Bu yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin kuraklık nedeniyle oldukça düşük olacağını belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin buruk bir hasat dönemi geçirdiğini belirtti.

ZEYTİN HASADI MUTSUZ BAŞLADI

Kendine has zeytin çeşitleriyle ve yağlık türleriyle zeytin yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te hasat dönemi başladı ancak zeytin hasadında "var yılı" olmasına rağmen yaşanan kuraklık nedeniyle düşük rekoltenin üzüntüsünü yaşanıyor. Ziraat odası başkanları, bu yıl rekoltenin kuraklık nedeniyle oldukça düşük olduğunu belirtti.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Gaziantep'te yetiştirilen organik zeytinlerin hasadına başlandı. Zeytin hasadının başladığını ve yaklaşık 2 ay süreceğini belirten zeytin üreticileri, bu yıl rekoltenin kuraklık nedeniyle çok düşük olduğundan yakındı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl kötü hava koşulları nedeniyle zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş yaşandığını belirterek, çiftçilerin buruk bir hasat dönemi geçirdiğini belirtti.

ZEYTİN REKOLTESİNDE ÇOK DÜŞÜŞ OLACAK

Gaziantep'te bu yıl toplam zeytin rekoltesinin, geçen yıla oranla daha düşük tahmin edildiğini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Bu yıl zeytin rekoltesinde çok düşüş olacağına dikkat çekti. Yiğit, 'Şuanda zeytin hasadı başladı. Çiftçilerimiz zeytin toplamaya başladı ama zeytin bu sene çok az. Bu yıl neredeyse hiç yağmur yapmadı. Yağan yağmur da yeterli olmadı. Onun için zeytin rekoltesinde çok düşüş olacak' dedi.

5-6 KİLOGRAM ZEYTİNDEN 1 LİTRE ZEYTİNYAĞI ÇIKIYOR

Yaşanan kuraklıktan dolayı zeytin ağaçlarının koruma derecesine geldiğini belirten Yiğit, 'Neredeyse 11 aydır yağmur yağmıyor. Yağmur yağmayınca zeytin ağaçları koruma derecesine geldi. Zeytinler yeterince yağış almayınca zeytinyağı da az çıkıyor. Eskiden 3 kilogram zeytinde 1 litre zeytinyağı elde edilirken bu yıl 5-6 kilogramdan ancak 1 litre zeytinyağı elde ediliyor' dedi.

ZEYTİNYAĞI TENEKESİ 600 LİRA

Kentte zeytinyağı tenekesinin 600 liradan satıldığını belirten Yiğit, 'Zeytinyağı tenekesi 600 liradan gidiyor. Bu fiyat düşük çünkü işçi maliyetleri arttı, diğer bütün girdi maliyetlerin hepsi arttı. Ama zeytinyağı fiyatları artmadı. Zeytinyağı değerinde satılmıyor' dedi.

SAHTE ZEYTİNYAĞI HEM ÜRETİCİYE EM TÜKETİCİYE ZARAR VERMEKTE

Sahte zeytinyağı satışlarına da dikkat çeken Yiğit, 'Tüketicilerin hakiki zeytinyağı ile sahte zeytinyağına çok dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciler fırsatçılara izin vermemek için aldığı yağı kontrol etmeli. Ayrıca sahte zeytinyağı ile mücadelede denetimler daha sıklaştırılmalı. Bu sene denetimler daha çok artırılarak bunlara fırsat verilmemeli. Çünkü bunlar hem üreticiye em tüketiciye zarar vermekte' dedi.

YENİ ZEYTİN DİKİM ALANI ARTIYOR

Kent genelinde yeni zeytin dikim alanlarını giderek arttığını da belirten Yiğit, 'Gaziantep'te baya yeni zeytin dikimi oldu. Dikili alanlarımız çok. Çiftçilerimiz sadece bir yılda Büyükşehir belediyesinin verdiği 50 bin zeytin fidanı ve Şahinbey belediyesinin verdiği 500 bin zeytin fidanı diktiler. Dikili alanlarımız çok ama bunlar daha ürün vermeye başlamadı. Önümüzdeki yıllarda bu yen zeytin ağaçların da ürün vermesiyle zeytin rekoltesi daha da artacak' dedi.

