Kuraklıktan sonra kar yağışının çiftçilerin yüzlerini güldürdüğünü belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Hasretle bu kar yağışını bekliyorduk çünkü son 8-10 yıldır bu kar yağışını göremedik. Bölge olarak her sene bir önceki yıldan daha kurak bir yıl geçiriyorduk. Tabi ki bu kuraklığın yaşandığı zamanda yağan kar yağışı tüm çiftçileri sevindirdi' dedi. Kar yağışı genelde çiftçiler sevindirirken bazı çiftçileri de olumsuz etkilediğini belirten Çolak, yoğun kar yağışı sonucu zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

YILLAR SONRA YAĞAN KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Gaziantep'te kurak geçen üretim sezonunun ardından gelen yoğun kar yağışı çiftçileri sevindirdi. Gaziantep'te yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerin yüzü, son günlerdeki yoğun karla güldü. Kuraklıktan sonra kar yağışının çiftçilerin yüzlerini güldürdüğünü belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Hasretle bu kar yağışını bekliyorduk çünkü son 8-10 yıldır bu kar yağışını göremedik. Bölge olarak her sene bir önceki yıldan daha kurak bir yıl geçiriyorduk. Tabi ki bu kuraklığın yaşandığı zamanda yağan kar yağışı tüm çiftçileri sevindirdi' dedi. Kar yağışı genelde çiftçiler sevindirirken bazı çiftçileri de olumsuz etkilediğini belirten Çolak, yoğun kar yağışı sonucu zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

GAZİANTEP'TE KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı, Gaziantep'te tarım sektörü tarafından sevinçle karşılandı. Yurt genelinde etkili olan, hayatı ve ulaşımı olumsuz etkileyen kar, birçok kişi için çileye dönüşürken çiftçiye umut oldu. Gaziantep'te yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerin yüzü, son günlerdeki yoğun karla güldü. Kar yağışı, başta hububat olmak üzere tarımsal ürünlerde yüksek rekolte beklentisini artırdı.

YILLAR SONRA GELEN KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRDİ

Kuraklıktan sonra kar yağışının çiftçilerin yüzlerini güldürdüğünü belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, 'Hasretle bu kar yağışını bekliyorduk çünkü son 8-10 yıldır bu kar yağışını göremedik. Bölge olarak her sene bir önceki yıldan daha kurak bir yıl geçiriyorduk. Yaz döneminde de asırlık fıstık ağaçlarımızda kurumalar meydana geldi. Bu aşırı kuraklıktan dolayı oldu tabi ki. Hububat ürünleri yıllık olarak kuraklıktan etkilenir ama fıstık ve zeytin ağaçları kuraklığa birkaç yıl dayanabiliyor ama aşırı derecede kurak geçince bu ağaçlarımız da etkilenmeye başladı. Tabi ki bu kuraklığın yaşandığı zamanda yağan kar yağışı tüm çiftçileri sevindirdi. Atalarımızın da dediği gibi 'kar yılı var yılı' Onun için bu kar yağışı bizim için değerli oldu çünkü yer altı sularımız da kurumaya yüz tutmuştu. Yer altı suları 300-400 metrenin altına çekilmişti. Bu kar yağısı yer altı sularımızı da zenginleştirecek. Dolaysıyla yıllar sonra yağan bu kar yağışı çiftçilerimizi çok sevindirdi' dedi.

REKOLTE İÇİN MART VE NİSAN YAĞMURLARI ÇOK ÖNEMLİ

Kar yağışının rekolteye çok fazla katkısı olmayacağını belirten Çolak, 'Bu kar yağısının rekolteye çok fazla katkısı olmaz. Bu fıstık ve zeytin rekoltesine katkı sağlar Çünkü hububat ürünleri için mart ve nisan yağmurları çok önemli. Bu kar yağısının ardından Mart nisan aylarında güzel yağış olursa rekoltede artımız olur ancak mart ve nisan aylarında yeteri kadar yağış olmazsa rekoltede bir artış yaşanmaz. Bizim atalarımızın da dediği gibi 'mart yağar nisan övünür, nisan yağarsa da insan övünür.' Dolaysıyla Mart ve nisan yağmurları hububat rekoltesinde çok çok önemli. İnşallah mart ve nisan aylarında yapış alırsak hububat rekoltesinde o zaman artısı sağlanmış olur' dedi.

