Bu yıl ilk kez Gaziantep'te düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST 2020) katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarışmaya katılan takımların stantlarını gezdikten sonra “TEKNOFEST 2020 Ödül Töreni”nde konuştu.

 TEKNOFEST'E 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 100 bin yarışmacının başvurduğunu belirten Erdoğan, teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini aldığını vurguladı.

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için var gücüyle çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Gençlerimiz de 2073 hedefleri ile bu tohumları ulu çınarlara dönüştürecektir. Buna karşılık ülkemizde bazılarının milli teknoloji hamlemizi küçümsediğini, hatta yok etmeye kararlı olduğunu teessürle takip ediyoruz. Türkiye’nin teknolojisini boş sloganlarla zarar uğratmak isteyenlere verdiğimiz cevap buradadır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, “TEKNOFEST 2020 ÖDÜL TÖRENİ”NE KATILDI

Bu yıl ilk kez Gaziantep'te düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST 2020) katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarışmaya katılan takımların stantlarını gezdikten sonra “TEKNOFEST 2020 Ödül Töreni”nde konuştu.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleşen Teknofest ödül törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma Bakanı Adil Karaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları ve kent protokolü katıldı.

GAZİANTEP’E DE TEKNOFEST’E EV SAHİPLİĞİ YAPTIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bu yıl ilk kez Gaziantep'te düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST 2020) katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarışmaya katılan takımların stantlarını gezdikten sonra “TEKNOFEST 2020 Ödül Töreni”nde konuştu. “TEKNOFEST 2020 Ödül Töreni”nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Teknofest heyecanına korona virüs salgının bile engel olamadığını belirterek, “Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizi bu güzel etkinlikle buluşturan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Gaziantep’e de Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne ev sahipliği yaptıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. İlk iki TEKNOFEST bu alana ilgi duyan gençlerimiz yanında çocuklarıyla beraber ailelerden oluşan milyonlarla İstanbul'da yapılmıştı. İstanbul'da alevlenen teknoloji heyecanı dalga dalga tüm Anadolu kuşattı ve neredeyse tüm illerimizden TEKNOFEST’e ev sahipliği yapma talebi geldi. Bunun üzerine tek rakamlı yıllarda İstanbul’da çift rakamlı yıllarda ise diğer şehirlerimizden birisinde yapılmasına karar verildi.

TEKNOFEST’in Anadolu’daki ilk durağı da ülkemizin insani ve ekonomik tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran Gaziantep oldu. Biz de teknoloji güneşi doğudan yükseliyor temasıyla Gaziantep'ten yükselen heyecana ortak olmak istedik. Öncelikle tüm alanlarda dereceye giren takımları ve yarışmacıları gönülden tebrik ediyorum, başarıların devamını diyorum.

Salgın nedeniyle bu festival alışık olduğumuz kalabalıklar yerine daha sınırlı sayıda katılımla gerçekleşti. Ancak bu durum Teknofest heyecanının ülkemizi ve gençlerimizi sarmasına engel teşkil etmedi.  Şu karşımdaki manzara sizlerin azminin ve kararlılığını hiçbir virüsün, hiçbir tehdidin durduramayacağını gösteriyor” dedi.

TEKNOFEST'E 100 BİN YARIŞMACI BAŞVURDU

TEKNOFEST'E 100 bin yarışmacının başvurduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST'e bu sene 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 20 binin üzerinde takım ve 100 bin yarışmacı başvurusu yapıldı. Festivalin paydaş sayısının 14'ten 63'e yükselmesi bu heyecanın ülkemizdeki her kesimi sardığının ispatıdır. Gençlerimize duyulan güvenin ifadesi olan bu tablo bize özgün fikirler geliştiren, üreten, azmeden herkesin gereken mecrayı bulabileceği gösteriyor. Esasen bu Türkiye’nin son 18 yıldaki hikayesinin de bir özetidir. Uzun bir ihmal edilmiş dönemin ardından batısından doğusuna güneyinden kuzeyine ülkemizin her kesimini kalkındırmak isteyen herkes aradığı fırsatı buldu.

Teknofest de bu hizmeti kendi alanında yapıyor. Edirne’de Ahmet Çelebi’nin izinden gidip, kabiliyetini ortaya koyabileceği yer burasıdır. Şırnak’ta Cezeri’nin birikimini yaşatma hayali kuran evladımızın robotik alanda becerilerini geliştireceği yer burasıdır. Trabzon’da Hezarfan Ahmet Çelebi’nin havacılıktaki hayalini gerçekleştirmek isteyen evladımızın yeri burasıdır. Amerika’daki yarışmada başarılı olup yaptıkları uydu Aralık ayında uzaya fırlatılacak olan takım T3 Vakfının desteklediği takımlardan biriydi. 

İnsansız su altı sistemleri yarışmasında ipi göğüsleyen TEKNOFEST ekibi şimdi uluslararası alanda rekabet edecek özgün sistemler gelişiyor. İki defa roket takımı birinciliği kazanan gençlerimiz bu başarılarını girişime dönüştürmeye hazırlanıyor. Yapay zeka girişimi kuran gençlerimiz, TEKNOFEST'in lise seviyesi birincileriydi.

