttı. Normalde üretici 1 litre süt sattığında 1.5 kg yem alması gerekirken 1 litre süt sattığında 800 gram yem alabiliyor. Bugün yemin torbası 210 TL olmuş. 225-230 liraya çıkacağı konuşuluyor. Dolaysıyla üreticiler hayvanın ihtiyacı olan yemi dahi alamıyordu. Vatandaşlar yem alamadığı zaman dişi hayvanlarını kesime gönderiyordu. Dişi hayvan kesimi demek ülkenin hayvancılığının geleceğini bitirmek demek. Çünkü dişi hayvanı kestiğimiz zaman üretim azalacak ve ileride kesilecek kuzu ve dana bulamayacağız demek. Dolaysıyla sütün fiyatının yükseltilmesi lazımdı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez bankasının birkaç gün önce yapmış olduğu toplantıda süt fiyatı piyasada serbest bırakma kararı alındı ve bu karar neticesinde Ulusal Süt Konseyi toplanarak 8 Aralıktan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını belirtildi ve belirtilen fiyat da 4 lira 70 kuruş artı 20 kuruş da süt desteklemesi. Tabi bu süt yağ oranı en az 3.6 olacak ve 3.2 protein içeren ve soğutulmuş süt olacak. Yani toplama sütler ve sıcak sütler için geçerli değil. Dolaysıyla daha önce hükümetin kontrolünde olan süt fiyatları bundan sonra Ulusal Süt Konseyi kontrolünde olacak. Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarını piyasa şartlarına göre belirleyecek' ifadelerini kullandı.

SÜT ZAMMI DİŞİ HAYVAN KESİMİNİ BİR NEBZE ENGELLEYECEK

Yeni süt zammının dişi hayvan kesimini bir nebze de olsa engelleyeceğini belirten Türkman, 'Süt fiyatları birden yüzde 47 artmış olabilir ama yem fiyatlarına baktığımızda bu fiyat da üreticiyi tatmin etmiyor. Sadece olayın bu tarafına bakmamak lazım. Özellikle temel gıda besin maddesi olan süt ve süt ürünleri için tüketici tarafına da bakmak lazım. Gerçekten vatandaşların alım gücü çok düştü. Biz isteriz ki yem fiyatları artmasın ve süt fiyatları da hiç artmasın ama geldiğimiz noktada süte yapılan bu zaman hayvan üreticilerine en azından bir nefes aldırdı. 1 litre süt satan üretici 800 gram yem yerine 1.2 kilogram yem alabilecek. Bu da geçici de olsa hayvan üreticilerini rahatlatır ve dişi hayvan kesimini bir nebze engeller' dedi.

ULUSAL SÜT KONSEYİ SÜT FİYATLARINA MÜDAHALE EDECEK

Bundan sonraki süreçte Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarına müdahale edeceğini ifade eden Türkman, 'Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankasının birkaç gün önce yapmış olduğu toplantıda süt fiyatı piyasada serbest bırakıldı. Artık süt fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi piyasa şartlarına göre belirleyecek. Örneğin 20 gün sonra yem fiyatlarında aşırı bir artış varsa Ulusal Süt Konseyi toplanacak ve piyasa şartlarına göre süt fiyatlarını yeniden revize edilecek. Bu şekilde hayvan üreticileri korunmaya çalışılıyor ve süt fiyatları büyük süt sanayicilerin de eline bırakılmamış oluyor. Ulusal Süt Konseyi, süt üretenler adına maliyetleri göz önüne alıp piyasaya müdahale edecek' dedi.

BİRLİK OLARAK OCAK AYINDA YENİ SÜT FİYATI BELİRLEYECEĞİZ

Birlik olarak ocak ayında yeni süt fiyatı belirleyeceklerini belirten Türkman, 'Birlik olarak 2022 yılı için şuanda belirlediğimiz bir fiyat yon ancak 2022 yılının basında oturacağız ve o günkü maliyetleri göz ününde bulundurarak keçi sütünü belirleyeceğiz. Aynı zaman da birlik olarak inek sütü de alıyoruz ama toplama ve sıcak süt alıyoruz. Dolaysıyla biz de Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı 4.70 lira bandına yakın bir fiyat belirleyip o fiyattan süt almaya devam edeceğiz' dedi.

SÜTE YAPILAN ZAM ÜRETİCİYE NEFES OLDU

Süte yapılan zammın üreticiye nefes olduğunu belirten Türkman, 'Maliyetler üreticinin üzerinde büyük bir sıkıntı. Süte yapılan bu zam üreticiye nefes oldu. Çünkü dişi hayvan kesimi ülkenin hayvancılığına vurulan en büyük darbeydi. Şuanda bunun önüne bir nebze de olsa geçildi. Dişi hayvan kesilmeyecek, üretim devam edecek çünkü hayvan olmaması demek bugün 5 liraya bulamadığımız sütü yarın paramız da olsa 10 liraya alamayacağımız demektir. Bunun önü kesildi ve üretici bir nefes aldı ama halen istenilen seviyede değil' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR