Bahar ayı hepimizin çok sevdiği bir aydır. Bahar ayı, bahar alerjisinden muzdarip insanlar için bir kabustur. Çünkü bahara alerjisi olanlar burun kaşıntısı, kaşıntılı gözler, burun akıntısı ve bahar öksürüğü gibi belirtiler yaşayacaktır. Bahar alerjisi, alerjik hastalıkların genel bir tanısıdır. Bahar havasındaki polen sayısı ve türlerinin artması nedeniyle bu alerjik belirti gözlerde, yüzde ve deride, özellikle burunda ortaya çıkacak ve bazı alerjik belirtiler ortaya çıkacaktır. Kışın sona ermesiyle, Mart ve Nisan aylarında ilkbahar yorgunluğu, grip, soğuk algınlığı ve ishale ek olarak, sıklıkla alerjik hastalık belirtileri ortaya çıkar. Alerjik hastalıklar arasında alerjik rinit, göz alerjileri ve astım ilkbaharda görülen en önemli hastalıklardır. Bu dönemde bahar alerjisinin kilit noktası kurtarıcımız olabilir.

Polenin havaya yayıldığı Mart, Nisan ve Mayıs ilkbahar aylarında alerjik rinit semptomları ve göz alerjileri (burun kaşıntısı, hapşırma, soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, gözde sulanma, kaşıntı gibi) bahar alerjileri olarak adlandırılır. İlkbaharda sık öksürük ve nefes darlığı gibi astım semptomları görülebilir. Çocuklarda alerjik rinit genellikle astımla aynı zamanda ortaya çıkar. Bahar alerjisine polen alerjisi de denir. Çünkü bahar alerjilerinin temel nedeni polenin varlığıdır.

Bahar Alerjisi Neden Olur?

Bahar alerjisi, polenin bağışıklık sistemi tarafından zararlı olduğu düşünüldüğünde ve onlara karşı antikorlar ürettiğinde ortaya çıkar. Bu nedenle polen veya diğer alerjenler, bağışıklık sisteminin hafızasına zararlı maddeler olarak kaydedilir. Bağışıklık sisteminde antikorlar üretildikten sonra, insan vücudu aynı polen veya polen grubuyla her karşılaştığında, otomatik olarak "histamin" adı verilen bir madde üretecek ve alerjik hastalıkların semptomları ortaya çıkacaktır. Hassas bir kişi ne kadar çok alerjenle karşılaşırsa, vücut ona o kadar çok tepki verir, yani daha fazla histamin salgılar, bahar alerjisi hastalığının semptomları o kadar şiddetli ve daha uzun sürer.

Bahar Alerjisi Çeşitleri Nelerdir?

İlkbaharda soluduğumuz hava ve havada birçok çeşit polen vardır. Bahar alerjilerinden etkilenen parça ve organlara göre farklı türlerde bahar alerjileri görülmektedir. Önemli olan; saman nezlesi alerjik astım, alerjik dermatit, alerjik konjunktivit, gıda alerjisidir. Bahar alerjisi semptomları esas olarak ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıksa da bazı alerjenler yıl boyunca polen ve polen olmayan toz akarları ve evcil hayvan epitelyal alerjilerini serbest bırakabildiğinden, tüm yıl boyunca alerjik rinit görülebilir. Bu nedenle, genellikle iki gruba ayrılırlar.

·        Mevsimsel alerjik Rinit (MAR): Polen mevsiminde hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve burun akıntısı özellikle eğilimlidir. Bu alerjiye çimen, ağaç, polen ve küf gibi dış mekan alerjenleri neden olur.

·        Perennial alerjik Rinit (PAR): Alerji semptomları hastalarda yıl boyunca devam eder. Ev tozu akarları, hamamböcekleri ve tüylere ek olarak, polen grubunda listelenen bazı mantar sporları da patojen olarak kabul edilir.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisinin en yaygın belirtisi burundur. Burundaki alerjik semptomlar genellikle "saman nezlesi" veya "alerjik rinit" olarak adlandırılır. Saman nezlesi olan hastaların başlıca şikayetleri; şeffaf renkli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık ve tekrarlayan hapşırma, burun akıntısı, öksürük, bazen sinüzit benzeri baş ağrıları, sulu göz ve deri döküntüleri ve bazı hassas kişilerde yaygın olan kaşıntılı cilt. Alerji, nüfusun yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 25'ini etkileyen bir hastalıktır. Güçlü burun salgıları ve burun tıkanıklığı aşırı duyarlılığı, geceleri rahat nefes alamamanın neden olduğu uyku kalitesinin düşmesine neden olabilir. Burun tıkanıklığı da göz altında morluklara neden olabilir. Alerjisi olan kişilerin normal insanlara göre sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve astıma yakalanma olasılığı daha yüksektir.