Kahveci esnafının artan maliyetler karşısında zor günler geçirdiğini belirten Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, '75-80 liraya aldığımız ithal çay şuan 105-110'a yükseldi. 33 liraya alınan kola kolisi 45 liraya çıktı, 11-12 liraya alınan su kolileri 24-25 liraya yükseldi. 2.5-3 lira olan iskambil kağıtları 5.5-6 liraya yükseldi. Yani bütün girdi maliyetlerine yüzde 100 zam geldi. Kahvehanelere almış olduğumuz yeni çay tarifesindeki zam eridi gitti' dedi. Sektörde işlerin yüzde 50 düştüğünü belirten İsabeşe, 'Vergi ve bağ kur borçlarını yapılandırmıştık. Gelen zamlardan dolayı bunları da ödeyemiyoruz' dedi.

DOLARIN YÜKSELMESİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kahveci esnafının koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, '2021 yılı pandemi nedeniyle sıkıntılı başlamıştı ama şuan çok şükür bu sıkıntıları atlattık. Ancak şuan doların hızlı bir şekilde yükselmesi sektörü olumsuz etkiliyor' dedi.

BÜTÜN GİRDİ MALİYETLERİNE YÜZDE 100 ZAM GELDİ

Bütün girdi maliyetlerine yüzde 100 zam geldiğine dikkat çeken İsabeşe, 'Bilindiği üzere sektörde ithal çayı kullanıyoruz. Bu çay da dolara endeksli olduğundan dolayı çay fiyatları baya bir yükseldi. 75-80 liraya aldığımız ithal çay şuan 105-110'a yükseldi. 33 liraya alınan kola kolisi 45 liraya çıktı, 11-12 liraya alınan su kolileri 24-25 liraya yükseldi. 2.5-3 lira olan iskambil kağıtları 5.5-6 liraya yükseldi. Yani bütün girdi maliyetlerine yüzde 100 zam geldi. Kahvehanelere almış olduğumuz yeni çay tarifesindeki zam eridi gitti' dedi.

ZAMLARDAN DOLAYI VERGİ VE BAĞ KUR BORÇLARINI ÖDEYEMİYORUZ

Kahveci esnafının artan maliyetler karşısında zor günler geçirdiğini belirten İsabeşe, 'Vergi ve bağ kur borçlarını yapılandırmıştık. Gelen zamlardan dolayı bunları da ödeyemiyoruz' dedi.

YENİ FİYAT TARİFESİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Yeni fiyat tarifesi düşünmediklerini belirten İsabeşe, 'Şuan yeni fiyat tarifesi düşünmüyoruz çünkü 2 liraya çıkarttığımız çay fiyat tarifesini esnafımız uygulayamıyor' dedi.

GELEN MÜŞTERİ SAYISI YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Sektörde islerin yüzde 50 düştüğünü belirten İsabeşe, 'Bizim sektörümüz zaten ölmüş durumda. Kahvehaneye gelenlerin sayısı yüzde 50 düştü. Kahvehane kültürü giderek yok oluyor' dedi.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELENİN SÜRÜYOR

Kayıt dışı ile mücadelenin sürdüğünü de belirten İsabeşe, 'Kayıt dışı ile ilgili bildirdiklerimize belediyeler hemen gerekeni yapıyorlar ama Gaziantep'te genelde 25 bine yakın kayıt dışı esnaf var. Bunun için Esnaf oldalar Birliğimiz özel bir ekip kurdu. Her sektör kendi alanında kayıt dışı olanları bildirecek. İnşallah kayıt dışı ile mücadelede başarılı oluruz. Kayıt dışının sektörü olumsuz etkiliyor çünkü kayıt dışı çalışanlardan dolayı kayıtlı esnaf zarar ediyor. Odalarımıza yetki verilse, belediyeler ruhsat verirken odalardan da ön bilgi alsa bu sorun azalır. Örneğin bir pasajda yan yana iki tane çay ocağı var. Bunun olmaması lazım' dedi.

VAKALARIN YÜKSELMESİ KAHVECİ ESNAFINI KORKUTUYOR

Vakaların yeniden yükselmesinin kahveci esnafını korkuttuğunu belirten İsabeşe, 'Vakaların yeniden yükselmesi kahveci esnafını korkutuyor. Zaten pandemi sürecinde elle tutulur bir yardım alamadık. Yeniden bir kapanma olursa sektörün devamını göremiyoruz.' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR