Özellikle son günlerde Türkiye’deki döviz piyasası son derece hareketli günler geçiriyor. Bu hareketlilikten teknoloji ürünleri de nasibini almış durumda. Özellikle Apple şirketi Türk Lirası’nın Dolar karşısında son derece hızlı bir şekilde değer kaybederek 13 seviyelerini görmesi ile birlikte mağazalarında ve Apple Türkiye internet sitesinde ürün satışlarını durdurdu.

Apple şirketinin yaptığı bu davranış oldukça kısa bir süre içerisinde Türkiye geneline yayılarak gündem oldu. Birçok internet sitesi, gazete ve vatandaşlar Apple şirketinin ürün satışlarını neden durdurduğunu merak ediyor.

Dünyaca ünlü teknoloji devi Apple, Türkiye'deki ürün satışlarına ilişkin önemli bir karar aldı. Bu karar ise neredeyse her kesimden insanı etkiledi. Türkiye’de yaşanan döviz dalgalanmaları ve bu dalgalanmaların son derece büyümesi ile birlikte böyle bir karar aldığını düşünen vatandaşlar oldukça fazla.

Geçtiğimiz günlerde Türk Lirası’nın dolar karşısında yere çakılması ile birlikte Dolar 13 seviyelerini gördü. Bunun üzerine Apple şirketi ise ürün satışlarını durdurarak piyasanın rahatlamasını ve dalgalanmaların azalmasını beklemeye başladı.

Peki, piyasa bir nebze de olsa rahatladıktan sonra ne olacak?

Söyleyeyim, tabi ki Apple şirketi satışa tekrar başlayacak.  Tekrar satışa başlamaması mümkün değil fakat dolar kurunun yükselmesi ile birlikte, tabi ki yeniden başlayacağı bu ürün satışlarında ürünler zamlı halleri ile karşımıza çıkacak.

Neredeyse her teknoloji şirketinin belli bir sınırı vardır. Örnek verecek olursak, dolar 7 ye kadar gerilerse Apple şirketi tekrar satışlarını durdurarak bu kez de yeni dolar kuruna göre fiyatlandırma yaparak ürünlerini daha uygun fiyatlı olarak satacak.

Aynı şey doların 11 seviyesini görmesi içinde geçerli. Dolar kurunun belli bir seviyenin üzerine çıkması ile birlikte fiyatların tekrar değerlendirilip hesaplanması ile birlikte Apple ürünleri daha pahalı bir şekilde vatandaşların önüne sürülecek.

Bunun en temel sebebi ise dolar kurunun bu kadar yükselmesi ile birlikte Apple ürünlerinin bu kadar vergi olmasına rağmen yurt dışı fiyatlarının altında kalması olarak görülüyor. Bu da bahsettiğimiz “Apple ürünlerine zam yapacak” teorisini doğruluyor.