Yılmaz, 'Tüketici Hakları Derneği olarak bu ve buna benzer afetlerin önlenebilmesi için somut ve net bir önerimiz var. Gaziantep'te belediyelerin sahip oldukları araç sayıları ve personel sayıları sınırlı. Belediyelere, bunun gibi afet olaylarında iş makinalarına sahip vatandaşlarla gerektiğinde kullanılmak üzere bir hizmet alım sözleşmesi imzalamalarını öneriyoruz. Bu büyük bir çalışma gerektiriyor ama belediyeler bunu yaptıkları zaman bunun gibi afetleri bir daha yaşamayız' dedi.

GAZİANTEP'TE KAR YAĞIŞININ BİLANÇOSU AĞIR OLDU

Yoğun kar yağışı nedeniyle 18 Ocak Salı günü hayatın durma noktasına geldiği Gaziantep'te bilanço ağır oldu. Yolların kapandığı, çatıların çöktüğü, ahırların çöktüğü, ağaçların devrildiği kentte, kar nedeniyle yollarda kalan toplam 6 bin 902 araçtaki 13 bin 372 kişi kurtarılırken, çöken 96 ahırın enkazında kalan toplam 204 hayvan telef oldu. Yaraların sarılmaya başlandığı kentte, kar yağışının bir hafta boyunca süreceği tahmin ediliyor.

BU BİR AFETTİ AMA ÖNLENEBİLİRDİ

Yoğun kar yağışının bir afette dönüştüğünü belirten Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'Bu bir afet miydi? Evet bu bir afetti. Bu olağanüstü bir durumdu. Bu Gaziantep için beklenen, öngörülen ve alışılmış bir durum değildi. 4-5 yılda bir yağan kar bir gecede yağdı ancak bu afat önlenebilir miydi. Evet kesinlikle önlenebilirdi. Bunun önlenebilir olduğunu da o gün hepimiz gördük. Kar yağışının olduğu gün sokaklarda çok az sayıda iş makinası gördük, çok az sayıda çalışan personel gördük. Ertesi gün sokaklarda yine çok az sayıda iş makinası ve personel vardı. Dolaysıyla burada çok ciddi bir koordinasyon eksikliği oldu ama bundan daha önemlisi belediyelerin çok ciddi bir iletişimsizliği var. Burada çok ciddi bir koordinasyon ve iletişim eksikliği olduğu çok açık. Ne doğru bir bilgilendirme yapıldı, ne sağlıklı bir bilgi akışı oldu. Belediyelerin bunu önlerine koyup üzerine kafa yorması gerekiyor' dedi.

THD'DEN BELEDİYELERE 'AFET' ÖNERİSİ

Kentteki belediyelere 'afet' önerisinde bulunan Yılmaz, 'Tüketici Hakları Derneği olarak bu ve buna benzer afetlerin önlenebilmesi için somut ve net bir önerimiz var. Gaziantep'te belediyelerin sahip oldukları araç sayıları ve personel sayıları sınırlı. Dolaysıyla bu ve buna benzer durumlar için her bir belediyenin hızlıca kendi görev alanları içerisinde vatandaşların elindeki iş makinalarının bir envanteri çıkarılması ve çıkarılacak bu envanteri doğrultusunda bu iş makinalarına sahip vatandaşlarla gerektiğinde kullanılmak üzere bir hizmet alım sözleşmesi imzalamalarını belediyelere öneriyoruz' dedi.

BELEDİYELER BUNU YAPTIĞINDA BUNUN GİBİ AFETLERİ BİR DAHA YAŞAMAYIZ

Belediyeler ile vatandaşlar arasında yapılmasını istediği hizmet alım sözleşmesinin detaylarını anlatan Yılmaz, 'Bu nasıl olacak? Her belediye kendi bölgesindeki iş makinalarının sahibi vatandaşlarla doğru ve bütün riskleri içeren bir sözleşme imzalayacak ve her iş makinasının görev alanı da bu sözleşmede yazılacak. Bu hizmet karşılığında ödenecek ücret de yazılacak. Afat durumunda o vatandaşın görev alanında olmadığı durumda da bir ceza ödemesi de sağlanacak. Dolaysıyla belediyelerimiz her insan kaynağı anlamında hem iş ekipmanları anlamında çok muazzam bir envantere sahip olacak. Bu büyük bir çalışma gerektiriyor ama belediyeler bunu yaptıkları zaman bunun gibi afetleri bir daha yaşamayız' dedi.

OKULLAR TATİL DİLMESEYDİ O GÜN BİR FELAKET YAŞANABİLİRDİ

'Kar yağısının olduğu gün okullar tatil dilmeseydi o gün bir felaket yaşanabilirdi' diyen Yılmaz, 'Eğer Gaziantep Valisi Davut Gül bir gün öncesinden okulları tatil etmeseydi o gün bir felaket olabilirdi. Bu anlamda belediye başkanlarımızın Sayın valimizden çok ders alması gerekiyor. Dolaysıyla belediyelerin burada çok büyük eksiklikleri olduğu ortada. Çok ciddi bir koordinasyon ve iletişim eksikliği olduğu ortada. Bunun çözümü de iş makinalarına sahip vatandaşlarla bir hizmet alım sözleşmesi imzalamasıdır' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR