Sonbahar ve kış aylarında ani hava değişimleri ile birlikte çocuklarda sıkça görülen salgın hastalık, gribal ve bakteriyel enfeksiyon ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Çocuk Hasatlıkları ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Üner, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunarak yanlış yapılabilecek bir tedavinin daha ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

"Zamanında ve doğru tedavi uygulanmazsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir"

Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda daha fazla gribal enfeksiyonların görülebildiğini söyleyen Öner, "Gribal enfeksiyonlar bakteriyel enfeksiyonlarla karıştırılabilir. Onun için hastada ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi şikayetler olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek hastanın muayene edilmesi, tetkiklerinin yapılarak sonuca göre tedavi edilmesi gerekir. Eğer hastada grip değil de Akut Tonsillofaranjit varsa mutlaka antibiyotik tedavisi gerekir. Eğer antibiyotik tedavisi yapılmazsa Akut Tonsillofaranjit sonrası eklem tutulması olabilir. Bu da kalp, beyin ve cilt altını etkileyen multisistemik bir hastalık olarak ortaya çıkar. Bunun tedavisi zamanında yapılmazsa, hastada kardit geliştiği zaman özellikle aort ve mitral kapaklarda ciddi hasarlara neden olabilir. Hatta kalp kapak değişimine kadar gidebilir. Ancak gribal enfeksiyonlarda antibiyotik gereksizdir. Bu tür hastalıklarda destek tedavisi, ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürük giderici ilaçlar kullanılmalıdır."

"Hastalık evde anlaşılmaz! Mutlaka doktora başvurulmalı"

Ailelerin çocuklarının gribal enfeksiyon veya bakteriyel enfeksiyon mu kapıp kapmadığını kendi başına anlayamayacağını belirten Üner, "Hastalığın grip mi, viral bir enfeksiyon mu yoksa bakteriyel bir enfeksiyon mu? Olduğunu mutlaka tetkik ve tahlillerden sonra anlaşılır." diye konuştu.

"İlk yardım eğitimi çok önemli"

Özellikle 0-1 yaş arasındaki çocukların cisimleri ağızlarına götürerek anlamaya çalıştıklarını, bunun için bazen cisimleri yutma gibi olumsuz durumların yaşanabildiğine dikkat çeken Üner, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

"Çocukların önüne mümkün olduğunca bozuk para gibi yutabilecekleri cisimler konulmamalıdır. Eğer çocuk bir cisim yutmuşsa, solunumda zorlanıyorsa hemen karnına bastırarak ve sırtına vurarak söz konusu cismin akciğerlere gitmesini önlemek gerekir. Eğer ağzında ise elle çıkarmak gerekir. Böylesi bir durumda ne yapılması gerektiğini bilmek için anne babaların bir sağlık kuruluşuna giderek ilk yardım eğitimi almaları çok önemlidir. Bununla birlikte çocukların önünden de para, bilye, kalem gibi cisimleri mutlaka uzak tutmak gerekir."