Yaz aylarında halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, açıkta satılan ürünlere karşı tüketicileri uyardı. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Uğurluer, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Yaz aylarında artan hava sıcaklığının, gıdaların içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırdığını belirten Uğurluer, 'Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zarar vermektedir. Bu nedenle açıkta satılan gıda ürünlerinin belli bir denetimden geçirilmesi gerekir' dedi.

YAZIN AÇIKTA SATILAN GIDALAR TEHLİKE SAÇIYOR

Artan sıcaklara bağlı gıdalarda meydana gelen aşırı bakteri üretimi besin zehirlenmelerine yol açıyor. Özellikle yaz döneminde açıkta satılan gıdalar insanlar için daha fazla tehlike arz ediyor. Özellikle yaz dönemlerinde açıkta bırakılan ve sıcaktan dolayı kısa sürede bozulan besinler, zehirlenmelere neden oluyor.

AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Artan sıcaklara bağlı gıdalarda meydana gelen aşırı bakteri üretimi besin zehirlenmelerine yol açıyor. Özellikle uygun sıcaklık ortamında muhafaza edilmeyerek açıkta satılan gıdalar insanlar için daha fazla tehlike arz ediyor.

UCUZ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLEN GIDALAR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yaz ayalarında sıcaklığın artmasıyla birçok ürün daha çabuk bozulup bakteri üretmeye başlıyor. Bu olumsuz koşullar gıdanın raf ömrünü kısaltırken, ekonomik kriz ve artan fiyatlar da halkın sağlıklı gıdaya ulaşmasını engelliyor. Ucuz olduğu için tercih edilen birçok gıda ürünü ise zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabiliyor.

GAZİANTEP SOKAKLARI AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERDEN GEÇİLMİYOR

Birçok kentte olduğu gibi Gaziantep'te de açıkta satılan gıda ürünleri halk sağlığını tehlikeye atıyor. Her gün binlerce insan sağlıksız bir şekilde sunulan ürünleri satın alırken, yetkililer bakmakla yetiniyor. Sıcak havalarda açıkta satılan gıda ürünleri halk sağlığını daha fazla tehdit etmesine karşın Gaziantep sokakları açıkta satılan ürünlerden geçilmiyor. Yıkanmadan tüketilen yiyecekler, toz, egzoz başta olmak üzere birçok dış etken yüzünden mikrop yuvaları haline gelirken, bu konuda gerekli önlemlerin alınmaması bilinçli tüketici kavramının gelişmesine neden oluyor.

AMBALAJI OLMAYAN ÜRÜNLERİ SATIN ALMAMALIYIZ

Yaz aylarında halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, yaz aylarında açıktan satılan yiyeceklerin kış aylarına göre daha riskli hale geldiğine dikkat çekerek, açıkta satılan gıda maddelerinin vatandaşların sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Uğurluer, 'Özellikle açık havada simit satan simitçiler, kuru meyve, şeker, çikolata satan toptancılar, pirinç, bulgur gibi açıkta satılan bakliyatlar ve açıkta satılan süt ve süt ürünleri sağlık için birçok olumsuzlukla doludur. Bazı mikroorganizmalar ürünün içerisinde ya da görüntüsünde farklılığa sebep olmadan sadece muhafaza koşulları, satış koşullar ve hijyenden ötürü zehir etkisi yaratabilmektedir. Ambalajı olmayan, menşeine güvenilmeyen ve etiket bilgileri olmayan, ambalajı yırtılmış ya da zarar görmüş ürünleri satın almamalıyız' dedi.

AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİN TÜKETİLMEMESİ GEREKİYOR

Özellikle yaz aylarında açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edildiğini söyleyen Uğurluer, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Uğurluer, 'Açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gereğini çoğu kişi bilir ve uygular. Peki açıkta satılan yiyecekler neden zararlıdır? Genelde açık havada birçok mikrop bulunur ve bunlar toz zerreciklerine yapışarak daha kolay yayılırlar. Özellikle havaların ısınmaya başlaması ile bu durum daha da sakıncalı hale gelmekte çünkü açıkta satılan besinlerde havanın ısınmaya başlaması ile birlikte bir artış görülecektir. Hareket eden araçlarında etkisiyle tozlar daha fazlalaşacak dolayısı ile mikroplar daha fazla yayılacaklardır. Sokaklarda satılan yiyecek ve içecekler özellikle düşük gelirli işçiler ve gençler için ucuz beslenme kaynağıdır' dedi.