ÇİFTÇİLER BURUK BİR HASAT DÖNEMİ GEÇİRMEKTE

Bu yıl kötü hava koşulları nedeniyle zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş yaşanacağına dikkat çeken Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da, Çiftçilerin bu yıl kuraklıktan dolayı tüm hasatlarda verim düşüklüğü yasadığını belirtti. Çolak, 'Bu yıl çiftçilerimiz tüm ürünlerde verim düşüşü yaşadı. Hububatta verim düşüklüğü yaşayan çiftçilerimiz fıstıkta da bu verim düşüklüğünü yaşadı. Sezonun son hasadı olan zeytinde de verim düşüklüğü yaşanıyor. Bu sene var yılı olması gereken zeytinde kuraklıktan dolayı yok yılını yasıyoruz. Birçok çiftçi tarlasına dahi gitmiyor çünkü emeğine değmiyor ve isçiliğini dahi çıkartmıyor. Dolaysıyla çiftçiler buruk bir yıl ve hasat dönemi geçirmekte' dedi.

ZEYTİN REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Zeytin rekoltesinde düşüş yaşanacağını belirten Çolak, 'Normalde yağlık dediğiz zeytinlerimiz 3 kilogramı 1 litre zeytinyağı verirken bu sene dörtte bir vermekte. Bu sene hem zeytin meyvesi verimi düşük hem yağ oranı düşük. 2020 yılında 10 bin 670 ton zeytinyağı rekoltesi elde edilirken bu sene de ancak bu rekolte elde edilir' dedi.

SAHTE ZEYTİNYAĞI İÇİN DENETİMLER ARTTIRILMALI

Sahte zeytinyağı satılarına da dikkat eken Çolak, 'Sahte zeytinyağında daha önce yasadığımız sıkıntıları inşallah bu yıl yasamayız. Tarım ve orman bakanlığı ve tarım ve orman müdürlüğünün denetimleri artırmasını istiyoruz. Çünkü yerli ve araması çok güzel olan zeytinyağımızın kalitesi ve adı kötüye çıkıyor. Dışarıdan hiçbir şekilde zeytin yağının şehrimize sokulmaması lazım. Bunun içi sıkı denetimler yapılması gerekiyor' dedi.

ZEYTİNYAĞI PAZARI OLUŞTURULMALI

Kentte zeytinyağı pazarının olmadığını belirten Çolak, 'Zeytinyağının pazarı yok. Bu yıllardan beri kanayan yaramız. Zeytin yağının satıldığı belli bir yer yok. Zeytin yağı almak için çiftçilere ulaşmanız gerekiyor. Şuan zeytin yağı tenekesi 500-600 lira arasında satılıyor. verim iyi olsaydı bu fiyat çiftçiyi kurtarırdı ancak verim düşüklüğünden dolayı bu fiyat çiftçiyi kurtarmayacak' dedi.

SEMT PAZARLARIN ÇİFTÇİLERE AÇILMASINI İSTİYORUZ

Semt pazarların çiftçilere açılmasını istediklerini belirten Çolak, 'Semt pazarların çiftçilere açılmasını istiyoruz. Bu semt pazarları haftada bir gün pazarcılara açılıyor amma diğer 6 gün bos kalıyor. Bu semt pazarların haftada 2 gün de gerçekten üretim yapan çiftçilerimize açılmasını istiyoruz. Bunun için Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile görüştük. Sağ olsun olumlu cevap verdi. Şuanda görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah önümüzdeki bahar aylarında semt pazarlarını çiftçilerimize açıcağız ve gerçekten üretim yapan çiftçilerimiz ürettiği ürünleri getirip birinci elden satabilecek' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR