Geçtiğimiz yıldan beri etkili olan küresel çaptaki salgından dolayı halk, halen sıkıntı çekerken zamlar ise var olan sıkıntıları daha da artırıyor.

Son zamanlarda başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm gıda ürünlerinde dikkat çeken fahiş fiyat artışları halkı zor durumda bırakırken marketlerdeki ürünlerin fiyatları önlenemez duruma geldi.

Neredeyse her gün yeni bir zam haberiyle uyanan vatandaş, artan gıda fiyatlarına tepki gösterdi. Gıda fiyatlarında yaşanan artış halkı kara kara düşündürürken zamların bir türlü önüne geçilememesi ise büyük mağduriyetlere neden oluyor.

Gizli ve açık zamlar vatandaşı ciddi anlamda olumsuz etkilerken halk artık çarşıya, pazara ve markete gidemeyecek duruma geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar ve yetkililer tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre, Türkiye'nin ekonomisi büyüdüğü, ihracatı arttığı belirtilirken söz konusu büyüme sokağa ve dar gelirli kesime yansımıyor.

Kağıt üzerindeki büyümenin, kırılan rekorların esnaf ve halka hiçbir şekilde yansımamasından yakınan toplumun her kesimi, zamların engellenmesini, başta vergiler, elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere birçok ürüne yapılan zamların geri çekilmesini istiyor.

Son günlerde yapılan zamlara tepki gösteren halk, zamlardan çok derinden etkilendiklerini belirterek ivedi şekilde zamlara karşı önlem alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Salgın sürecinin etkisiyle zor günlerden geçen halk, bu durumun zaten günlük geçimlerini zor sağlayan dar gelirler başta olmak üzere her kesimi endişelendirdiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceklerini söylemişti.

Gıda fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten vatandaşlardan Orhan Bey, kötü giden ekonominin ağır yükünün halka yüklenmeye çalışıldığını söyledi.

'Bu dönemde asgari ücretle geçinmek mümkün değil'

Gıda ürünlerindeki artışlara dikkat çeken Orhan Bey, 'Yağ fiyatları başını almış gidiyor. Bulgur, mercimek, simit, nohut, fasulye, çay, şeker ve pirinç fiyatları başlanmış gidiyor. Geçimimizi zor sağlıyoruz. Hayat pahalı, geçim zor ve her şey pahalı olmuş. Tüp, elektrik, su, doğalgaz, zeytin, peynir hepsi pahalanmış, hangi birine yetiştireceğiz. Bu dönemde asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Bizi yönetenler acaba mevcut asgari ücretle geçinebilir mi? Bir markete gitsinler, alışveriş yapabilirler mi? Geçimden dolayı şikayetçi olmayan hiç kimse yok. Millet geçinemiyor. Bir kuru ekmek bile yiyemiyoruz. Büyüklerimiz buyursun gelsinler, marketlere gitsinler ve denetlesinler, acaba asgari ücret ile geçinileceği kalmış mı? Bir kilo et 90 lira olmuş, bu fiyata kim yiyecek? Yetkililerden ricamız bu fiyatları denetlesinler. Şu an pazarda ucuz olan kuru soğan ve patatestir. Bir koli yumurta 35 lira olmuş. Biz nasıl geçineceğiz?' diye sordu.

'Ülke olarak ekonomik anlamda iyi bir durumda değiliz'

TÜİK ve yetkililer tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Hüseyin Atılgan, 'Cumhurbaşkanımız 2011 yılında, 'bu kardeşinize oy verin, enflasyon nasıl düşürülür görün' dedi. Üzerinden 10 yıl geçti ve 10 yıldır her şey ortada. Bir asgari ücretlinin günlüğü 93 lira ve peynirin kilogramı 60 lira olmuş. Bir günlük ile insan geçinemiyor. Avrupa'nın yarısı bile değiliz ama vatandaşın durumu telefon üzerinden değerlendiriliyor. Vatandaş kaçak cep telefonu alıyor. Ülkenin ekonomisi batmış, bitmiş durumda ve halen biz bu durumu kimseye anlatamıyoruz. Enflasyon almış başını gidiyor. Bize enflasyonun yüzde 30'larda olduğu söyleniyor, bu yalan. Çünkü enflasyon yüzde 50'leri geçmiş. Ekonomik berbat durumda, hiçbir umut da yok. Ülke olarak ekonomik anlamda iyi bir durumda değiliz. Ortadoğu ülkelerinin de gerisine düşmüş durumdayız. Yağ bardak ile satılır duruma gelmiş, bir ülke için ne kadar utanç bir duruma geldik.' dedi.

'Zamların geri çekilmesini istiyoruz'

Gıda fiyatlarına yapılan zamlara tepki gösteren Rıfat Durmaz, 'Gıda fiyatlarındaki artış aldı başını gitti. Yapılan zamların üzerine gidilmeli. Cumhurbaşkanının tepkisinin ardından bir büyük marketin sahibi, 'fiyatları biz artırmadık, devlet arttırdı' diye açıklama yaptı. Bu büyük marketlerin üzerine gidilmelidir. Devlet bu zamların peşine düşmelidir. Her şeye zam geldi. Halk olarak bir an önce bu zamların geri çekilmesini istiyoruz. 5 yıl önce Gaziantep'te çarşıya çıktığımızda 5 lira ile rahat bir şekilde karnımızı doyuruyorduk. Şu anda 20-30 lira yetmiyor. A'dan Z'ye her şey zamlandı. Halk olarak bu duruma tabi ki tepkiliyiz.' ifadelerini kullandı.

'Yüksek fiyatların engellenmesi lazım'

Yapılan zamların halkı mağdur ettiğini belirten Osman Kılınç, 'Her şeye zam geldi, yüksek fiyatlar aldı başını gidiyor. Bir koli yumurta 30 lira olmuş. Bakkala alışverişe gidiyoruz, 100 lira veriyoruz, 100 lirayı kaydedip dönüyoruz. Fakir hangisine yetişsin? Hastalıkta başını aldı gidiyor. Bu fakir millet ne yapsın? Boyacılık yapıyorum, aldığım para ile ancak ailemi geçindirebiliyorum. Pandemiden dolayı her şey pahalandı. Denetim yapılması, yüksek fiyatların engellenmesi lazım. Markete alışveriş için gittiğimde ancak bir koli yumurta, bir kutu peynir ve zeytin alabiliyorum.' şeklinde konuştu.

'Marketlere yönelik denetimler artırılmalıdır'

Hayat pahalılığından yakınan Ramazan Yıldız, 'Fiyatlar yüksek, bu fiyatlarla yüksek olmasının devlet ve hükümet ile bir alakası yok. Marketçiler fırsatçılık yapıyor. Bir üründe maliyetin üzerine brüt kar oranı konulur. Fakat fiyatları çok da yükseltmeye gerek yok. Marketlere yönelik denetimler artırılmalıdır. Denetimler yapılıyor ama denetimden sonra tekrar fiyatlar eski haline getiriliyor.' diye konuştu.

'Denetimlerle fiyatların neden yükseldiği kontrol edilsin'

Zamlardan dolayı zorlandıklarını belirten Mustafa Yaylar, 'Millet 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanına destek verdi, meydana çıktı. Cumhurbaşkanı da artık meydana inecek ve bu fiyatları indirecek. Halk olarak Cumhurbaşkanından bunu bekliyoruz. Denetimler yapılsın, fiyatların neden yükseldiği kontrol edilsin.' çağrısında bulundu.