KAR YAĞIŞI BAZI ÇİTÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kar yağışı genelde çiftçiler sevindirirken bazı çiftçileri de olumsuz etkilediğini belirten Çolak, 'Kar yağışı bazı çitçilerimizi olumsuz etkiledi. Bazı hayvan üreticilerimizin ahırlarında çökmeler meydana geldi ve bazı hayvanları telef oldu. Ayrıca zeytin bahçeleri de biraz zarar gördü. Zeytin ağaçların dallarında yoğun kar yağısı sonucu kırılmalar oluştu. Zeytin ağaçlarında yüzde 20-30 civarında kırılma oldu. Daha çok 3-6 yaslarında olan zeytin ağaçlarında kırılma oluştu ancak yapacak bir şey yok çünkü çiftçiler üstü açık fabrika işletiyor. Ağaçları kuruyabilecek durum yoktur. Bazı olumsuz etkileri oldu ama kar yağısını yıllardır beklediğimizden dolayı çok sevinçliyiz çünkü bu kar yağısının çiftçilere önemli katkısı olacak' dedi.

ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE DESTEK ÇIKILMASI GEREKİYOR

Yoğun kar yağışı sonucu zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Çolak, 'Ahırların çatılarının çökmesi sonucu hayvanları telef olan hayvan üreticilerimiz var, çatıların çökmesi sonucu makine ekipmanları hazar gören çiftçilerimiz var. Kar yağısından dolayı küçük bas ve büyük bas hayvanlar da hiçbir şekilde meralara çıkamadı. Hayvanların meraya çıkamaması demek çiftçiye artı bir masraf demek. AFAD hayvan telef olan yerlere gidip tutanaklar tuttu. Yoğun kar yağısından dolayı zarar gören çiftçilere destek çıkılması gerekiyor' dedi.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNİN BİRAN ÖNCE YATIRILMASI GEREKİYOR

'Şubat ayının ilk yarısından sonra üst gübre kullanım zamanı. Çiftçi üst gübreyi atmak için traktörü marşına bastığında mazot tüketecek ama çiftçinin mazot alacak durumu yok. Bu gübreyi atamadığımız zaman kar ve yağmur ne kadar yağarsa yağsın ürün kalitesi ve rekoltesi düşecektir. Çiftçinin ne gübre alacak parası var ne de de gübreyi atmak için kullanacağı mazotu alacak parası var. Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın vereceği mazot ve gübre desteği tam simdi çiftçiye lazım ama bu paranın yatırılması mart ayını buluyor. Mart ayı geldiğinde gübre zamanı geçmiş oluyor. Dolaysıyla verilen bu destek çiftçiye bir katkı sağlamamış oluyor. Tarım Ve Orman Bakanlığı bu mazot ve gübre desteğini biran önce çiftçilerin hesabına yatırarak çiftçiye bir nebze destek sağlamış olur çünkü bu destek hiçbir şekilde yeterli değil. Devlet mazot ve gübrenin yarısı bizden diyor ama verilen destek kesinlikle yüzde 50'sinin karşılamıyor. Verilen destek yüzde 20-25'ini dahi karşılamıyor. Gerçekten çiftçinin kullanmış olduğu mazot ve gübre hesaplanarak biran önce çiftçinin hesabına yatırılması gerekiyor. Bu destek simdi yatırılırsa çiftçi üst gübreyi atabilecek ve ürün kalitesi ile rekoltesinde düşüş yasamayız ve raflarımız bos kalmaz. Bu destek simdi yatırılırsa bir nebze da olsa çiftçiye can suyu olur' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR