Son dönemde toplumda şiddet ve şiddete eğilimin giderek artığına dikkat çeken THD Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'Toplumsal şiddet toplumun kanayan yarası haline geldi' dedi. Ülkenin en önemli birinci problemi ekonomi ise ikincisinin de toplumsal şiddet olduğunu belirten Yılmaz, 'Son dönemde artan toplumsal şiddetin temelinde yatan birinci sebep ekonomidir. Bir başka sebep bizi yöneten siyasilerin her gün ekranlarda birbirlerine bağırarak, hakaret ederek tartışmalarıdır' dedi. Toplumsal şiddet sorunun çözümüne yönelik acilen bir eylem planının oluşturulması gerektiğini belirten Yılmaz, 'İktidarın, muhalefetin, sivil toplum kuruluşların bu soruna çözüm bulması gerekiyor çünkü toplum elimizden kayıyor' dedi.

TOPLUMSAL ŞİDDET ARTIYOR!

Kadına şiddet, çocuğa şiddet, erkeğe şiddet, hayvana şiddet, kısacası her an, her yerde şiddet görüntülerine tanık oluyor ya da şiddet haberlerini duyuyoruz.

Hemen her gün gördüğümüz, duyduğumuz 'şiddet' haberleri hepimizin aklına 'şiddet toplumuna mı dönüşüyoruz?' sorusunu getiriyor. Yapılan bir çok araştırma özellikle son yıllarda cinnet, cinayet, istismar ve şiddet türevi yaşanan olayların sayısındaki artışa dikkat çekiyor.

SON YILLARDA TOPLUMDA ŞİDDET VE ŞİDDETE EĞİLİM GİDEREK ARTIYOR

Fiziksel ve psikolojik şiddet günümüzde giderek artan önemli toplumsal sorunlardan biri haline geldi. Kadın, erkek, çocuk hatta hayvanlar bile şiddet vakalarında hedef halinde.

Yaşamın her yerinde görülen ve gün geçtikçe sayıları artan şiddet olayları, pek çok şekilde karşımıza çıkabiliyor ve bireyin hem ruhsal hem de bedensel bütünlüğüne zarar veriyor.

TOPLUMSAL ŞİDDET KANAYAN YARA HALİNE GELDİ

Son dönemde toplumda şiddet ve şiddete eğilimin giderek artığına dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'Toplumsal şiddet toplumun kanayan yarası haline geldi. Ülke olarak birinci dereceden ele almamız gereken sorunla karşı karşıyayız. Çünkü artık toplumsal öfke dediğimiz kavram bir cinnet haline dönüştü. Sıradan münferit kavgalardan bahsetmiyoruz. Büyük bir infialden bahsediyoruz. Bu çok büyük ve tehlikeli bir problem. İnsanların trafikte yol vermeme gerekçesiyle birbirini bıçakladığı, öldürdüğü, sokakta yan baktın gerekçesiyle birbirini öldürdüğü, hastanede sıra beklerken birbiriyle kavga edildiği, istediği ilacı yazmadığı için doktoru öldürdüğü olaylarla her gün karşılaşıyoruz. Bu artık olayın çok ama çok ciddi bir noktaya geldiğini ve bunun için biran önce ülke ve millet olarak çözüm yollarını aramamız gerekiyor' dedi.

ARTAN TOPLUMSAL ŞİDDETİN BİRİNCİ SEBEBİ EKONOMİ

Son dönemde artan toplumsal şiddetin nedenlerine dikkat çeken Yılmaz, 'Neden bu kadar toplum öfkeli hale geldi. Birbirine karşı nasıl bu kadar acımasız, gaddar olabiliyor. Basit bir olaydan vahşet görüntülerini nasıl izleyebiliyoruz. Bunun sebeplerine araştırmamız lazım. Bunun birkaç sebebi var ve bunun temelinde yatan birinci sebep ekonomidir. Yani insanlar ekonomik sorunlarından dolayı içlerine attıkları sorunlar bir yerde patlıyor. Bazen hakketmeden zengin olan, belli noktalara gelen, insanlar da kendilerini paranın verdiği güçle bu eleştirdiğimiz davranışları yapmakta kendilerini haklı görüyorlar. Bir başka sebep bizi yöneten siyasilerin her gün ekranlarda birbirlerine bağırarak, hakaret ederek tartışmalarıdır. Toplum kendini yöneten insanları örnek alır kendine. Bir çocuk nasıl anne ve babasını örnek alıyorsa toplum da kendini yönetenleri örnek alıyor. Bu da bugün yasadığımız noktaya gelmemizin en büyük sebeplerinden birisi' dedi.

