Resulullah(s.a.v) efendimiz; “Arkadaşlığı Allah için olan kişiyi Allah cennete hiçbir davranış ve eylemi ile elde edemeyeceği bir makama yükseltir”(Kenzülummal) buyurarak Allah için arkadaşlığı özendirmiştir. 

Ebu İdris el-havlani, Muaz bin Cebel’e(r.a); “Seni Allah için seviyorum” dedi. Muaz (r.a) ona “Öyleyse sana müjdeler olsun! Öyleyse sana müjdeler olsun! Kuşkusuz ben Hz.Peygamber’in(s.a.v); “Kıyamet günü arşın çevresinde, yüzleri dolunay gibi parlak birtakım insanlar için tahtlar kurulur.

İnsanlar panik içinde feryat ederlerken onlar feryat etmezler, herkes korkuyla dolup taşarken onlar korkmazlar.  Onlar, Allah'ın, asla korkmayacak ve üzülmeyecek olan gerçek dostlarıdır.” dediğini ve onların kimler olduğu sorulunca da; “Onlar, birbirlerine Allah için seven ve Allah için bir araya gelen kimselerdir.” diye cevap verdiğin işittim.” dedi.(Muvatta)

Ebu Hureyre(r.a) benzer bir hadisi şu sözlerle rivayet eder: “Arşın çevresinde nurdan tahtlar vardır. Bu tahtlara elbise ve yüzleri nur gibi parlak insanlar oturmuşlardır. Bunlar peygamber değildirler, şehit de değildirler. Fakat peygamberler ve şehitler onlara imrenirler” buyuran Hz. Peygamber'e(s.a.v); “onları bize tanıtsanız.” Denildi.

O da şöyle buyurdu: “Onlar, birbirlerini Allah için seven, Allah için bir araya gelen ve birbirlerine Allah için ziyaret eden insanlardır.”(Nesei)

Bir diğer hadisinde de Hz.Peygamber (s.a.v) şöyle buyurur:

“Birbirini Allah için seven iki kişiden Allah'a en sevimli olanı, arkadaşına sevgisi daha fazla olandır.”

Denilmiştir ki: “Birbirini Allah için sevmiş iki arkadaş vefat ettiğinde birinin ahiretteki makamı diğerinden daha yüksek olsa, -çocukların anne babaları ile ve aile bireylerinin birbirleri ile bütünleştirildikleri gibi- makamı düşük olan kişi makamı yüksek olanlar bütünleştirilerek, onun da derecesi yükseltilir. Zira “Allah için olan arkadaşlık”, değer ve seviye bakımından kan bağından kaynaklanan arkadaşlıktan aşağı değildir.

Nitekim ayet bu bütünleşmeyi şöyle dile getirir: Biz onları soyları ile bütünleştirecek ve işlerini heder etmeyeceğiz. Tur Suresi 21.Ayet

(Alıntı; Gazali İ, 2006, Bana Arkadaşını Söyle Çeviren O.Arpaçukuru İstanbul: İlke Yayıncılık)  

Selametle…