AÇIKTA SATILAN GIDALAR SAĞLIĞA ZARARLI

Açıkta satılan gıdaların sağlığa zararlarına dikkat çeken Uğurluer, 'Sokak yiyeceklerinin patojenik mikro organizmalarla kontaminasyonu bir çok kez rapor edilmiştir. Sokak yiyeceklerinden kaynaklanan çeşitli bakteri enfeksiyonlar ve intoksikasyon olguları olmuştur. Kolera, hepatit A, tifo ve diğer hastalıklar bu tür yiyecekler yoluyla bulaşabilir. Yol kenarlarında açıkta satılan yiyecekler araç ekzoslarından çıkan kurşun ile kontamine olabilirler' ifadelerini kullandı.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Yaz aylarında açıkta satılan dondurmanın zararlarına da dikkat çeken Uğurluer, 'Sıcak yaz günlerinin gelişiyle başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketimi arttı. Sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan dondurmalarda bakteriler kolaylıkla üreyebilmektedir. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler tüketilirken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan dondurmaların, insan sağlığını tehdit ettiği unutulmamalıdır. Özellikle mahalle aralarında açıkta satılan dondurmalar, sağlık için ciddi tehlike oluşturabilmektedir. Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan dolaplarda satışa sunulan dondurmaları tüketen kişilerde enfeksiyon riski artmaktadır' dedi.

HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARMAKTA

Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Uğurluer, 'Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalar tüketilirken paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketimi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır' dedi.

KATKI MADDELERİNİN TÜRK GIDA KODEKSİ'NE UYGUN OLMASI GEREKİR

Sağlık ve hijyen kurallarına uygun üretilen ve satılan dondurmaların besleyici değeri yüksek gıda grubunda yer aldığını belirten Uğurluer, 'Sağlık ve hijyen kurallarına uygun üretilen ve satılan dondurmalar, protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineral içermektedir. Uygun ortamlarda üretilen ve satılan dondurmalar, besleyici değeri yüksek gıda grubundadır. Dondurma üretiminde, sütün yanı sıra şeker, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, çeşitli meyve ve kıvam vericilerle bitkisel yağ, doğal ve doğala özdeş aromalar da yer almaktadır. Bu katkı maddelerinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olması gerekir' dedi.

SICAKLAR GIDALARIN İÇİNDE MİKROP VE BAKTERİ OLUŞUMUNU HIZLANDIRIYOR

Yaz aylarında artan hava sıcaklığının, gıdaların içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırdığını belirten Uğurluer, 'Yaz aylarında artan hava sıcaklığı, gıdaların içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırır. Ağır bağırsak hastalıklarının gelişmemesi için sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler yaz dolayısıyla bağırsak hastalıklarına zemin hazırlarlar. Bu hastalıklar arasında ilk sırayı; besin zehirlenmeleri, tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri almaktadır. Kirlenmiş suların ve bu sularla hazırlanmış içeceklerin içilmesi ile bu sularla yıkanmış salata gibi yiyeceklerin çiğ olarak yenmesi sağlık açısından risk oluşturur. Açıkta satılan, uzun süre açıkta bekletilmiş yiyeceklerin yenmesi besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına zemin hazırlar' dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNE DİKKAT!

Yaz aylarında yiyeceklerin çok dikkatli tüketilmesi gerektiği uyarısında bulunan Uğurluer, 'Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyeceklerin yazın çok dikkatli tüketilmesi gerekir. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da elektrik kesintileridir. Elektrik kesintisi sebebiyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ısınması içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açar' dedi.

AÇIKTA SATILAN GIDA ÜRÜNLERİNİN DENETLENMESİ GEREKİYOR

Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin sağlığa zarar verdiğini belirten Uğurluer, 'Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerde bakteri oluşumu daha kolaydır. Ayrıca, içerisinde ne olduğu da belli değildir. Bu yüzden sağlığımız için zararlıdır. Günümüzde sokak kültürü olarak bazı yiyecek ve içeceklerin sokaklarda satılması ve tüketilmesi de söz konusu olmaktadır. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zarar vermektedir. Bu nedenle açıkta satılan gıda ürünlerinin belli bir denetimden geçirilmesi gerekir' dedi.

AÇIKTA SATILAN YİYECEK VE İÇECEKLER SAĞLIĞA ZARAR VERMEKTE

Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zararlı olduğunu ve bu nedenle tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Uğurluer, 'Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zararlıdır. Çünkü açıkta oldukları için mikropların yuvalanması, bulaşıcı hastalıkların yaşanması hastalıkların çoğalması için imkan oluşturmaktadır. Sokakta yaşanan çevre kirliliklerinden gıda maddeleri korunmadıkları için çabuk etkilenmekte hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle güvenilir olmayan yerlerden ve açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden tüketilmemesi gerekir' diye konuştu. BAHRİ UÇAR