Kişiden kişiye yayılan biyolojik virüsler gibi, bilgisayar virüslerini bir bilgisayardan diğerine yaymak mümkündür. Tıpkı insan vücuduna giren virüslerin çoğalmaya başlaması, tüm insan vücudunu çevrelemesi ve insan vücuduna zarar vermesi gibi, bilgisayar virüsleri de girdikleri bilgisayarda çoğalmaya başlayan ve sistemde bazı hatalara neden olan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bütün bunlar esas alındığı zaman bilgisayarların ilk birkaç yılında, virüsler yaygın olarak kullanılan CD'ler ve disketler yoluyla yayıldı. İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok virüs internet üzerinden bilgisayarlara girmekte ve yayılmaktadır. İnternetteki birçok web sitesinden indirilen, alınan dosyalar, açık e-postalardaki e-postalar ve güvenilmeyen sitelerdeki tıklanan konumlar aracılığıyla bilgisayarlara bulaşabilen virüsler bilgisayarları etkiler.

  • Dosya virüsleri: Bu virüslere aslında programların kendileri denir. Bu virüslü dosyalar silinebilir (genellikle .COM ve .EXE uzantılı dosyalar) ve virüs, dosyayı sildikten hemen sonra harekete geçer. Bu virüsler, disketlerden veya flash sürücülerden virüslü dosyaların değiş tokuşu yoluyla yayılır.
  • Boot virüsleri: Bu virüsler çok yaygındır. Ancak bunu önlemek kolaydır. Virüsün bulunduğu disket sürücüde bırakıldığında ve bilgisayar yeniden açıldığında, önyükleme sektörü virüsü bilgisayara sızacaktır. Bilgisayar başladığında disketten önyükleme yapmaya çalışır ve virüs disketten sisteme girer. Bu virüsü önleyin; bilgisayarı açtığınızda, sürücüde disket olmadığından emin olmalısınız.
  • Truva atı: Efsanedeki Truva atının hikayesini biliyorsunuz. Yunanlılar Truva'ya ulaşamayınca aklına bir fikir geldi. Tahta bir at yaptı ve askerler ata saklandı. Truva atları atın bir hediye olduğunu düşünerek şehre verdiler ve savaşı kaybetti.

Virüslerden Korunma Yolları

  • Yazma korumalı disketleri paylaşmayın. Başkalarının flash diskini kullanırken çok dikkatli olun. Çünkü bu tarz veri depolama birimleri virüs bulaştırmanın en basit yoludur.
  • Antivirüs programı kullanın. Antivirüs programını güncel tutun, sürekli güncelleyin.
  • Tanımadığınız kişiler tarafından size gönderilen ve ek dosyası bulunan e-mailleri okumayın. Ancak illaki okumanız gerekiyorsa ilk önce mutlaka virüs testinden geçirin.
  • Internet'ten download edeceğiniz (indireceğiniz) her dosyaya virüs testi uygulayın.
  • İşletim sisteminizi güncel tutun. Güncel tutmadığınız takdirde virüs bulaşma riski artacaktır.
  • Güvenlik duvarı yükleyerek virüs riskini azaltabilirsiniz.