Demir, “Birinci sınıf ithal kömür fiyatı 6 bin 200 TL, ikinci kalite ithal kömür fiyatı 5 bin 800 TL, yerli kömür 4 bin 200, tahta 3 bin, meşe 3 bin 500 olarak açıkladık” dedi. Yerli kömür fiyatlarının geçen yıla göre 5-6 kat arttığını belirten Demir, “Yerli kömürde fırsatçılık var. Bunların denetlenmesi lazım” dedi”  dedi.

BU KIŞ ZOR GEÇECEK!

Tüm sektörlerde yaşanan ekonomik sıkıntı sonrasında, kömür ve odun fiyatları da tavan yaptı. Dünyada yaşanan belirsizlik, döviz kurunda meydana gelen artışlar sonrası kömür fiyatları tavan yaptı. Geçtiğimiz aylarda ton fiyatının 5 bin TL'nin üzerine çıktığı kömürde, kış ayları öncesi fiyatlar yeniden yükseldi. İthal kömürün tonu 6 bin 200 TL olurken, yerli kömürde ise fiyat 4 bin 200 TL oldu.  Yükselen kömür fiyatları nedeniyle vatandaşı kış aylarında zor günler bekliyor.

YENİ SEZON KÖMÜR FİYATLARI AÇIKLANDI

Yaklaşan kömür sezonu öncesinde esnafla toplantı yapan Gaziantep Mahrukatçılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Demir, yeni sezon kömür fiyatlarını açıkladı. 

İTHAL KÖMÜR 6 BİN 200 TL, YERLİ KÖMÜR 4 BİN 200 TL OLDU

Yeni sezon kömür fiyatlarını açıklayan Demir, “Yeni sezon kömür fiyatlarını açıkladık. Birinci sınıf ithal kömür fiyatı 6 bin 200 TL, ikinci kalite ithal kömür fiyatı 5 bin 800 TL, yerli kömür 4 bin 200, tahta 3 bin, meşe 3 bin 500 olarak açıkladık” dedi.

TORBA İTHAL İÇİNDEKİ KÖMÜR YERLİ!

İthal kömür torbaların içerisine yerli kömür koyularak piyasa sürülen kömürler olduğunu belirten Demir, “Gaziantep’te zabıta ekipleriyle birlikte çok sıkı denetim yapıyoruz. İthal torbalara yerli kömür koyup satanlar var. Kömür ocaklarında şuanda 2000-2500 liraya alınan yerli kömürler ithal torbalara girdiği zaman 5-6 bin liraya satılıyor. Bu da büyük bir mağduriyet yaratıyor. Bunun için Gaziantep’te sıkı denetim yapıyoruz ama çevre illerde yapılıp Gaziantep’e girdiğine yönelik birkaç ihbar bize geldi. Bunun için odamız bünyesinde bir ekip hazırladık. Sıkı denetim yapacağız. Bunu önlemek için vatandaşların da çok dikkatli olmaları ve oda üyesi kişilerden kömür alması gerekiyor” dedi.

İHBAR HATTI OLUŞTURDUK

İhbar hattı oluşturduklarını belirten Demir, “Bunları yakaladığımız zaman kömürlere el koyuyoruz ve gerekli cezaları yazıyoruz. Biz bir ihbar hattı oluşturduk. Hem odamızın hem zabıta ihbar hattı oluşturduk. Bunu üyelerimize ulaştırdık ve ileriki günlerde vatandaşlara da ulaştıracağız. Vatandaşlar ihbar hattına bildirdiğinde biz gerekeni yaparız” dedi.

YERLİ KÖMÜR FİYATLARI 5-6 KAT ARTTI

Yerli kömür fiyatlarının 5-6 kat arttığına dikkat çeken Demir, “İthal kömürün dünya piyasası var deniliyor ama bin lira olan yerli kömür şuanda 4 bin lira olmuşsa bunu biraz art niyete bağlıyorum. Geçen sene nerdeyse yüzde 50’ye yakın yerli kömür satısı yapıldı ama bu sene yerli kömür fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bu satış oranı yakalayamayız. 600-700 liraya buraya gelen yerli kömür şuanda 4 bin liraya geliyor. Bu da yerli kömür fiyatlarının 5-6 kat arttığını gösteriyor. Türkiye’de akaryakıt bile bu kadar artmadı. Burada biraz art niyet var. Devlet tarafından kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Neye dayanarak bu kadar pahalandı.

