Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Şahinbey ve Oğuzeli İlçeleri'ndeki çoğu çiftçinin bu sorunu yaşadığını ve çözüm için yetkili kurumlara başvurulmasına karşın bakanlık ödeneği olmadığı için taşların temizlenemediğini söyledi. Başkan Çolak, "Bakanlığın acil olarak ödenek çıkarıp çiftçinin tarlasının içinde kalan büyük taş yığınlarının temizlenmesi gerekiyor. Bu gerekçe ile çiftçi mağdur edilemez. Çifti şu an tarlasını ekip biçemiyor. Bu durum da ürün kaybını beraberinde getiriyor" dedi.

2010 yılında bakanlık kararı ile çıkarılan arazi toplulaştırma kanunu kapsamında Gaziantep'in Şahinbey ve Oğuzeli ilçelerindeki tarlaların sınırları yeniden belirlendi. Karar öncesinde tarlalar arasında sınır olarak belirlenen taş yığınları yeni sınırların çizilmesi ile çiftçinin tarlasının içinde kaldı. Tarlasının içinde kalan büyük taş yığınları dolayısıyla tarlasının bir kısmını ekip biçemeyen çiftçi ise devlet eliyle tarlalardaki bu taşların temizlenmesini istiyor. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçinin bu sorununun çözülmesi için 202'nci Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile gerekli görüşmeleri yapmasına rağmen müdürlüğe ödenek olmadığı için taşların temizlenemediği bildirildi. Başkan Çolak, çiftçilerin mağduriyetlerini dile getirerek bakanlığın acil olarak yetkili kurumlara ödenek çıkararak tarlaların sınır taşlarından temizlenerek ürün kaybının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

'ÇİFTÇİLERİMİZ TARLASININ İÇİNDE KALAN SINIR TAŞ YIĞINLARININ KALDIRILMASINI BEKLİYOR'

Başkan Çolak, arazi toplulaştırma çalışmalarının on yıldır devam ettiğini ve toplulaştırma projesinin tamamlanmasına rağmen çiftçilerin arazilerinin içinde kalan eski sınır taşlarının temizlenmediğini söyledi.

Çiftçinin sınır taşları temizlenmediği için tarlalarının bir kısmını ekemediğini ve bu durumun da çiftçi mağduriyetlerini beraberinde getirdiğini açıklayan Çolak, "2010 yılından bu yana Şahinbey ve Oğuzeli İlçelerinin köylerinde arazi toplulaştırma projeleri vardı. 10 yıldır bu çalışma devam ediyor. Bu zaman içinde tarlalardaki sınır taşlarının kaldırılacağı söylendi. Sınırlarda kayma yaşandığı için daha önce tarlalar arasındaki sınır olan taş yığınları şimdi tarlaların ortasında kaldı. Bunların tamamının kaldırılacağı söylendi. Bir kısım tarlalardan bu taş yığınları kaldırıldı. Bir kısmı ise Taşeron firmadan kaynaklı birtakım sorunlar nedeniyle toplanmadı çiftçimiz mağdur edildi. Çiftçi şimdi bakanlıktan bu sorunun çözülmesi için destek bekliyor" ifadelerinde bulundu.

'ÇİFTÇİ TAPUSUNU ALACAK AMA TARLASININ İÇİ SINIR TAŞLARI İLE DOLU'

Başkan Çolak, arazi toplulaştırmalarının bittiğini ve çoğu çiftçinin tapusunu almasına rağmen tarlalarının içinde büyük taş yığınlarının kaldığını ve bu taş yığınlarının çiftçi gücüyle temizlenmesinin imkansız olduğunu dile getirdi.

Sınırların yeniden belirlenmesi ile çoğu tarlaların içinden birkaç tane sınır taşları kaldığını ve bu durumun da çiftçi mağduriyetlerini beraberinde getirdiğini açıklayan Çolak, "Şimdi toplulaştırma bitti birçok çiftçinin tapuları da çıktı. Bununla birlikte çiftçinin tarlasının sınırları değişmesine rağmen tapusunu almasına rağmen tarlalarının ortasında taş yığınları var. Bu taşlar küçük taşlar değil. Çiftçi kendi gücüyle asla bu taşları temizleyemez. Çünkü buraya zamanında bu taşlar yine iş makineleri ile doldurulmuş. Zamanında sınır taşlarıydı şimdi tarlaların ortasında kaldı. Bu yüzden çiftçi tarlasını ekip biçmekte sorun yaşıyor. Tarlasına motor giremiyor. Ya da tarlanın o kısımlarını ekip biçemiyor. Bu da ürün kaybını beraberinde getiriyor. Bu taşların biran önce devlet eliyle kaldırılması gerekiyor" dedi.

'YETKİLİ KURUM TAŞLARIN KALDIRILMASI İÇİN ÖDENEK OLMADIĞINI SÖYLÜYOR'

Çolak, 202'nci Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile konunun görüşüldüğünü ancak çiftçilerin tarlasının içinde kalan sınır taşlarının temizlenmesi için müdürlüklere ödenek alınamadığı açıklamasını aldıklarını söyledi.

Ödenek çıkmıyor diye çiftçinin tarlasının bir kısmını ekip biçemediğini ve bu durumun da üretim kaybını beraberinde getirdiğini belirten Başkan Çolak, "Çiftçinin bu sorununu yetkili kurumlarla görüştüğümüzde kaldırmayacağız demiyorlar. Ödenek yok deniliyor. Ödenek olmadığı için çiftçi tarlasının bir kısmını ekmesin mi? Bazı parsellerin içinden üç dört yerden sınır taşları geçiyor. Bu tarlalarda çiftçi nasıl ürün yetiştirsin? Yine bu taş yığınlarının içinde fareler besleniyor çiftçinin ektiği ürüne de yine zarar veriyor. Bu taşların acilen kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.