Yeni Yargı Paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Emine Yıldırım, 'Yeni reform paketi ile çocuk teslimi veya kişisel ilişki kurulmasına dair ilan veya tedbir kararın yerine getirilmesini engelleyenlere hapis cezası uygulanacak.' dedi. Yıldırım, bu süreçte yapılacak tüm işlemlerin tamamen ücretsiz olacağı, harç ücret alınmayacağı ve yapılacak tüm masrafların devlet bütçesinden karşılanacağını belirtti.

YAPILACAK TÜM MASRAFLAR DEVLET BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAKTIR

Yeni Reform Paketi ile beraber, Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilişki kurulması görevi Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı olan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine verildiğini belirten Yıldırım, 'Bu işlemler, çocuğun üstün yararı doğrultusunda psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar eliyle yerine getirilecek. Süreçte yapılacak tüm işlemler tamamen ücretsiz olacak, harç alınmayacak ve yapılacak tüm masraflar Devlet bütçesinden karşılanacaktır.' dedi

Yeni Yargı Paketi ile çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde uygulanmakta olan zor kullanma usulü kaldırıldığının belirten Avukat Emine Yıldırım, 'Bu işlemler çocuğun örselenmesine neden olmayacak şekilde kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin sosyal hizmet merkezleri, gençlik merkezleri, aile yaşam merkezleri gibi mekanlarda gerçekleştirilecek.' diye konuştun.

Avukat Emine Yıldırım, Yeni Yargı Paketi kapsamında yapılan kanun değişikliği ile icra sisteminin dijital gelişmelere uygun olarak sadeleştirilip hızlandırılması hedeflendi. Bu kapsamda doksan yıldır uygulamada olan fiziki satış usulü kaldırılarak elektronik satış usulü getirilmesi, yargıda atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

İşte Avukat Emine Yıldırım'ın Yeni Yargı Paketi ile ilgili o açıklaması;

YARGI REFORMUNUN 5. PAKETİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

Yargı Reformu Stratejisi ile İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda hazırlıkları tamamlandı. 'İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun TBMM'nde kabul edildi.

ÇOCUK TESLİMİ İLE İLGİLİ ÜCRETLERİ DEVLET KARŞILAYACAK

Yeni kanun değişikliği ile artık çocukların icra yoluyla teslimi ücretsiz hale getirilerek bir yıl içinde yeni uygulama için koşullar hazır olmuş olacak. Adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin koordinesiyle yürütülecek bu hizmete valilikler, yerel yönetimler ve uzmanlar eşlik edecek.

Söz konusu reformla çocuk tesliminde icra dairelerine yapılan tüm masraflar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak.1932 yılından bu yana uygulamada olan bu sıkıntı böylelikle giderilmiş olacak. Bu sürecin uygun fiziki koşullar ve alanında uzman kişilerce yürütülmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda alanında uzman pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmenler hazır bulunacak.

Ayrıca çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde uygulanmakta olan zor kullanma usulü kaldırıldı. Çocuk teslimi veya kişisel ilişki kurulmasına dair ilan veya tedbir kararın yerine getirilmesini engelleyenlere hapis cezası uygulanacak.

Kişisel ilişki kurulmasına dair kararın gereği yerine getirilmediği takdirde çocuğun menfaatlerine uygun olacak şekilde velayet hakkı değiştirilebilecek.

BEŞİNCİ YARGI PAKETİYLE YAPILAN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

İCRA DAİRELERİNDE ELKTRONİK SATIŞ DÖNEMİ

*Yargı Reformu kapsamında yapılan kanun değişikliği ile icra sisteminin dijital gelişmelere uygun olarak sadeleştirilip hızlandırılması hedeflendi. Bu kapsamda doksan yıldır uygulamada olan fiziki satış usulü kaldırılarak elektronik satış usulü getirildi.

*Arzu eden herkes açık artırmada kolay ve şeffaf bir şekilde teklif verebilecek.

*Mezat salonlarına gitme ve oradaki teklifleri takip etme ihtiyacı ortadan kalkacak.

Nihayetinde, mahcuz mal veya hak rayiç değerinde satılabilecek. Böylelikle alacaklı ve borçlu menfaati en üst düzeyde korunmuş olacak.

İCRA DAİRELERİNDE İŞLEYİŞ SADELEŞTİRİLDİ

*Artık icra dairesi işlemi daha hızlı ve sade görülecek.

*Hacizli malların daha hızlı bir şekilde satışa çıkarılabilmesi için tarife usulü getirildi.

*Sicile kayıtlı malların kıymet takdirine ilişkin esaslar yeniden belirlenecek.

*İstihkak işlemlerinde mülkiyeti koruyucu hükümler düzenlendi.

*Borçluya haczedilen malını rızaya dayalı olarak satma imkanı verildi.

*Borcun icralarda taksitle ödenmesinde damga vergisinin alınması usulü kaldırıldı.

*İhale uygulamasında yaşanan ve özellikle takibin tarafları ile ihale alıcısını zarara uğratan bir takım sorunlara çözüm bulmak amacıyla ihalenin feshini talep etmeye ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapıldı.

*İcra dairelerinin başkanı olacak. Hakim sınıfından getirilecek icra dairesi başkanı icra dairelerinin gözetim, denetimini sağlayacak ve idari işlere bakacak.

HAKİMLİK VE SAVCILIK ADAYLIĞINA ATANMA ŞARTLARINDA DÜZENLEME

Hakim ve Savcılık adaylığına atanma şartlarında 'Alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde kohuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak' şartı kaldırıldı.

Söz konusu kanun değişiklikleriyle Türk Hukuk Sistemimizde reform niteliğinde uygulamalar hayata geçirilmiştir. Yüz yıla yakın süredir icra dairelerinde devam eden sıkıntılar giderilmek üzere iyileştirilmeler yapılmıştır. Çağımızın gereklerine uygun modern ve akıcı bir icra sistemi uygulanmaya başlamıştır. Artık daha şeffaf ve adil icra sistemine kavuşulmuştur.

Böylece avukatlık mesleğini icra edenler için konforlu ve seri bir uygulama gelmiş oldu. Ayrıca borçlu ve alacaklı menfaatleri üst düzeyde korunmuştur. Hak ve zaman kaybı önlenmiş ,bireylerin ve neticesinde toplumun yararına gelişmeler sağlanmıştır.

Çocuğun icrasına yönelik yapılan değişiklikle de toplumun en önemli ve kıymetli unsuru olan 'çocuk' hak ettiği koruma ve gözetime kavuşmuştur.

Bu değişikliklerle çocuğun, avukatların icra sisteminin ve neticesinde toplumun menfaatleri nin korunup kollanması memnuniyet verici bir gelişmedir.