TOPLUMSAL ŞİDDETİN TEMELİNDE EĞİTİM YATIYOR

Son dönemde artan toplumsal şiddetin Gaziantep'te kendini daha fazla gösterdiğini belirten Yılmaz, 'Türkiye'nin her tarafından var ama Gaziantep'te daha fazla diyebiliriz çünkü coğrafya çok etkili. Yaşadığımız coğrafya insanların birbiriyle ilişkilerini çok derinden etkiliyor. Ekonomi ve eğitim de çok derinden etkiliyor. Yani eğitim düzeyinin yüksek olduğu yerlerde bu tür olayları çok az görürüz çünkü insanlar birbiriyle konuşarak çözebilecekleri sorunları niye kavga ederek, öldürerek çözsünler. Yani toplumsal şiddetin temelinde eğitim de yatıyor. Gaziantep'in eğitimdeki sıralaması malum. Kentin eğitimdeki sıralaması çok gerilerde ve 81 ilde 60'lı sıralarda. Gaziantep'in eğitimdeki durumu böyle olunca bunun çok can sıkıcı noktada olması da kaçınılmaz gözüküyor' ifadelerini kullandı.

TV'DEKİ PROGRAMLAR DA TOPLUMSAL ŞİDDETİ ARTTIRIYOR

TV'lerdeki programların da toplumsal şiddeti arttırdığını ifade eden Yılmaz, 'Toplum kendilerine rol model alır bazı şeyleri. Bunlardan birisi de televizyon. TV'lerdeki ahlak dışı tartışmalar çok etkiliyor. Kadın programlarında öyle hikayeler duyuyoruz ki duyduklarımıza inanamıyoruz' dedi.

EN ÇOK KULLANILAN İLAÇLAR LİSTESİNİN İLK ÜÇÜNDE PSİKİYATRİ İLAÇLARI VAR

Türkiye'de en çok kullanılan ilaçlar listesinin ilk üçünde psikiyatri ilaçları olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Gaziantep ve Türkiye genelinde en çok kullanılan ilaçlar listesinin ilk üçünde psikiyatri ilaçları var. Belli bir kesim doktor kontrolünde bu ilaçları kullanıp kendini frenleyebiliyor ama doktor kontrolü olmadan, tedaviyi reddeden veya farkında olmadığından dolayı ne yazık ki şiddeti, öfkeyi, cinayetleri, vahşetleri artarak izlemeye devam ediyoruz. Bunun sebeplerinden birisi de hukuk, adalet sisteminin çok sağlık islememesi. Darp eden insanlar serbest bırakılıyor. O zaman diğer insanlar bundan cesaret alıyorlar' dedi.

ÜLKENİN BİRİNCİ PROBLEMİ EKONOMİ İSE İKİNCİSİ DE TOPLUMSAL ŞİDDET

Ülkenin en önemli birinci problemi ekonomi ise ikincisinin de toplumsal şiddet olduğunu belirten Yılmaz, 'Toplum çok kötü bir noktaya doğru gidiyor. İnsanlarda acıma duygusu kalmamış, hukuka olan inanç yitirilmiş. Bu ülkenin birinci problemi ekonomi ise ikinci problemi de toplumsal şiddet ve öfkedir. Bunun üzerinde herkesin kafa yorması lazım. iktidarın, muhalefetin, sivil toplum kuruluşların bu kafa yorması ve çözüm bulması gerekiyor çünkü toplum elimizden kayıyor. Bugün bunu yapmazsak bir nesil elimizden kayıp gidecek. O yüzden bu sorunun biran önce çözülmesi lazım.' dedi.

BİRAN ÖNCE BİR EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI

Toplumsal şiddet sorunun çözümüne yönelik acilen bir eylem planının oluşturulması gerektiğini belirten Yılmaz, 'Bu sorunun muhalefeti olmaz. Bu sorunun çözümüne yönelik bir politikanın geliştirilmesi gerekiyor. Bu sorunun çözümüne yönelik bir eylem planının oluşturulması gerekiyor. Bu da hukuku egemen kılmak, suç isleyen caydırıcı cezalar vermek ve ilk okuldan başlayarak sevgiyi, ahlakı en iyi seviyeye getirmemiz gerekiyor. Yoksa bugünkü nesilleri kaybettik, gelecek nesilleri de kaybederiz. O yüzden çok geç kaldık ama bir yerden acilen başlamak gerekiyor' diye konuştu. BAHR UÇAR