Geçtiğimiz günlerde akaryakıt zamları ile birlikte, birçok vatandaş bu zamlara tepki göstermiş ve hatta Gaziantepli vatandaşlar akşam saatlerinde zamların pompaya yansımasından hemen önce akaryakıt ofislerine akın etmişti.

15 EKİM'DE ZAM GELDİ

15 Ekim'de gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 41, benzine ise 14 kuruş zam gelmişti.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) yapılan açıklamada, akaryakıta çifte zam geldi. Motorinin litre fiyatı 41, benzinin litre fiyatı ise 14 kuruş arttı.

AKARYAKITA YAPILAN ZAM TEPKİLERE NEDEN OLDU

Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlara tepki gösteren sürücüler, kontak kapatma durumuna geldiklerini belirterek zamların geri alınmasını istedi.

Son gelen zamlardan sonra gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 37 kuruş, motorine 41 kuruş zam geldi. Benzindeki artışın 14 kuruşluk kısmı pompaya yansıyacak. Fiyat artışının ardından benzinin litresi 8 lira 20 kuruşa motorinin litresi ise 7 lira 92 kuruşa yükseldi.

Yapılan zammın ardından motorin fiyatları 8 lira sınırına yükselirken böylece son zamlarla benzin ve motorin arasında fiyat fark pek fazla kalmadı.

Dolar kurundaki artış Türkiye'ye zam olarak yansımaya devam ederken akaryakıta gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere çifte zam gelmesi son zamanlarda neredeyse her güne zam ile uyanan halkın tepkisine neden oldu.

Akaryakıta yapan fiyat artışına tepki gösteren sürücüler, son dönemlerde art arda akaryakıta yapılan zamlardan yakınarak, 'Bu zamlar nereye kadar devam edecek?" diyerek sitem etti.

Akaryakıta yapılan zamların kendilerini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade eden Gaziantep'teki araç sahipleri ve sürücüler, zamlara tepki göstererek yetkililere de bu durumun önüne geçilmesi için çağrıda bulundu.

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle araçlarını kullanmaya korkar hale geldiklerini ifade eden sürücüler, yapılan fiyat artışının geri çekilmesi istedi.

'ZAM YERİNE İNDİRİM YAPSINLAR'

Akaryakıta sürekli zam yapılmasına bir anlam veremediklerini belirten İbrahim Deniz, 'Benzine zam yapacaklarına indirim yapsınlar. Esnaf olarak çok zor duruma düşüyoruz. Bu zamlar nereye kadar devam edecek? Benzin ve motorine çok zam geliyor. Devlet yetkililerine sesleniyorum; lütfen zam yerine indirim yapsınlar. Esnafın ve halkın yararına bir şeyler yapsınlar. İnanın çok mağdur oluyoruz. Daha önce 200 liralık akaryakıt alıyorduk. Fakat şu anda 50 liralık bile akaryakıt alamıyoruz. Özellikle motorin fiyatı çok yükseldi.' dedi.

'AKARYAKITA YAPILAN ZAMLARDAN HİÇ MEMNUN DEĞİLİZ'

Akaryakıttaki fiyat artışı yüzünden kontak kapatacak duruma geldiklerini vurgulayan Memik Bulur da şunları söyledi:

'Akaryakıta yapılan zamlardan hiç memnun değiliz. Bu zamlar nereye kadar devam edecek, bizlerde bilmiyoruz. Şu anda zaten hayat şartları da zorlaştı. Pandemiden dolayı sıkıntılarımız var. Ben, hurda topluyorum, geçim zor ve hayat şartları da zor. Dolar ve Euro fiyatı yükseldi. Dolar ve Euro'nun yükselmesinin garibana bir faydası var mı? Yine zenginler faydalanıyor garibanlar faydalanıyor. 30 liralık akaryakıt alabildim. Başka da alamıyorum. Normalde 50-100 liralık akaryakıt alıyordum, şu anda da 20-30 liraya düştük. Kontak kapatmaya da az kaldı.'

'BU DURUM NE KADAR DEVAM EDECEK?'

Akaryakıt başta olmak üzere tüm zamlara artık alıştıklarını belirten Erdem Çelik, 'İlerleyen günlerde yine zam gelecek. Bu durum ne kadar devam edecek, insanlar nereye kadar dayanacak; açıkçası bir öngörüm yok. Bu durumdan çok memnun değiliz. Fiyatlar çok yüksek, sadece akaryakıt değil her şeyin fiyatı yüksek. Bu durumdan memnun değiliz ama şu an için yapacak bir şey yok. Bir depoda yaklaşık dünden bu yana 25-30 TL fark etti. Şu anda depomu dolduramadım ama 25-30 TL gibi bir fark var. Akaryakıt fiyatı çok yüksek. Hayatımızın vazgeçilmezi olan tüketim malzemelerinin KDV ve vergi oranı düşürülebilir. Bu gıda ve akaryakıt olabilir.' ifadelerini kullandı.

'ARTIK ARACA BİNECEK HALİMİZ KALMADI'

Yetkililerin akaryakıt zamlarına çözün üretmesi gerektiğini belirten Mehmet Satıl, 'Çünkü daha önce aracımın deposunun 250-300 liraya dolara biliyordum, şu anda ise 400 liraya bile aracımın deposunu dolduramıyorum. Yetkililerin bu zamlara bir el atması gerekiyor. Artık araca binecek halimiz kalmadı. İş yapmazsam araç kullanmam. Çünkü aracıma ancak 30 liralık motorin alabildim.' şeklinde konuştu.

'AKARYAKIT ZAMLARI BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Daha önce sürücülerin depolarını fullerken şimdilerde ise kendilerine yetecek kadar yakıt aldıklarını belirten Semih Çevik, 'Akaryakıt zamları bizi olumsuz etkiliyor. İnşaat sektörüne olduğumuzdan dolayı zaten eskiden kazancımız yoktu. Yaptığımız işler hep dolar üzerinden yapılıyor. Birde akaryakıt zamları kazancımızı bitirdi, kazancımız hiç olmuyor. Doğal olarak sıkıntıya düşüyoruz. Günlük 200-300 liralık yakıt alıyorum. Aracımla eleman götürüp getiriyorum, şu anda aldığım yakıt yetmiyor, artık eleman götürüp getiremiyorum.' şeklinde yakındı.

'ARACIMIN DEPOSUNA FULL BENZİN DOLDURDUĞUMU HİÇ HATIRLAYAMIYORUM'

Yaşanan zamlara tepki gösteren Abdullah Bey, 'Artık bıktırdılar, bu zamların bir çözüm yolu yok. Bu zamları da her zaman göreceğiz ve her zaman bu durumu yaşayacağız. Son zamanlarda aracımın deposuna full benzin doldurduğumu hiç hatırlayamıyorum.' diye konuştu.

YENİ ZAM KAPIDA!

Geçtiğimiz günlerde motorine 41, benzine ise 14 kuruş zam geldiğinin açıklanması üzerine birçok vatandaş akşam saatlerinde akaryakıt ofislerine akın etmiş ve uzun kuyruklar oluşmuştu. Bunun üzerine de çok sayıda vatandaş hem bu duruma hem de yapılan zamlara tepki göstermişti.

Bütün bunların yaşanmasının ardından, akaryakıta yeni bir zam daha geleceği düşünülüyor. Özellikle dolar kurundaki dalgalanmalardan etkilenen akaryakıt fiyatlarına gelecek yeni zammın vatandaşları nasıl etkileyeceği de merak konusu oldu.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) açıklamasına göre 19 Ekim Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere motorine 23 kuruş zam gelmesi bekleniyor.