YERLİ KÖMÜRDE FIRSATÇILIK VAR

Yerli kömürde fırsatçılık olduğunu belirten Demir, “Şuan önümüzü göremiyoruz. İthal kömür dolarla alıyoruz. Dolar yükseldiği zaman kömür otomatikman yükseliyor ve ne hikmetse yerli kömür de yükseliyor. Sanki yerli kömür de dolarla geliyor? Bunu serbest piyasa mantığıyla açıklamak mümkün değil. Biz yerli kömürü destekledik ama hayal kırıklığına uğradık. Şuanda yerli kömürde fırsatçılık var. Bunların denetlenmesi lazım” dedi.

SEKTÖR GİTTİKÇE KÜÇÜLÜYOR

Sektör gittikçe küçüldüğünü belirten Demir, “Geçen yıl sitemize giren kömür yaklaşık 120 bin tondu. Daha önceki yılarda bu rakam 300-400 bin tondur. Sektör gittikçe küçülüyor. Herkesin kendi isini yapması gerekiyor. Biz kömürcüysek kömür işini biz yapmalıyız, başka kimsenin kömür işi yapmaması lazım” dedi.

KÖMÜRÜ BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERDEN ALMASINLAR

Vatandaşlara çağrıda bulunan Demir, “Halkımıza çağrıda bulunuyorum. Kesinlikle kömürü katı yakıt belgesi olmayan kişilerden, oda üyesi olmayan kişilerden almasınlar. Sosyal medya üzerinden kömür almasınlar. Çünkü torbalar değiştiriliyor. Tüketiciler şüphelenirse bizi arayabilir. Biz gidip bunların kontrolünü ücretsiz yaparız çünkü vatandaşların o kömürleri ayırt etmesi çok zor. Vatandaşlar odamızı arayarak bu adam sizin üyeniz mi diye sorarsa ona gereken bilgiyi veririz. Ayrıca benim kömürümü kontrol eder misiniz derse gidip ücretsiz kontrolünü yaparız. Eğer vatandaşımız mağdur olmuşsa Gaziantep Mahrukatçılar Odası olarak onun hakkını ararız. Odamızın logoları var. Bu logoyu sadece odamıza üyesi olanlara ve katı yakıt belgesi olan kişilere veriyoruz. Vatandaşlarımız şüphelendikleri bir durum olduğunda odamızı mutlaka arasın. Biz de direk evlerine ekip göndeririz, kömürünü kontrol ederiz” dedi.

VATANDAŞLARIN DİKKATLİ OLMASI LAZIM

Vatandaşlara uyarıda bulunan Demir, “Şuan Gaziantep’e gelen yerli kömürlerin ısı kalorisi 4700-4800’ü geçmiyor. Vatandaşların burada dikkatli olması lazım. Vatandaşlarımız kömürü alacağı yere iyi aksın, oda üyesi mi, belgesi var mı? Bunlara bakarak kömür alsın. Bir sıkıntı yasadığında da odamızı arasın kendisine yardımcı oluruz, hakkını ararız” dedi.

HAKKETMEYEN İNSANLARA DA KÖMÜR DAĞITILIYOR

Sosyal yardımlaşma vakıfları üzerine dar gelirli ailelere dağıtılan kömürlere ilişkin de konuşan Demir, “Devlet sosyal yardımlaşma adı altında vatandaşlara yardımcı olması kötü bir şey değil ama burada söyle bir suiistimal var. Burada hiç hakketmeyen insanların da kömür aldığını görüyoruz. Bir de bu kömürlerin çok sıkı denetlenmesi lazım. 25 kilogram yazılan torbaların çoğu zaman 22-23 kilogram geldiğini gördük. Ayrıca bu kömürlerin sık sık analiz yapılması gerekiyor. Kömürde bir sıkıntı var mı, hava kirliliğine neden oluyor mu? Bunların analiz edilmesi lazım çünkü yerli kömürün kalitelisi de var kalitesizi de var” dedi.

DAĞITILAN KÖMÜRLERİN ESNAF ÜZERİNDEN DAĞITILMASI ESNAFIMIZI RAHATLATIR

Sosyal yardımlaşa vakfı üzerinden dağıtılan kömürlerin odaya kayıtlı esnaf üzerinden dağıtılması gerektiğini belirten Demir, “Sektörümüz zor durumda. Sosyal yardımlaşa vakfı üzerinden dağıtılan kömürlerin odaya kayıtlı esnaf üzerinden dağıtılması esnafımızı rahatlatır. Esnafımız niye kepenk kapatıyor. Çünkü maliyetler çok yüksek, dükkan kiraları çok pahalı. Bugün 10-15 bin TL dükkan kirası isteyen kişiler var. Artı bizim esnaf yılda 6-7 ay çalışıyor. Bu bakımdan sektörümüz zor durumda” dedi. BAHRİ UÇAR