Yapay zekadan siber güvenliğe kadar her alanda çığır açacak yenilikler işte burada tohumlanacak. Yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere teknolojinin her alanında benzer başarılar kazanılmaması için hiçbir sebebi yoktur. Daha düne kadar insanlı veya insansız hava araçları alanında esamesi okunmayan bir ülke durumundaydık. Bugün ise yaptığı işe inanan gece gündüz çalışarak hedeflerine yönelen bir avuç insan sayesinde aynı alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdik. İnşallah benzer başarıyı otomobilde ve uçan arabalarda yakalayacağız” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’Yİ 2023 HEDEFLERİNE ULAŞTIRMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için var gücüyle çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gençlerimiz de 2073 hedefleri ile bu tohumları ulu çınarlara dönüştürecektir. Buna karşılık ülkemizde bazılarının milli teknoloji hamlemizi küçümsediğini, hatta yok etmeye kararlı olduğunu teessürle takip ediyoruz. Teknolojinin hızına yetişmek artık bir mecburiyet halini almıştır. Bu teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirmenin de zorunlu olduğunu görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı’nın bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz dijital dönüşüm ofisi olmak üzere pek çok yapıyı bu amaçla kurduk ve dönüştürdük. Teknoloji devrimini gençlerimizle birlikte yürütme çabamız ise bu dönüşümü enerjik bir şekilde hayata geçirme amacımızın bir kaynağıdır. Sizler hayallerinizde ısrarcı olursanız geleceğin teknolojilerinin 'Türk malı' damgasıyla tasarlanıp üretileceğine inanıyorum. Türkiye’nin teknolojisi boş sloganlarla zarar uğratmak isteyenlere verdiğimiz cevap buradadır.

Bugüne kadar gençlerimiz onlara güvendiğimiz hiçbir konuda bizi mahcup etmedi. İnşallah bundan sonra da sizler başarılarınızla bizleri gururlandırmayı sürdüreceksiniz. Sevgili gençler, bizim medeniyetimiz insan medeniyetidir. İlim medeniyetidir, irfan medeniyetidir, hikmet medeniyetidir. Bu kavramların ifade ettiği ruhtan korktuğumuz dönemlerde teknoloji başta olmak üzere her alanda geriledik. Dikkatinizi çekmiştir, sık sık maziden atiye köprü kurmak ifadesini kullanıyorum. Bu öylesine söylenen bir cümle değildir.

Geçmişini bilmeyen bugün nerede durduğunu ve gelecekte nereye yönelmesi gerektiğini de bilemez. Mesela İslam Bilim ve Teknoloji tarihini bilmeyen, müzesini gezmemiş hiç kimse bizim şu anda yapmaya çalıştığımız işlerin ilhamını nereden aldığımızı anlayamaz. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın havacılıktaki gayretleri ve akıbetlerini bilmeyenlere, bugünkü çabamızın amacını anlatamayız. Kendi topumuzu, tankımızı, silahımızı üretmenin manasını çözemez.

İnsan olarak kendimizi tanımadan tüm maddi unsurları ile dünyanın da evrenin de incelenmesi ile elde edilen bilginin de sırrına vakıf olamayız. Kardeşlerim, bilim araştırmadır. Araştırma kavramının da tam tercümesi yeniden keşfetmektir. Bu gerçek bize araştırmanın ve geliştirmenin sınırının bulunmadığını ifade eder. Teknolojiye gönül veren gençlerimiz bu geniş alanın neresinden ilerlerse ilerlesinler önleri ve ufukları açıktır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN ÜRETEN GENÇLERE İHTİYACI VAR

Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için tasarlayan, üreten, geliştiren somut neticelere ulaşan başarılı gençlere, başarılı insanlara ihtiyacı olduğunu ifade eden  Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST'te yarışmalar bu yıl 21 farklı alanda düzenlendi. Belki ilerde bu sayı çok daha fazla artacaktır. Çünkü teknoloji dediğimiz alan giderek genişleyen, daha alt dallara ve onun bölümlerine ayrılan devasa bir dünyadır. Şairin dediği gibi, “Hep denedin, yenildin.

Olsun hep dene, hep yenil. Daha iyi yenil” Bu azmin ve çalışmanın sonucu mutlaka başarıya ve zafere çıkar. Hayat dolu dikenli, inişli çıkışlı yolda engellere takılır kalırsanız hem kendinize hem de bu millete haksızlık yapmış olursunuz. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için tasarlayan, üreten, geliştiren somut neticelere ulaşan başarılı gençlere, başarılı insanlara ihtiyacı var. Daha açık bir ifadeyle; Türkiye'nin size, gayretlerinize, çabalarına, enerjinize, vizyonunuza ihtiyacı var. Ecdadımız onca fedakarlığı sizlerin başarısı için yapmıştır.

Bu bağlamda her birinizden eğitiminize, çalışmalarınıza, geleceğinize dört elle sarılmanızı istiyorum. Standları gezerken ilköğretimdeki yavrularımızı gördüm, üniversitedeki gençlerimizi gördüm. Ürettikleri füzeleri gördüm. Şu andaki menzillerin ötesine ulaşacaklarına inanıyorum. Rabbim yardımcıları olsun. Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır. Biz kurduğumuz güçlü altyapı ile sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Her şeyin ideal olduğunu da söyleyecek durumda değiliz, ama destek olmakta da kararlıyız.

Eksikler varsa tamamlarız, hatalar varsa düzeltiriz, engeller varsa kaldırırız. Yeter ki siz hayallerinizi gerçekleştirmek için mücadele etmekten, gayret göstermekten vazgeçmeyin. İçinizde kendi şehrinden başlayıp, tüm dünyaya uzanacak başarı ile adını altın harflerle yazdıracak nice yıldızlar çıkacaklar inanıyorum. Bu vesile ile TEKNOFEST yarışmalarında dereceye giren herkese, TEKNOFEST’in bugünlere gelmesinde katkısı olanlar da şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. BAHRİ UÇAR